El passat dijous 16, a les 12.30 del migdia, va tenir lloc la presentació a Barcelona de la temporada d’esquí 2023-2024 de les Neus Catalanes.
Amb gairebé 100 periodistes i bloggers acreditats, la presentació de la nova temporada d’esquí de Les Neus Catalanes ha omplert tota la planta principal del CEC (Centre Excursionista de Catalunya), comptant en aquesta ocasió amb la presència de diversos presentadors de TV i ràdio, propietaris de marques d’esquí i de roba tècnica i fins i tot meteoròlegs amb experiència a la Copa del Món d’esquí. L’acte en si fou un enorme èxit, degut en gran part a la perfecta organització per part del personal de les Neiges Catalanes, Atout France, el CEC i els encarregats de fer un especial homenatge gastronòmic al Pirineu i al Mediterrani.
El CEC es troba situat en un dels edificis històrics de més solera a Barcelona, just al cim del Mont Taber, el punt més elevat de la Bàrcino romana. Precisament dins de l’edifici trobem diverses columnes del segle I (DC) que varen formar part del Temple d’August durant l’era romana. La resta de l’edifici és obra del cèlebre arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner. El genial arquitecte va asseure les bases de l’arquitectura modernista a Catalunya, convertint-se en un dels principals referents per a tots aquells arquitectes que varen seguir aquest corrent artístic a finals del segle XIX i principis del XX. Domènech i Montaner, autor d’obres tan emblemàtiques com l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, va influir en futures figures d’aquest estil arquitectònic, com el mateix Antoni Gaudí, que fet i fet es convertiria en una altra icona modernista.
L’acte ha comptat amb la introducció de Ton Barnils, Director General del CEC, que ha donat pas al Cònsol General de França a Barcelona, el Sr. Olivier Ramadour. El Cònsol ha destacat els llaços d’unió entre el Pirineu català i el Pirineu Oriental francès i el seu passat i present com a esquiador a Font Romeu, població que el va veure créixer.
Antonio Martín, (departament de comunicació de les Angles i les Neiges Catalanes per al mercat espanyol), s’ha encàrrec de presentar els responsables de les estacions d’esquí que formen la marca Neiges Catalanes, com Formigueres, Cambre d’Aze i Porté Puymorens (Grup Trio Pyrénées), Les Angles, La Quillane, l’Espai Nòrdic del Capcir i Font Romeu-Pyrénées 2000.
Totes les estacions han comptat amb diversos representants arribats des del sud de França per oferir tota la informació necessària a la premsa.
Tot i la manca de neu a finals de març, la temporada passada ha estat molt positiva amb una afluència molt important d’esquiadors gràcies a l’esforç de totes les estacions a l’hora d’oferir un producte de qualitat a un preu assequible, comptant amb valors afegits com són el paisatge, la gastronomia i el tracte humà envers el visitant. L’oferta en termes d’activitats après-ski augmenta ininterrompudament des de fa anys, convertint les Neiges Catalanes en una de les destinacions preferides pels esquiadors i visitants arribats des de l’altra banda de la frontera.
Balanç de la temporada 2022/2023 a Les Neiges Catalanes
– Ingressos: 30m€
– Dies d’esquí: 1.250.673
– Increment: més del 17% respecte a les darreres 4 temporades
El 25% dels visitants i els esquiadors són catalans. Les 2 darreres temporades han estat les millors en tota la història de Les Neiges Catalanes.
NOVETATS PER A LA TEMPORADA 2023/2024
Amb la intenció de modernitzar i actualitzar remuntadors, instal·lacions, serveis i pistes, per a aquesta temporada s’ha fet una inversió de més de 35 milions d’euros.
Font Romeu-Pyrénées 2000
L’estació més veterana de les Neiges Catalanes inaugurarà el proper 22 de desembre l’espectacular Telecabina Airelles Express, que en uns cinc minuts ens transportarà des del cor de Font Romeu fins a les pistes d’esquí, al nou front de neu de les Airelles . El nou telecabina de 10 places serà panoràmic, i comptarà amb una estació inferior i superior el disseny arquitectònic de la qual no deixarà ningú indiferent.
A Font Romeu-Pyrénées 2000 també trobarem noves consignes per als esquís, una zona lúdica per als més petits de 25 hectàrees, l’espectacular restaurant d’altitud La Gallina, situat a gairebé 2.200m i millores a la pista Fornells, de 3km, una de les més llargues de l’estació. Sense oblidar una nova activitat: iniciació al Biathlon (l’estació ha vist créixer el medallista olímpic Martin Fourcade), l’Happy Kids Gener i una nova App per a Smartphone.
Els Angles
L’estació del Capcir ha invertit 7 milions d’euros, presentant com a novetats principals el nou pàrquing i la plaça Paul Samson, dedicada al fundador de l’estació. El pàrquing, totalment automatitzat, tindrà una capacitat per a gairebé 200 vehicles, incloent-hi carregadors elèctrics, ascensor i una zona enjardinada.
