Les estacions del Pirineu francès es bolquen en la preservació de la muntanya

Més articles

Grandvalira Resorts referma la seva proposta d’estiu actiu

Les estacions de Grandvalira Resorts han presentat aquest matí...

Baqueira Beret proposa un estiu actiu de natura a la Val d’Aran i Valls d’Àneu

L’estació d’esquí i muntanya de Baqueira Beret continua ampliant...

La FIS no s’estima Andorra

Els pitjors pronòstics, malauradament s'han confirmat. La Federació Internacional...

Com serà el juny 2024, la méteo d’en Van der Laan

Com cada mes, donem una ullada als dos grans...

Compartir

Patrimoni Mundial de la Unesco, els Pirineus francesos constitueixen la destinació d’hivern en majúscules. Les seves 45.707 hectàrees de superfície alberguen cims tan emblemàtics com ara el Pic du Midi, Midi d’Ossai o Grand Tourmalet; el circ glacial de Gavarnie; i més de 1.000 pistes d’esquí emblemàtiques i 15 spas amb aigües que brollen a més de 30o C a l’hivern. Aquest fet fa dels Pirineus francesos, la destinació de l’Ski & Spa. Els Pirineus francesos ben a prop, gràcies a uns accesos des de Catalunya que els fan més accesibles del que sovint pensem. Una alternativa molt a tenir en compte quan planifiquem els nostres dies de neu.

La lluita contra el canvi climàtic, la reducció de l’impacte mediambiental i l’adaptació de les activitats de muntanya al nou model 4 estacions, són els objectius de les inversions fetes i previstes en el futur, pels 39 dominis esquiables del Pirineu francès, que ahir van presentar les novetats de la temporada pel 2021 / 2022. Les estacions de neu estan orientades a reforçar la qualitat de les seves zones d’esquí, a diversificar l’oferta i a fer realitat el seu compromís amb el desenvolupament d’un sistema sostenible i la preservació de la muntanya. Entre el 2020 i el 2021 ja han destinat prop de 40 milions d’euros d’inversió. El 48% de les inversions s’han destinat al manteniment i millora dels remuntadors, i també al desenvolupament de la xarxa d’innivació per a preservar la fauna i el medi ambient.

Imatge del paradís a Guzet!

L’estratègia “Muntanya 4 estacions” assenta les bases d’actuació de les 39 estacions del Pirineu francès per fer front a les conseqüències del canvi climàtic, la dependència de l’activitat de l’esquí i el retard en les inversions realitzades en les estacions. El nou model persegueix un projecte de turisme de muntanya sostenible pels pròxims 20 anys; i, també la creació d’una xarxa de llocs, activitats i oci al voltant de les estacions de muntanya, com ara, llocs patrimonials, banys termals i esdeveniments culturals, entre d’altres.

 

En aquest sentit, Michel Poudade, president de l’Agènce des Pyrénées, explica: “Tots els actors del macís pirinenc francès juntament amb les Regions d’Occitanie i Nouvelle-Aquitaine, els 6 departaments dels Pirineus francesos i les 39 estacions de muntanya compartim l’ambició d’anar més enllà i inspirar, fomentar i recolzar una nova dinàmica de desenvolupament dels Pirineus basada en la seva riquesa natural, patrimonial, econòmica i humana; i, per això, treballem al voltant de 5 conceptes clau: eco-sostenibilitat, autenticitat, preservació, reunió i viure”.

 

“El primer concepte d’eco-sotenibilitat, apunta Poudade, es refereix a la capacitat per part de les nostres estacions de neu per multiplicar iniciatives i inversions, enfocades a reduir l’impacte en el medi ambient. El segon concepte, l’autenticitat, fa referència al nostre compromís per recolzar i fomentar la producció i el comerç local, mantenir vives les tradicions, etc. Amb el tercer objectiu, el de la preservació, ens referim a la capacitat de mantenir i respectar la natura, i el patrimoni natural i cultural. El concepte de reunió es refereix al col·lectiu unit d’estacions i regions des del Mediterrani fins a l’Atlàntic; i, finalment, viure, donat que, en realitat, es tracta de ciutats i pobles de muntanya on la gent viu i treballa tot l’any, i en les que les activitats turístiques es diversifiquen per oferir quelcom més al llarg de les quatre estacions.”

