Saas Fee: un destí d’alçada pels que busquen desnivell

Saas Fee: un destí d’alçada pels que busquen desnivell

Cada cop són més les persones que es reserven uns dies de vacances a l’hivern per descobrir altres estacions d’esquí que els són desconegudes. Als Pirineus tenim una gran varietat pel que fa a l’oferta d’estacions. Així doncs, sense haver de fer masses quilòmetres podem practicar allò que tant ens agrada gràcies a la privilegiada situació del nostre país. Molt a prop podem gaudir de les estacions de la Cerdanya o el Capcir francès. Podem recórrer les diferents valls de les muntanyes d’Andorra… De fet, podríem dir que els Pirineus han estat per la majoria de nosaltres una bona escola. Però la neu no acaba aquí!

Actualment les bones conexions que tenim des de Barcelona, tant per terra com per aire, ens ofereixen la possibilitat d’explorar altres zones que ens són totalment desconegudes: França, Suïssa, Àustria o Itàlia acostumen a ser els països que trien els amants de la neu quan fan el primer salt fora dels Pirineus. N’hi ha que prefereixen aventurar-se a d’altres indrets una mica més lluny com Japó, Estats Units o Canadà. Però en aquests casos les hores de vol i el canvi de franja horària ho dificulten una mica més.

Fa uns dies vam tenir la oportunitat de conèixer de ben a prop un dels dominis esquiables de més alçada dels alps suïssos, Saas Fee. Aquesta petita localitat està situada a uns 1.800 metres d’alçada al sudoest del país, al cantó de Valais. L’ambient relaxant i agradable que es respira en els seus carrers peatonals i les condicions de neu que ofereixen les neus perpètues del seu glaciar, fan que aquesta sigui a dia d’avui, una estació de visita obligada pels amants dels esports d’hivern.

Saas Fee: La Perla dels Alps
Saas Fee: La Perla dels Alps, envoltada per cims que superen els 4.000m. Crèdits: Photopress/Saas-Fee

I no parlem només dels que pensen en recórrer quilòmetres i quilòmetres de pistes. Si no que parlem dels apassionats de la gastronomia que volen sorprendre el seu paladar amb plats coneguts i deliciosos com el “Rosti” o altres delícies que ens ofereix la cuina local. Parlem dels que acaben les llargues jornades d’esquí asseguts al voltant d’una taula amb familiars o amics per compartir una “raclette” o una “fondue“. Això sí, que no falti el bon vi de la regió de Valais, cultivat en alçada amb el micro-clima característic de la zona. N’hi ha de blancs, de rosats i de negres.

Saas Fee: un destí pels esquiadors que busquen desnivell

L’estació de Saas-Fee ofereix un total de 145 kms. dividits en 24 pistes marcades: 7 blaves (marcades com a nivell fàcil), 14 vermelles (nivell mitjà) i 3 negres (nivell difícil). Però si amb això no en tenim suficient, a només 15 minuts hi trobem les estacions veïnes de Saas Almagell, Saas Balen o Saas Grund, on hi podrem arribar fàcilment si agafem un dels autocars que les conecten.

Glaciar Allalinhorn.
Glaciar Allalinhorn. Crèdits: Saas-Fee

Totes les estacions disposen d’unes instal·lacions modernes i avançades tecnològicament. Justament fa unes setmanes s’ha inaugurat el Spielboden Gondola, un telecabina amb capacitat per a 10 persones per cabina i que és capaç de transportar fins a 2.000 persones cada hora. Aquest remuntador ens pujarà fins a 2.381 m. en poc més de 8 minuts i substitueix l’antic telecabina taronja que caracteritzava l’estació i que era en funcionament des de l’any 1976.

Raquetes de neu a Saas Fee
Si les condicions no ho permeten, podem fer excursions amb raquetes de neu pels boscos que envolten Saas Fee.

Telefèric Saas Fee
L’estació compta amb nombrosos remuntadors mecànics ràpids i amb molta capacitat.

