Com serà la propera temporada de neu, post-covid

Més articles

La presentació de la candidatura andorrana, ho peta a Zuric

Un esdeveniment d’esquí alpí mai vist. Una evolució del...

Recta final pel projecte d’ampliació pistes a Grandvalira

El projecte d'ampliació de l'àrea esquiable al domini andorrà...

Les estacions de Grandvalira Resorts assoleixen una bona temporada d’estiu

Les estacions de Grandvalira Resorts tanquen el tram més...

Perquè m’estimo Andorra

Avui 8 de setembre és la Diada nacional del...

Compartir

De mica en mica deixem l’estiu… així comença la reflexió de molts amants de la neu. La realitat és que manquen menys de noranta dies per tornar a pistes. Ja sabem que depenem de la méteo, però per poc fred que faci i si cau una mica de neu, la temporada de neu ja la tindrem aquí. Tenim una estació que obrirà tan aviat com pugui, Masella, i pel que fa al Principat d’Andorra i Catalunya, ArcalísPorté sembla que són les estacions més preparades per avançar la temporada uns dies abans de la data prevista per la majoria d’estacions, que és l’1 de desembre.

Per si no fos poc, a més de dependre directament de la méteo, enguany viurem la ressaca de la pandèmia que ens ha robat una temporada de neu.

Però com serà la temporada de neu?

 

Mainada a ©Grandvalira

Afluència

Si fem cas a l’evolució de l’ocupació aquest estiu en destinacions de mar i muntanya, tot sembla indicar que aquesta temporada l’afluència a pistes serà important. La gent ha perdut un any i tenen, perdó, tenim, moltes ganes de gaudir a la neu. També es preveu, segons les previsions d’alguna estació andorrana, que l’afluència d’esquiadors sobretot serà de proximitat, destacant el mercat català i espanyol en primer terme. Molt a prop ens trobarem els francesos. Pel que fa a altres mercats com el britànic o rus, les perspectives són més moderades.

Estacions

La majoria d’estacions, van fer un esforç considerable l’anterior temporada per tenir-ho tot a punt. Un cop patida la pandèmia, que va afectar de manera notable a la majoria d’estacions, recordem que les estacions del Pirineu d’Aragó i Catalunya del Nord, no varen obrir cap dia i les estacions catalanes i andorranes obrien en condicions de mínims, sobretot, a causa de les severes restriccions dels organismes estil Procicat i departaments de salut dels corresponents governs. Per tant, ens trobem que hi haurà poques novetats, ja que la majoria d’estacions han optat per posposar noves inversions. Això no vol dir que puntualment tindrem novetats, fa pocs dies Baqueira Beret confirmava la posada en marxa d’un nou telecadira de sis places al sector de Beret. I no serà l’única estació amb novetats, de segur que en pocs dies sabrem en detall les noves propostes de les estacions, això sí, exceptuant l’anterior cas, seran inversions amb costos continguts.

Entorn inmillorable a la Braseria Piolet al sector Pas-Grau Grandvalira ©laneucat

Punts de restauració i après-esquí

Si fem cas a les mesures pandèmiques que s’han aplicat fins ara en el sector de restauració, caldria pensar que les grans beneficiades de la temporada seran les terrasses dels punts de restauració, sobretot perquè en estar a l’exterior sempre seran més segures. Malgrat tot, i sabent que estem en zones on sol fer fred intens, l’activitat a les zones interiors dels punts de restauració seguiran la normativa vigent, és a dir, la mascareta serà imprescindible, com ho és habitual a les poblacions o ciutats on vivim. No descarto que hi hagi més mesures de control, tipus mesuradors de temperatura o depèn el lloc, control d’accés amb certificat vacunació. Sí que he detectat, que vista la pandèmia, les estacions han invertit en l’ampliació dels espais exteriors, sobretot les terrasses. Això permetrà més capacitat de servei als restaurants i bars a peu de pistes.

Pel que fa a l’après-esquí, la previsió és que l’any que ens han robat tindrà una bona resposta per part dels clients. Tenim ganes de festa i podrem per fi, gaudir-ne a la neu. Només queda el dubte de la ràtio d’ocupació als locals, que ens dictaran els governs corresponents. Entenc que com en plena pandèmia, hi haurà diversitat de postures diferents depenent del govern de torn, recordeu, que a Catalunya del Nord han estat molt estrictes, Andorra no tant i Catalunya d’aquella manera.

