L’impacte de la pujada de preu de l’electricitat a les estacions d’esquí

Més articles

Compartir

Des de fa mesos que estem patint una escalada brutal del preu de l’electricitat que ens fa la sensació que no tingui aturador. El món de la neu, concretament el de les estacions d’esquí, malauradament no seran una excepció.

En la majoria dels pressupostos anual de les estacions d’esquí, les despeses energètiques i tenen un paper destacat. Cal tenir present que hi ha dues partides vitals, la primera els remuntadors, siguin telecadires, cabines, perxes o telefèrics. La segona són els canons de neu, tot i que val a dir, que el seu consum és variable, ja que depèn directament de la méteo, és a dir, si és un any de molta neu i fred, no cal emprar massa aquests enginys.

Els canons de neu, un dels factors “de risc” pel clatellot elèctric

Estem parlant que a la majoria d’estacions catalanes, la suma dels dos factors energètics poden arribar a quasi el 50% de les despeses d’una estació.

És evident que la pujada estratosfèrica de la factura elèctrica, tindrà un impacte important a les estacions de neu, sobretot tenint en compte que quasi la meitat del pressupost financer anual, s’ho emporten les elèctriques.

Davant d’aquesta pujada en la factura elèctrica, les estacions ja estan preparant un seguit de mesures, sobretot pel que fa a minimitzar els efectes de la patacada energètica. Segons ens explicava fa uns dies el director de La Molina, Xavier Perpinyà, “estem fent estudis de com gestionar encara millor la fabricació de neu de cultiu, aprofitant al màxim la tecnologia dels canons de neu actuals”. Hauran de filar molt prim, per tal que no es vegin afectats els resultats econòmics de les empreses. D’altra banda, ja hem pogut contrastar augments en el preu dels forfets. Des de Baqueira ens comentava el seu director comercial, Xavi Ubeira  “que en termes financers no podem fer altra cosa, de manera que haurem de repercutir una part de l’augment de la tarifa elèctrica en el preu del forfet”.

Un remuntador a la bonica estació de la Ribagorça, BoíTaüll 😉

Estem parlant que el forfet de Baqueira l’any passat sortia a 54,50€ i enguany ja està a la venda al preu de 59€ . Tot i que si disposem del BaqueiraPass aquest import surt més econòmic, concretament a 55€. A les estacions de la Generalitat, l’estació rellevant de Ferrocarrils, La Molina, augmenta dels 42€ de l’any passat al 45€ d’enguany. Els nostres germans andorrans, si fa o no fa, el mateix. A Grandvalira passen dels 52€ als 56€. Podríem dir que l’impacte mitjà és de 4 a 5 euros més cars que el mateix forfet de l’any passat.

Cal dir que aquests preus exposats, són els de tarifa base de les estacions. Hi ha moltes opcions de paquets més econòmics, que ofereixen en paquets promocionals les mateixes estacions o agencies de viatges especialitzades (esquiades.com)

El ritme de les reserves a Andorra i a la Val d’Aran, estan a un ritme molt alt d’ocupació fins Nadal

Estem segurs que malgrat aquest augment de preus, les ganes de neu que percebem arreu, ens fan ser molt optimistes de cara a la temporada. De fet, segons informacions de diversos portals que gestionen reserves a estacions catalanes i andorranes, el nivell de peticions és molt alt. A Andorra i Baqueira Beret tenen l’ocupació hotelera quasi al 100% fins Nadal.

 

Verified by ExactMetrics