Però si alguna cosa agradarà als que busquen emocions fortes és el metro alpí més alt del món que ens porta per dins la muntanya fins al glaciar Allalin, situat a 3.500m d’alçada, el punt més alt de l’estació. A part de les vistes extraordinàries, podrem gaudir de les millors “delicatessen” regionals que ofereix el restaurant giratori (realitza 360º en 1 hora) situat en aquest punt, des d’on podrem contemplar els 16 cims de més de 4.000 m. d’alçada que ens envolten, destacant per damunt de tot el Monte Rosa (4.634 m.).

No només els esquiadors o snowboarders tenen accés a aquest punt tant privilegiat de l’estació, doncs s’ofereix la possibilitat d’accedir-hi utilitzant un forfait peatonal que a més permetrà al visitant d’entrar a l’Eis Pavillon, considerat per molts el museu de gel més gran del món. Un cop a dins podrem conèixer amb tot detall les particularitats d’un glaciar i els canvis que s’hi produeixen amb el temps. Però també gaudirem de la bellesa de les diferents formes i colors que el gel ofereix amb l’ajuda de la tecnologia i la creativitat de l’home.

Aquarium a Eis Pavillon
Ice Pavillon Crèdits: PPR/Saas-Fee/Bruno Schaub

Com arribar fins a Saas Fee

Per viatjar a Saas Fee podem volar des de Barcelona als aeroports de Zurich (1h55min) des de 36€ o Ginebra (1h40min) des de 37€ amb Swiss Air. A part de les excel·lents xocolatines que ens donen a bord, ens permeten transportar tot el nostre material d’esquí o snowboard sense cap cost afegit (quelcom que trobem a faltar a d’altres companyies aèrees).

Un cop arribem a Suïssa haurem d’agafar un tren que ens porti fins a Visp. El trajecte té una durada aproximada de 2 hores i mitja, però la comoditat del tren i la bellesa dels paisatges que ens envolten faran que el desplaçament per terra sigui un obrir i tancar d’ulls. Un cop a Visp, ens caldrà agafar per últim un autocar amb una durada aproximada de 45 minuts i que ens deixarà a Saas Fee (1.798m).

Si viatjem amb cotxe haurem de deixar-lo en algun dels aparcaments reservats especialment pels visitants, ja que a Saas-Fee ja fa molts anys que els ciutadans van decidir prohibir la circulació de vehicles de combustió fòssil per conservar el medi ambient. Així doncs, a dia d’avui només hi circulen els vehicles elèctrics que estan autoritzats a fer-ho i que pertanyen majoritàriament als hotels de la zona. 

Swiss Travel Pass: la forma més econòmica de moure’t per Suïssa

La millor forma de moure’t pel país és mitjançant el Swiss Travel Pass, que ens permet utilitzar el ferrocarril, el bus o el vaixell a tot el territori. Amb una validesa de 3, 4, 8 o 15 dies consecutius, el bitllet ens donarà la possibilitat de desplaçar-nos de manera còmoda, a la vegada que ens ofereix la lliure entrada a multitud de museus i altres avantatges.

Informació tècnica destacada

Alçada Mínima
1.483 m

Alçada Màxima
3.600 m

Desnivell
2.117 m

Zona Esquiable
145 kms.

Baixada més llarga
15 kms

Més informació:

Swiss Travel Pass (www.swisstravelsystem.com)
Swiss Air (www.swiss.com)
Oficina de Turisme de Suïssa (www.myswitzerland.com)
Oficina de Turisme de Saas Fee (www.saas-fee.ch).

Festucs Americans, una font d'energia saludable
Previous post
Els festucs, l'aliment ideal per combatre la fatiga i les baixes temperatures en alçada
Next post
Amb gruixos de quasi 2,5m, aquest cap de setmana Baquèira proposa fer un safari
Back
SHARE

Saas Fee: un destí d’alçada pels que busquen desnivell