Els itineraris de natura, que tindran lloc entre els mesos de juny i octubre a l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Solsonès i la Val d’Aran, potenciaran enguany el tema de la sostenibilitat amb la implementació de transport públic fins als punts d’inici d’algunes rutes
Les comarques de Lleida acolliran 7 dels 22 Festivals de Senderisme del Pirineu programats enguany a Catalunya. Concretament, tindran lloc a la demarcació lleidatana el Cerdanya Happy Walking (1-4 de juny), el Festival Camina Pirineus-Alt Urgell (16-18 de juny), el Val d’Aran Walking & Summit Festival (19-25 de juny), el Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus (7-9 de juliol), el Festival de Senderisme del Solsonès (16-17 de setembre), Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà (23-24 de setembre), el Vall de Boí Trek Festival (7-9 d’octubre) i el Senderi-Festival de Senderisme de Sort, la Vall d’Àssua i el Batlliu (20-22 d’octubre).

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus assoleixen la 8a edició amb el repte de potenciar la sostenibilitat mitjançant la implementació de transport públic aportat per l’organització en el darrer tram del desplaçament fins als punts d’inici d’algunes rutes, segons afirma Cesc Capdevila, coordinador dels festivals. D’aquesta manera, s’evitarà l’ús de vehicles particulars i es reduirà la contaminació dels espais naturals implicats. Pel que fa als festivals lleidatans, la mesura es portarà a terme a la Vall Fosca, l’Alt Urgell i la Val d’Aran, territori aquest últim que ja estava aplicant aquesta mesura en les darreres edicions.
La iniciativa es planteja com un pla pilot susceptible de ser ampliat en les següents edicions, i respon al plantejament dels festivals, ideat des de l’inici per fomentar un turisme responsable, saludable i respectuós amb el medi natural.
Capdevila explica que els tres eixos dels festivals són el foment d’una activitat saludable —el senderisme—, la posada en valor dels guies locals com a millor opció per descobrir els millors indrets del Pirineu, i el descobriment del territori i dels seus atractius naturals i patrimonials, sempre amb la promoció de la sostenibilitat com a teló de fons.
Amb una durada d’entre dos i set dies, els festivals ofereixen rutes guiades a uns preus inferiors als habituals i són una oportunitat excel·lent per gaudir dels serveis de guies locals, que aniran descobrint als participants la cara més autèntica i sovint desconeguda de diversos racons dels Pirineus.
Els festivals combinen itineraris per a famílies i gent gran que transcorren per camins senzills i propostes per als més avesats a recórrer distàncies llargues. A més de les rutes a peu, les activitats programades també permetran conèixer el patrimoni cultural i natural del Pirineu, amb visites geològiques i als temples medievals; tallers de plantes medicinals, de cuina autòctona o d’oficis tradicionals; sessions de ioga; observació astronòmica i ornitològica; concerts musicals; visita a paisatges de la Guerra Civil, i introducció a les llegendes locals, entre altres activitats. També es preveuen activitats familiars.
Aquests esdeveniments s’inspiren en els walking festivals dels països centreeuropeus. A la primera edició dels festivals, celebrada l’any 2016, quatre territoris pirinencs van organitzar aquests esdeveniments, en què van participar un total de 600 persones. Des de llavors, i malgrat la pandèmia, la xifra de participants anuals se situa al voltant de les 2.000 persones.