Amb les nevades primerenques de la tardor, tots els malalts de neu hem notat una certa acceleració de les pulsacions. Sabem que és normal per aquestes dates, però com ens passa any rere any, això no impedeix que no parem de prémer l’F5 dels nostres ordinadors per actualitzar les imatges de les webcams de les estacions d’esquí.
Venim d’un record estrany de la temporada passada, tallada de soca-rel per culpa del maleït bitxet groc, a mitjans de març, quan el Pirineu estava ben curull de neu. Això ha provocat que la prèvia de l’inici de la temporada 2020/21 sigui ben especial. Com a conseqüència del Covid19 ens espera una temporada incerta, amb un bon grapat d’incògnites per aclarir. Però posem fil a l’agulla i mirem d’esbrinar, o si més no, posem en ordre totes les dades, informacions i inputs que tenim.
Quan començarà la temporada?
Com és un costum al Pirineu català, el primer dia de novembre amb condicions per a la pràctica de l’esquí, l’estació ceretana de Masella serà la primera que obrirà la temporada. Probablement poden acompanyar a Masella en el podi de les més matineres, l’andorrana Ordino-Arcalís i per la part nord-catalana, Porté Pimorent. Aquestes dues estacions gràcies a la seva mida, tenen una estructura que amb menys mitjans que un domini gran poden assumir l’estrena de temporada.
Parlant de grans dominis, Grandvalira a Andorra i Baqueira Beret han confirmat que obriran, si la méteo ho permet, el dia 4 de desembre, just abans del Pont de la Puríssima, fet que els servirà per posar a prova el funcionament dels remuntadors i instal·lacions dels dominis.
Mesures covid19 a les estacions
Els protocols que seguiran les estacions catalanes i les andorranes són molt semblants. Pel que fa a les catalanes, podem trobar el document publicat per l’ACEM de bones pràctiques on destaquen els següents punts:
El primer punt imprescindible en tots els documents consultats, tant des de les estacions catalanes (ACEM) espanyoles (ATUDEM) , franceses i andorranes (DSF) és l’obligatorietat de portar mascareta, als accessos i durant l’ús dels remuntadors, als punts de restauració i altres serveis que ofereixen, com lloguers d’esquís, classes d’esquí, etc. També s’accepten els buffs homologats com els de l’empresa Original Buff
Distància física a pistes
Les estacions d’esquí desenvoluparan plans per facilitar que les persones puguin mantenir la distància adequada. Això inclou, entre d’altres, les següents zones: cues d’accés, cues dels remuntadors, classes d’esquí i snowboard, lloguer de materials, espais per a empleats i establiments de menjar i beguda.
Neteja i desinfecció
Les estacions d’esquí adoptaran rutines de neteja i desinfecció per a totes les àrees, incloses zones d’alt contacte, com ara lavabos, restaurants, menjadors, taquilles i botigues de lloguer.
Remuntadors
La majoria dels remuntadors de les estacions d’esquí del Pirineu català, francès i andorrà són cadires a l’aire lliure on el client experimenta un flux constant d’aire fresc i net. Les cabines tancades com les que hi ha en un telecabina tenen finestres i ventiladors que permeten l’intercanvi d’aire.
Cues als remuntadors
La longitud dels esquís i les taules de snowboard produeixen de forma natural un cert distanciament entre les persones. Es dimensionarà l’espai d’espera i s’organitzaran les cues per tal que els clients puguin mantenir la distància de seguretat. Per complementar aquestes mesures, la velocitat dels remuntadors serà sempre la màxima possible d’acord amb les condicions climàtiques i l’afluència. També és molt interessant la recomanació que l’ocupació de les cadires sigui amb la màxima autoritzada per tal de reduir el temps d’espera a les cues.
Trajecte de les cadires
El trajecte mitjà en telecadira és de 7 minuts, considerablement més curt que la majoria de les activitats de transport, com ara anar en autobús, metro, ferrocarril o fer un viatge en avió. Els telecadires es desplacen a una velocitat entre 2,5 i de 5 metres per segon segons el tipus, amb una distància entre vehicles entre 15 i 30 metres.
Desembarcament dels remuntadors
Les normes de seguretat estàndards de les estacions d’esquí ja requereixen que els esquiadors abandonin de manera ràpida la zona de desembarcament dels remuntadors una vegada han baixat d’aquest. Un cop allunyats de la cadira, els
esquiadors i snowboarders tenen amplis espais oberts sobre els quals lliscar.
Bars i restaurants
Els establiments d’aquestes característiques tindran el mateix comportament que fins ara havien aplicat en altres localitzacions. És a dir, depenent dels nivells d’afectació concrets del Covid19, adaptaran l’aforament dels locals a les normes vigents.
Els protocols de neteja i desinfecció seran imprescindibles. I la senyalització de cara al client serà ben visible.
Polítiques de cancel·lació en forfets i allotjaments
Tant a Andorra com a Catalunya, els agents implicats del sector turístic, han avançat que retornaran els imports de cancel·lació de forfets als seus clients en el cas que el covid19 provoqués el tancament puntual de l’estació. El mateix passa en cas del sector hoteler. S’observa un gran interès a tots els nivells en facilitar el màxim les mesures al client final.
Adéu a l’après-esqui massificat
Un dels punts calents que tenen les estacions solen ser els espais on fins ara gaudiem de l’après-esqui. Per motius obvis, aquesta temporada de moment ens quedarem sense festa després d’una jornada de neu. Arreu d’Europa s’han cancel·lat els espais d’aquest tipus. A Formigal serà un cop dur no poder posar en marxa l’impressionant Marchica. A Grandvalira , el clàssic Abarset, aprofitarà aquest parèntesi per accelerar les obres del nou Abarset, ubicat a pocs metres del pioner. A Baqueira el remodelat espai après-esquí, el Baqueira1800 també es veurà afectat. I així una llarga llista de llocs on la gent aprofita per celebrar l’esquiada.
Forfets digitals
Si alguna cosa ha accelerat el maleït bitxet groc, ha estat la posada en marxa quasi a totes les estacions, del forfet sense mans, és a dir, ens deslliurem del forfet vintage amb filferro. El fet de ser digital també permet la recàrrega del forfet pels dies o format que el client vulgui. Una de les novetats de Masella aquesta temporada és la posada en marxa del forfet electrònic. En els fons aquesta digitalització permet que les estacions estalviïn moltes cues i aglomeracions d’usuaris en la compra del forfet. A diverses estacions de FGC instal·laran dispensadors de forfets, com si fossin un caixer d’una entitat bancària.
Resum
La temporada es presenta incerta, però alhora, veient l’esforç que estan fent les estacions, per tal de garantir la seguretat, mitjançant un seguiment estricte de les mesures anti-covid, creiem que pot ser una temporada millor del que ens pensem. Hi ha un motiu molt important per l’optimisme, i és que els nostres esports és practiquen a l’aire lliure, fet que ajuda i molt a evitar contagis. Per tant, encreuem dits i esperem que tant el covid19 com la méteo ens donin alegries, el primer perquè desaparegui el més aviat de les nostres vides, i el segon perquè ens ompli el Pirineu de la nostra estimada neu. Bona temporada a tothom!
Salut i neu!