Com serà el mes d’agost?

Més articles

Grandvalira Resorts referma la seva proposta d’estiu actiu

Les estacions de Grandvalira Resorts han presentat aquest matí...

Baqueira Beret proposa un estiu actiu de natura a la Val d’Aran i Valls d’Àneu

L’estació d’esquí i muntanya de Baqueira Beret continua ampliant...

La FIS no s’estima Andorra

Els pitjors pronòstics, malauradament s'han confirmat. La Federació Internacional...

Com serà el juny 2024, la méteo d’en Van der Laan

Com cada mes, donem una ullada als dos grans...

Compartir

Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables.

Vaig fer un post parlant de la seva fiabilitat.

La tendència dels dos models és homogènia quant a la temperatura, els dos veuen clarament anomalies positives, és a dir més calor de la que tocaria, i si mirem última actualització meteograma GFS ho deixa molt clar fins a meitat de mes, per tant, sembla força fiable. Quant a precipitacions són més optimistes, l’americà posa més precipitació de la que tocaria el mes d’agost, cosa que ens fa pensar en les clàssiques tronades de la segona meitat d’agost. El model europeu no ho té tant clar, de fet posa menys precipitació Pirineu i la resta en mitjana.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un agost no gaire engrescador, amb temperatures per sobre del que tocaria, temperatures per sobre el normal entre 0,5 i 1 grau més,i la precipitació ha millorat, sembla la costa i punts de l’interior podrien estar en mitjana i si us fixeu Comunitat Valenciana amb taca blava, podem pensar en alguna DANA o baixa, amb vents de llevant? On ploura menys Pirineu i punts Catalunya central, per tant, en l’àmbit de pantans complicat.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model normalment és la cara amable, aquest mes ho és a mitges, temperatures 1 grau per sobre mitjana climàtica, però en l’àmbit de les precipitacions per sobre mitjana climàtica, per tant, serien molt bones notícies com aquell que diu fa 4 dies veia una sequera molt forta. Tenint en compte les tempestes d’estiu d’agost, aquest mapa ens fa pensar aquestes podrien ser efectives sobretot la segona quinzena d’agost, que de fet seria el normal.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 20 d’agostl i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell.

Els 10 primers dies d’agost tindríem anomalies positives, per tant, exceptuant alguna tronada en principi poca precipitació podríem esperar, però, en canvi, del 10 al 20 d’agost fins on arriba el model, ens mostraria que estaríem en terra de ningú, per tant ens fa pensar que serien els dies amb possibilitat de tronades a diferents punts amb possibilitat entri aire fred.

 

 

Aquest article està publicat originariament al web del nostre amic Àlex Van der Laan 

El podeu seguir a TWITTER , INSTAGRAM I A YOUTUBE

Verified by ExactMetrics