Piau Engaly ski resort, Aragnouet region , Aure Valley, Hautes Pyrenees, France

Turisme equilibrat a favor del medi ambient

Fa anys que les estacions de neu dels Pirineus francesos treballen per oferir zones d’esquí de qualitat, respectuoses amb l’entorn natural i la preservació de la muntanya, limitant l’impacte en la natura i diversificant les activitats. A més, el Pirineu francès té la gran particularitat de tenir una freqüentació turística equilibrada tant a l’hivern (52%) com a l’estiu (48%), segons la xarxa pirenaica G2A; 64% i 36%, respectivament, segons la xarxa global de muntanya G2A).

 

Zero emissions de CO2 i 16 eco-compromisos

Les 39 estacions de neu del Pirineu francès aposten fort per la conservació de la muntanya. De manera unànime, totes les estacions d’esquí franceses han apostat pel full de ruta medi ambiental que inclou 16 eco-compromisos per preservar la muntanya. Aquests, incorporen mesures concretes en matèria de clima i emissions de gasos d’efecte hivernacle, gestió de l’aigua, protecció de la biodiversitat i preservació del paisatge. Un dels objectius establerts per Domaines Skiables de France (DSF), la cambra professional dels operadors d’àrees d’esquí, és reduir la petjada de carboni, amb zero emissions de CO2, a partir del 2037. Així, en 15 anys està previst que totes les màquines lleva neu funcionin amb hidrogen.

 

Peyragudes: 236.000 tones de CO2 menys

Ja fa anys que l’estació de Peyragudes es troba immersa en un gran projecte amb un valor de 30 milions d’euros, destinat a diversificar l’oferta turística, a desenvolupar conceptes d’allotjament nous, reduir la despesa energètica, limitar la contaminació lumínica, optimitzar la preparació de les pistes i gestionar la neu, entre d’altres. Una acció concreta és la posada en funcionament el 2019 del remuntador de la Valle d’Skyvall, que ha permès reduir en 46.650, els vehicles que es desplacen entre la localitat de Loudenvielle i l’estació de Peyragudes, el que representa 236.000 tones menys de CO2.

Grand-Tourmalet: 32 M€ d’inversió

Avançar cap a una mobilitat suau associada a una oferta d’oci de muntanya és l’objectiu del projecte de transformació que porta a terme Grand Tourmalet, orientat a una oferta quatre estacions. L’import s’enfila a 32 milions d’euros i la inversió que està previst fer al llarg dels deu anys pròxims inclou: reestructuració urbana, nous allotjaments, obres a les pistes, millora de l’oferta d’esquí per a principiants i la connexió entre les dues variants del domini, el desenvolupament d’una oferta d’entreteniment per a tota la temporada, així com conscienciar sobre la fauna autòctona per mostrar la riquesa de les espècies presents en la zona, en particular, el gall fer; a més de sensibilitzar sobre la necessitat de no pertorbar l’ecosistema a l’hivern. INFO: www.tourmaletpicdumidi.fr

Plateau de Beille: 8,5M€ en infraestructures d’alta qualitat ambiental

La zona nòrdica del Plateau de Beille, a l’Ariège, està rehabilitant el conjunt d’infraestructures per tal que siguin d’alta qualitat ambiental. L’operació de 8,5 milions d’euros + impostos es durà a terme al llarg de 2 anys (2021-2022), de manera que un sistema de calefacció biomassa cobrirà el 80% de les necessitats de tota l’estació. Els edificis es reconstruiran a dos nivells, inclosa la recepció pública, la botiga i la zona de lloguer, el restaurant, els diferents proveïdors de serveis (FSE, lloguer de bicicletes de muntanya, etc.), i les oficines de l’empresa de gestió de llocs nòrdics.

Luchon-Superbagnères: Crémaillère Express i adeu al CO2

Amb la del Crémaillère Express, l’estació de neu de Luchon-Supergagnères s’ha compromès a reduir la petjada de CO2. Es tracta d’una gran inversió destinada a garantir la seguretat i comoditat dels visitants, a permetre l’accés a les persones amb mobilitat reduïda, a desenvolupar el turisme 4 estacions, a minimitzar el trànsit d’automòbils a les carreteres de muntanya, i a preservar el medi ambient. El nou remuntador renovarà el telecabina de Luchon-Superbagnères, que es va posar en funcionament ara fa 30 anys i que el substituirà aquest remuntador de 10 places per cabina, de darrera generació. Cobrirà un tram de 2666,33 metres, en un pendent pronunciada de 1.146,60 m, des del recinte fins al telefèric de la ciutat de Bagnères-de-Luchon, al macís de Superbagnères; i, transportarà entre 1.500 i 2.500 passatgers per hora, en menys de 8 minuts. La inversió és de 18 milions d’euros.

