Esquí adaptat: lliscant amb llibertat i seguretat

Esquí adaptat: lliscant amb llibertat i seguretat

El passat divendres dia 30 de desembre es va celebrar a La Molina la tradicional esquiada de Nadal que organitza com cada any l’Institut Guttmann. Aquesta jornada va destinada als pacients de rehabilitació infantil de l’hospital.

Amb aquest tipus d’activitats que es realitzen regularment al medi natural, l’Institut Guttmann promou la pràctica de diferents esports en un entorn diferent de l’habitual per contribuir a la millora de l’estat anímic i de salut dels pacients.

L’esquí o l’snowboard són activitats esportives que es poden practicar sigui quina sigui la nostra condició física, psíquica i/o sensorial. Dins de l’esquí alpí trobem el que coneixem com a esquí adaptat, que és aquella disciplina que engloba la pràctica d’aquest esport d’hivern per a persones que pateixen algun tipus de discapacitat.

La tecnologia actual i la tècnica donen la possibilitat de seguir practicant, o d’iniciar-se en aquesta disciplina, amb total seguretat i comoditat sense haver de pensar en cap tipus de risc. A més, aquesta pràctica convida a la integració, al desenvolupament de l’autoestima i a proporcionar una sensació de plena llibertat a petits i grans ja que es practica a la natura.

Foto: La Molina
Foto: La Molina

Per sort, tot això fa que cada cop sigui més habitual compartir pistes amb esquiadors o snowboarders amb algun tipus de discapacitat.

En funció de com es realitza i de les diferents adaptacions, podem distingir diferents modalitats

  • En primer lloc trobem el mono-ski o dual-ski, on l’esquiador seu en un seient moldejat subjecte a un suport que va unit a un esquí (mono-ski) o dos (dual-ski). En aquest cas l’esquiador s’ajuda de dos “estabilos” per mantenir l’equilibri i realitzar els viratges.
  • Bi-Ski: està pensat per persones que esquien assegudes i tenen mobilitat reduïda a la part superior del cos. En aquest cas l’esquiador utilitza un seient de fibra de carboni amb dos esquis a sota que donen més estabilitat a l’utilitzar una base més ampla que a l’ús amb un sol esquí.
  • 3 petjades: aquí l’esquiador utilitza un esquí normal i dos estabilos llargs. Amb aquest tres punts de recolzament sobre la neu s’obté l’equilibri i l’estabilitat.
  • 4 petjades: l’esquiador utilitza dos esquís i dos estabilos.

L’esquí adaptat també té una branca pensada per la competició

Pels més competitius cal saber que l’esquí adaptat és una disciplina olímpica i en funció del grau de discapacitat es pot realitzar proves com el descens, l’eslàlom, l’eslàlom gegant, el super gegant o la super combinada… així que ja ho sabeu, a través de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern podreu trobar més informació si el que us agrada és batre el crono!

Accessos i avantatges a les diferents estacions d’esquí

Avui en dia la gran majoria de les estacions del territori estan preparades per facilitar els accessos a l’estació i a les diferents instal·lacions, perquè tots poguem gaudir de l’esquí amb igualtat de condicions.

A més, alguna d’aquestes estacions, com és el cas de Grandvalira, compta amb preus especials amb descomptes que van des de la reducció del 20% del preu del forfait de dia o de temporada, fins a la invitació gratuïta per l’acompanyant en el cas dels invidents.

Així doncs ja ho veieu, aquest esport que tant ens apassiona ens demostra una vegada més que pot ser una excel·lent eina d’integració social, però sobretot una disciplina per situar-nos a la natura amb plena llibertat.

Més informació:

Play&Train

Federació Catalana d’Esports d’Hivern

Institut Guttmann

La Molina

Amb cotxe elèctric a la neu
Previous post
Desplaçar-se a la neu amb cotxe elèctric. És possible?
Next post
Entrevista a Toni Sanmartí: "Hem batut récords d'afluència aquestes festes a La Molina"
Back
SHARE

Esquí adaptat: lliscant amb llibertat i seguretat