L’antic Abarset de festa JuniorFreerideWorldTour…que si abans de la pandèmia

Un dels llocs on podrem tornar i amb noves instalacions serà el mític Abarset de Grandvalira, que han aprofitat aquesta temporada passada per enllestir les obres a la nova ubicació , al costat de la cadira de Soldeu, amb una ampliació notable de la terrassa. Als nostres veins del Pirineu d’Aragó, la gent de Formigal ja frisen per tornar a obrir la catedral de l’après-esquí, el clàssic Marchica. A LesAngles podrem gaudir de la seva aposta per tot l’any, el Lou Bac, un trineu monoraïl enmig del bosc amb sortida al costat de l’arribada de la cadira Les Perenins i que arriba a peu de l’estació, que només hem pogut gaudir-ne aquest estiu, i gràcies! A la resta d’estacions la posada en marxa dels locals a prop de pistes i noves activitats faran tornar en certa manera l’alegria de compartir amb els amics o família, els dies de neu gaudits.

Mesures pandèmiques

Encreuem dits, si l’evolució de la pandèmia segueix la tendència dels darrers mesos, dubto que s’endureixin les mesures de mobilitat, és a dir, podrem esquiar a tot el Pirineu, sigui francès, andorrà o aragonès. La mascareta en espais interiors sembla garantida i obligada. El dubte serà si mentre baixem pistes seguiran demanant i fins i tot obligant, que portem mascareta. Aquí jo no estic gens d’acord, com l’any passat. Ja vàrem comentar al podcast de laneucat que no tenia gaire sentit. Sobretot perquè és activitat a l’aire lliure, a més que la majoria d’esquiadors quan fa fred portem altres protectors facials, com els mocadors o buff. L’únic punt que podria grinyolar la meva percepció, seria a les cues dels remuntadors, però trobo que la distància entre les persones és la mateixa que ens trobem a moltes terrasses dels bars o restaurants als llocs de residència habitual, amb l’afegit que el temps que passem a les cues sol ser de molt pocs minuts, gràcies al fet que els remuntadors van a tota pastilla, precisament per evitar aglomeracions de gent.

Estic esperant que arribi l’hivern i Nadal per saber si els governs, segueixen apostant pel maleït toc de queda i sobretot amb les restriccions a locals d’oci o restauració. Sospito que l’evolució a la baixa de la pandèmia farà que no puguem gaudir dels horaris d’abans de la covid, però segur que seran molt més generosos que l’anterior temporada.

©laneucat Pla de Masella amb rufles 😉

 

Ganes de Neu

Tenia al cap escriure aquest article més endavant, sobretot per afegir les previsions de la méteo, però vist l’any que hem passat, he avançat l’edició de l’escrit. Sobretot per què comencem a posar-nos en forma física més que acceptable i de passada estalviar calerons (el món l’esquí no és barat i enguany ho volem tot!) perquè la temporada que tenim a tocar, esquiarem com mai i gaudirem molt més conscientment de la sort que tenim.

Primer per la salut, el més important, si estem bé podem estar a la neu. Per fer aquelles esquiades amb els nostres, que estaven pendents de fa un any. Per gaudir de les raclettes a peu de pistes. De recuperar aquelles postes de sol damunt els cims. Ganes de retrobar-nos amb amics, coneguts o saludats que fa més d’un any que no ens hem vist a pistes. Per la sensació de trinxar pistes a primera hora del matí (m’encanten les rufles). Per aprofitar la darrera baixada del dia, amb poca gent a pistes, mentre visualitzo la cerveseta que em prendre de premi. Perquè aquest any robat, ens ha de servir per ser més conscients que mai de la sort que tenim de tenir tan a prop el Pirineu, amb tota la seva impressionant oferta de natura, sensacions, estacions d’esquí de tots nivells, gastronomia i productes km zero espectaculars, i ara sí que si, aquest hivern ho petarem.

 

Verified by ExactMetrics