Esquí de muntanya: com escollir les fustes?

Més articles

Com serà el juny 2023, la méteo d’en Van der Laan

Com cada mes, donem una ullada als dos grans...

El Pirineu de Lleida acull 8 festivals de senderisme

Els itineraris de natura, que tindran lloc entre els...

Ordino Arcalís inicia l’estiu 2023, obrint el Mirador Solar de Tristaina

Ordino Arcalís enceta la temporada d’estiu aquest dissabte...

Rànquing forfets venuts als Pirineus 2022-2023

Encara que ja fa dies que la temporada 2022-23...

Les 5 claus per a treure el màxim profit a la teva bicicleta aquest estiu

Després del parèntesi de l'hivern són moltes les persones...

Compartir

Normalment quan començo els cursets o batejos d’esquí de muntanya, el primer que explico és el material. En els últims temps, els dubtes que la gent té majoritàriament estan relacionats amb les cotes dels esquís. Després de l’evolució de l’esquí de muntanya, tenim mides per tots els gustos i per tots els perfils d’esquiadors, molt semblant amb el que passa en el món de la BTT.

Què ha canviat en el món dels esquís de muntanya?

Les dues coses més importants que han canviat són les cotes i la construcció de l’esquí, les quals han beneficiat en els dos aspectes més importants: el pes en l’ascens, i la conducció i efectivitat en tota mena de neu, en el descens.

com escollir esquís de muntanya

L’entrada del carving en l’esquí modern canvia radicalment la tècnica d’esquí i les possibilitats de millorar substancialment els descensos fora de pista. Cotes més amples en espàtula, cua i patí i menys llargada, han facilitat poder conduir l’esquí en menys metres, redueixen el radi de gir i permeten una millor flotació amb la creació el rocker a l’espàtula i cua.

90 & 60 &90 ja no són les mides ideals!

El pes és també un dels factors que han millorat substancialment degut als materials utilitzats en el procés de construcció. L’entrada de nous materials com les fustes lleugeres asiàtiques, com el bambú i la paulownia, barrejades amb carbono, han donat lleugeresa i resistència a l’esquí. Tot això fa possible que poguem utilitzar esquís més atrevits, apropant-nos a les games de freeride sense arrossegar un pes desmesurat.

Quin esquí és l’ideal, què m’he de comprar?

En primer lloc diria… el que puguis pagar! 😉 Això també és important i no podem oblidar-ho perquè el rang de preus és molt variat. En aquest sentit, el canvi de preu també ha evolucionat al llarg dels últims anys. Aquesta pregunta jo la respondria amb 3 respostes, en funció del tipus d’esquí de muntanya que practiquis.

Les 3 respostes a grans trets serien els 3 grups on podríem englobar els tres tipus de pràctica d’esquí de muntanya o perfils d’esquiador:

  1. Race esquís amb patins d’entre 65 i 78 mm: aquests esquís els aconsellaria per esquiadors que volen competir en esquí de muntanya, alpinistes que volen fer aproximacions per fer corredors o altres activitats alpinístiques i “hàmsters” que volen pujar pistes amunt i avall per augmentar la forma física i passejar el paquet… amb perdó, però ho havia de dir!
  2. Free tour esquís amb patins d’entre 78 i 90 mm: aquí entrarien el perfil on podríem encaixar la majoria dels esquiadors de muntanya, seria l’esquiador que vol fer excursions d’esquí de muntanya sense pressa excessiva i amb ganes de gaudir de la baixada. L’amplada la triaríem en funció del lloc on habitualment esquiem, qualitat de neu, i el nivell d’esquí que farà més o menys difícil conduir un patí de 90 mm.
  3. Freeride esquís amb patins entre 90 i 110 mm: aquí ja podríem ubicar a tots els esquiadors que busquen, principalment, les baixades amb neus fondes i més extremes, sense gaires ganes de foquejar de pujada i alhora que els permeti utilitzar-lo en pista per evitar tenir més d’un parell d’esquís.

A totes aquestes cotes de patí hi afegiríem la llargada de l’esquí que, com diuen els experts, anirien uns 10 cm menys que la nostra alçada, però que també podria augmentar en funció del nostre nivell d’esquí i com més a la gamma de freeride ens volguéssim acostar.

En el mercat hi ha una gran varietat d’esquís de muntanya.

Podria estendre’m més en parlar de tipus d’esquí, marques i afinar més encara els diferents tipus d’esquiador, però crec que amb aquesta informació podem tenir una idea de quins tipus de material podem trobar i quin perfil d’esquiador som a l’hora de comprar material.

Però no acabaré l’article sense mullar-me, seria de covards! Per mi l’esquí ideal seria: una fusta de patí 85 amb 1200 g màxim per afrontar un xic totes les situacions. Podríem dir-li un all mountain?

En el meu cas actualment he acumulat 3 esquís a l’armari: un Dynafit vell de 65 per fer algun dia el hàmster, el de feina i de travessa llarga, un Atomic Backland 85 i el Dynafit tour 96 “la Bomba”.
Doncs amb aquest article a Guies Nord Sud arranquem la temporada i us desitgem que podeu gaudir al màxim de l’esquí i l’alpinisme aquest hivern. I recordeu… patí ample, roda gruixuda i plat fondo!