Aprofitant la substitució del remuntador, també es posa en marxa la revisió del pla urbanístic de Bagnères-de-Luchon. Una gran oportunitat per requalificar el paisatge, de cara a un turisme sostenible; i també a modernitzar, adaptar i desenvolupar tota la zona com a estació amb un enfocament 4 estacions; que preveu una nova oferta d’aparcament per preservar el cor de la ciutat, reforçar la disponibilitat i l’atractiu dels aparcaments perifèrics i vincular l’oferta de mobilitat a la nova oferta d’aparcament.

Entre les inversions realitzades destaquen l’ampliació i modernització de la xarxa de neu artificial a Bagnères-de-Luchon, amb 23 canons de neu addicionals a la pista Estives; la substitució de 180 canons de neu i la posada en marxa d’una quinta bomba per augmentar i reduir el consum elèctric a Superbagnères. A més a més, s’han senyalitzat les rutes de raquetes de neu, senderisme i bicicleta de muntanya amb el telecadira Tuc de Pan, equipat amb aparcament per a bicicletes; i, la instal·lació d’una zona de pícnic a Superbagnères; tot enfocat al turisme de muntanya 4 estacions.

Le Mourtis i Bourg d’Oueil aborden el nou model de muntanya 4 estacions

Els pròxims quinze anys es preveuen millores a les estacions de neu de Le Mourtis i Bourg d’Oueil. Aquestes millores estan destinades a millorar els desplaçaments dins de l’estació, la senyalització, el paisatgisme i el mobiliari urbà per avançar cap a un model de turisme de muntanya 4 estacions. L’Alta Garona implementa, així, un pla d’inversió de 25 milions d’euros que compren els exercicis 2020-2025. La inversió té com a finalitat, garantir la viabilitat a llarg termini de les activitats econòmiques i turístiques de les estacions de neu i muntanya; a la vegada, que promoure una estratègia turística sostenible i responsable de “4 estacions”, capaç d’adaptar les estacions a l’evolució de la demanda i permetre’ls seguir essent competitives en els mercats turístics i econòmics. També cal destacar les noves pistes de DevalKart que hi ha a Le Mourtis.

Les Angles: 3,1M€ pel Lou Bac Mountain adaptat a l’entorn

Perfectament adaptat a l’entorn de muntanya i d’acord amb el nou model 4 estacions, el “Lou Bac Mountain” de Les Angles és el nou i emocionant tobogan mono-raïl. El seu recorregut pel bosc abasta una extensió de 2,5 km, que es pot fer a gairebé 40 km/h; si bé, té la particularitat que és el mateix passatger qui controla la velocitat durant el descens. Té 450 metres de desnivell i pendents de fins el 50%. La pista il·luminada permet baixar inclús a la llum de la lluna. El circuït comença a l’arribada del telecabina de Les Pélegrins, al Plateau de Bigorre. INFO: +33 04 68 04 32 76 I contact@les-angles.com I www.lesangles.com

Gourette: 2,75M€ per millorar les infraestructures

Aquesta temporada, l’espai de debutants del Plateau du Bézou, al cor del Cirque de Gourette i a 1600 m d’altitud, s’ha renovat completament per millorar l’oferta d’esquí. En aquest sentit, s’han instal·lat dos tapissos coberts, s’ha remodelat la pista de gairebé 3,9 hectàrees, en la que s’han instal·lat dos matalassos coberts; a la vegada, que s’ha millorat la xarxa d’innivació. A més, s’està resembrant la zona amb llavors locals per mantenir les pastures que cada estiu recorren les vaques i ovelles dels pastors de Gourette, com a part d’un projecte amb els agricultors locals, el Conservatori Botànic i l’associació Indigraines. Aquestes inversions formen part del pla de modernització de 27 milions d’euros previstos per a l’estació d’esquí de Gourette fins al 2024. INFO: +33 05 59 05 12 17 I info@gourette.com I www.gourette.com

Saint-Lary: 1,5M€ a favor del medi ambient

Saint-Lary segueix apostant per oferir una àrea d’esquí de qualitat i, a la vegada, respectuosa amb el medi ambient. Ha invertit 1,5 milions d’euros per optimitzar el consum d’aigua i energia de l’estació, amb la instal·lació de 22 canons de neu de darrera generació, amb tecnologia mono fluït, que augmentaran la capacitat de producció de neu en el sector del Pla d’Adet. També es porta a terme la reestructuració de la zona d’esquí, amb el desmantellament i la reducció dels remuntadors; la formació en eco conducció per a les màquines lleva neus i l’orientació per satèl·lit; un millor manteniment i producció de neu; la reforestació de les muntanyes per a l’agro pastura; i, l’optimització del consum d’electricitat.

