Introducció

Aquesta muntanya és una de les més conegudes per la seva proximitat amb l’estació d’esquí de Porté – Puymorens. L’itinerari que ressenyem aquí és més atractiu que el tradicional des del coll del Pimorent, de semblant dificultat però transcorre lluny del brogit de les pistes. La seva millor orientació el fa especialment recomanable i factible de cap a cap de la temporada.

Itinerari de la travessa

1.820 m. TORRENT DE L’ESTORREDOR. Inicieu la pujada per la riba esquerra del torrent amb tendència a apartar-vos-en gradualment cap a la vostra dreta (SO). Avanceu entre pins dispersos fins trobar els vestigis d’un antic refugi ( + 101 m).

1.921 m. REFUGI DE LA RUTA DEL FERRO. Per aquest indret més planer passa la pista que fins els anys seixanta del segle passat s’utilitzava per transportar el mineral de les mines properes fins el coll del Pimorent. A partir d’aquí el relleu presenta un seguit de lloms arrodonits que heu de remuntar per la vostra esquerra però sense allunyar-vos de la carena ( + 79 m)

2.000 m. REPLÀ. Els pendents son amplis i podeu traçar lliurement sempre en direcció general sud. Veureu el solc del torrent de l’Estorredor ben enclotat a la vostra esquerra mentre gaudiu de bones vistes del Roc Meler, la vall de l’Arièja i la Coma d’en Garcia ( + 300 m).

Pic de la Mina

2.300 m. CARENA PRINCIPAL. Descobrireu el vessant sud la inmensa presencia dels pics de Fontfreda i de les Valletes amb els seus ostensibles corredors presidint la zona de les pistes d’esquí de l’estació de Porté-Puymorens. Dirigiu la traça a la vostra dreta (SO) sense deixar l’ample llom de la carena (+ 105 m).

2.405 m. CAP DEL TELECADIRA DE LA MINA. Hi arribareu coincidint amb una pista d’esquí de l’estació. Continueu girant molt lleugerament al sud deixant enrera la zona de pistes. A la cota 2.500 m. supereu un repetjó per arribar a un collet al peu del cim ( + 195 m).

Pic de la Mina

2.600 m. COLL DE LA MINA. Normalment aquí deixareu els esquís atès que la continuació (S) transcorre per terreny força pedregós i sovint ventat. ( + 83 m).

2.683 m. PIC DE LA MINA. Molt panoràmic. La seva situació avançada sobre la vall de l’Arièja i enmig dels circs de Font Négra i de les Valletes li confereix una vista excepcional sobre les muntanyes de l’entorn. Retorneu al collet per baixar la gran pala carenera. A partir del Cap del Telecadira de la Mina, les pales son amplíssimes i podeu escollir les que presentin millors condicions. En general heu d’orientar la baixada al nord-nord.est però a partir de la cota 2.200 m. encareu-la a ple nord mantenint la vora esquerra (NO) del torrrent del torrent de l’Estorredor per arribar al punt de sortida ( – 863 m).

Fitxa tècnica

Desnivell: 863m.
Altitud màxima: 2.683 m.
Dificultat: * mitjana – baixa
Durada: 3 – 4 hores

Accés al punt de sortida

Sortiu de Puigcerdà per la N-154. Just passat el pont fronterer de la carretera de Llívia gireu a l’esquerra per la rotonda que us encamina a la carretera N-20 en direcció Andorra. Passeu el coll del Pimorent (N-320) i continueu fins la cruïlla amb l’N-22 que heu de seguir a ma esquerra en direcció al Pas de la Casa. A uns 500 metres trobareu una raconada, per on baixa el torrent de l’Estorredor, deixeu el vehicle just passat el pont.
Des de Puigcerdà: 32 km.

Cartografia: Editorial Alpina. Ruta extreta de la guia Cerdanya i Andorra. Muntanyes de Neu.
Autors: Ramon Orriols i Ricard Molina

Mapa de la ruta

Fes clic per veure la imatge en detall

Pic de la Mina

Observacions dels autors de la ruta

  • A la baixada i amb visibilitat escassa procureu no desviar-vos excessivament a la vostra Esquerra (NO) per evitar els inclinats corredors que s’aboquen a la vall del Baladrar.
Verified by ExactMetrics