Una altra novetat és que, a més, aquesta temporada, l’estació estrena la pista vermella panoràmica “François Vignole“, que recorre els cims del Soum de Matte i ofereix un paisatge excepcional del Rioumajou i de la Vall d’Aure. Amb una longitud de 2,5 km i un desnivell de 500 m, uneix el cim del telecadira Soum de Matte amb el front de neu del Pla d’Adet. INFO: +33 05 62 39 50 81 I info@saintlary.com I www.saintlary.com

Font-Romeu Pyrénées 2000: 1,8M€ per protegir l’entorn

Per reduir l’impacte mediambiental i garantir la millor neu a l’estació durant tota la temporada, a Font-Romeu Pyrénées 200 s’han substituït 40 canons de neu per uns altres 40 de nous, més eficaces i amb un consum d’energia menor. També hem instal·lat un tapís a la pista de trineu i a les pistes de Tubbing, que agilitzaran l’ascens i permetrà lliscar per les pistes. I, en el sector Pyrénées 2000, un nou tapís cobert permetrà als principiants accedir de manera fàcil a la pista.

A més, el domini esquiable de Pirineus Orientals ha invertit 1,8 milions d’euros en la creació de la nova pista verda “Fornells” i en la construcció del restaurant d’altura “La Gallina”. La nova pista, amb un recorregut de 2,5 km, passa per un entorn molt natural, similar a un fora pista, i està equipada amb 25 canons de neu. Amb la nova, l’estació ja suma 46 km de pistes. INFO: +33 04 68 30 68 30 I office@font-romeu.fr I www.font-romeu.fr

La Pierre Saint-Martin: Revegetar i reduir la contaminació

La Pierre Saint-Martin aposta per accions ecològiques com ara la revegetació i millora de les connexions amb el transport públic, com a mesura per reduir la contaminació. Gràcies a l’estreta col·laboració amb l’Oficina Nacional Forestal (ONF), l’estació de neu pot garantir que les àrees principals de biodiversitat, com ara el macís càrstic de La Pierre, no pateixen els efectes dels excursionistes o esquiadors. Una prova d’aquest compromís són les certificacions ISO 50001 i ISO14001 amb les que compta el ressort. INFO: www.lapierrestmartin.com

Artouste: Admirar la natura des del telecabina silenciós

Situada a la vall d’Ossau, a la ruta d’Espanya, la petita estació de neu d’Artouste és la més atípica, amb el seu domini d’altitud i el seu poble a la riba del llac de Fàbreges. Està orientada al Pic du Midi d’Ossau i al Parc Nacional dels Pirineus, per la qual cosa es tracta d’un marc excepcional i preservat pels amants de la natura i la neu. El seu confortable, espaiós i silenciós telecabina, ideal per admirar la majestuositat del Pic du Midi d’Ossau durant el temps de l’ascens, 8 minuts només. INFO: www.artouste.fr

La Pierre Saint-Martin: 3 pistes més

La creació de tres pistes noves suma un 15% més de quilometratge a l’estació de La Pierre Saint-Martin. Aquestes pistes, que van de blau a negre, permetran arribar a la zona d’esquí des del fons d’aquesta àrea nova. També s’han redissenyat les dues pistes de trineu situades al front de neu i a la zona nòrdica de Braca, per tal d’oferir més diversió i sensacions. El front de neu s’ha repensat com a espai segur on començar amb serenor, amb un tapís d’escalada cobert; i també, amb el Family Park, que s’ha instal·lat a la pista verda de Rochers. Per a més sensacions, l’snowpark The Moonwalk s’ha instal·lat en una pista blava, accessible amb telecadira des del front de neu, i equipat a base de mòduls. INFO: www.lapierrestmartin.com

I, per a un esquí sense handicaps, l’estació de neu compta amb l’associació La Pierre Handl Pyrénées, que posa en marxa el Taxi-ski per a les persones amb mobilitat reduïda. Guiada per un pilot voluntari, pot gaudir de l’impressionant panorama d’alta muntanya. INFO: www.lapierrehandiski.com

Luz Ardiden: Fora barreres

Gràcies als telecadres Aulian Express i Béderet Express, amb servei a gairebé tot el domini esquiable, Luz Ardiden ha desenvolupat encara més la seva oferta per acollir a les persones amb mobilitat reduïda. Per això, durant tota la temporada, les associacions i clubs d’esquí les acompanyaran a les pistes per gaudir dels descensos amb biesquís. La meitat del preu del forfet s’aplica a la persona amb mobilitat reduïda i, l’altra, al seu acompanyant.

 

 

 

 

Verified by ExactMetrics