Situat al centre del poble, l’obra ha vingut acompanyada de millores de vianants i una reurbanització de l’àrea de vianants situada entre Angleo i l’Oficina de Turisme. També s´acaba d´inaugurar un centre d´especialització en treballs verticals i rescats en remuntadors a gran alçada. És el segon que es crea al Pirineu i ajudarà professionals del sector a formar-se a l’hora de fer rescats en telecabines, telefèrics i telecadires. El calendari d’esdeveniments culturals i musicals inclourà la desena edició del Garosnow, el France Bleu Live, el Festival de l’Aventura, el Snow Rugby, el Boitaclous, el Cap de setmana Handisport, el test d’esquís i un llarg etc…
El proper 6 de gener es cel.lebrarà una gran festa pel seu 60 aniversari, on contaran amb la presencia de Carole Delgà, presidenta de la regió y Michel Poudade, alcalde de Les Angles. Seguint amb les novetats, l’estació també ha instal·lat nous canons d’última generació (baix consum energètic) per assegurar la neu durant tota la temporada, ha perfilat diverses pistes, ha millorat l’àrea de debutants a peu de carretera i ha instal·lat noves consignes per a esquís a peu de pistes.
Espai Nòrdic del Capcir
L’estació presenta 3 dominis nòrdics: La Calme, Estanyols i La Llose.
Per aquesta temporada ens presenten diverses novetats:
– Nou punt d’acollida a l’arribada.
– Activitats complementàries a l’esquí de fons, ja sigui al Col de la Llose o al refugi del Torn, on podem gaudir d’especialitats gastronòmiques a la llum i calor d’un bon foc, en un entorn únic d’alta muntanya de gran bellesa , des d’on s’albira tot el Capcir.
– Qualitat Nordic France al Col de la Llose.
– Nou punt de lloguer de Material i potenciació del restaurant i l’oferta gastronòmica al Col de la Llose i al refugi del Torn.
– Excursions amb gossos de trineu.
La Quillane
L’estació, situada al Coll de la Quillane, a 1.700 m d’altitud, és la més familiar de les Neiges Catalanes i és ideal per als debutants. L’Estació estarà oberta cada cap de setmana i cada dia durant les vacances escolars. Més enllà de l’esquí, a la Quillane trobem un espectacular circuit de conducció sobre neu i gel, vols a l’helicòpter de les neus, un magnífic restaurant (bé es mereix una visita…o dues) i la possibilitat de privatitzar l’estació ( fora de vacances escolars), llogant-la per a empreses, grups o esdeveniments.
TRIO Pyrénées
El grup Trio s’ha convertit en un dels projectes més innovadors del Pirineu, un grup que agrupa les estacions de Porté Puymorens, Formigueres i Cambre d’Aze que tenen com a objectiu potenciar i donar a conèixer tres estacions carregades d’història, bona neu i en general, molt fred a causa de la seva ubicació estratègica. El grup Trio compta amb el suport del Departament dels Pirineus Orientals i de la Regió d’Occitània.
Cambre d´Aze
A Cambre d´Aze Cambre d´Aze destaca com a activitat complementària a l´esquí la cascada de gel que cada any es forma amb la intenció de donar a conèixer una activitat tan espectacular com és l´escalada en gel dins d´un entorn controlat. També s´estan potenciant els esmorzars als peus del cim del Cambre d´Aze, amb l´únic circ glacial del Pirineu Oriental. A l’espera de la renovació dels teleskis i de la construcció d’un restaurant d’altitud a 2.000m, a Cambre d’Aze segueixen apostant per l’autenticitat i l’espectacularitat dels seus paisatges com una de les millors cartes, unida a uns preus molt competitius.
Porté Puymorens
L’estació de l’Alta Cerdanya segueix immersa en el seu procés de renovació, i després d’inaugurar el nou i flamant telecadira de 6 places del Dome de la Mine (que puja la cota de l’estació a 2.500m), ara toca el torn a potenciar activitats com les excursions amb raquetes i l’alpinisme hivernal, ia inaugurar aquesta temporada un nou restaurant a la Vignole, del qual en parlarem properament. Porté té un potencial impressionant en ser l’estació que més neu sol rebre dins de les Neiges Catalanes. En pujar la cota i millorar tota l’àrea esquiable de la Mine, l’estació ha guanyat modernitat i practicitat, mantenint l’encant dels petits pobles de muntanya. Recomano la visita al restaurant Le Casteil Isard, una de les grans novetats de la temporada passada que segueix al mateix altíssim nivell.
Formigueres
L’estació del Capcir, reconeguda internacionalment pels seus boscos, fora-pistes i la seva especial ubicació, presenta aquest any una novetat espectacular: el primer telemix del Pirineu.
El nou telemix permetrà alliberar de vehicles la pujada cap a la Serra de Mauri i Camporells. Els hem pogut veure a diverses estacions suïsses, com Zermatt o l’Aletsch Arena, però ara, també podrem veure un telemix a Formigueres, alternant cadires de 6 places amb un modern telecabina que funcionarà tot l’any. Sens dubte, serà una de les grans apostes de futur del grup Trio, que s’ha proposat rellançar les seves estacions situant-les com es mereixen dins del segle XXI.
Formigueres també ha millorat la restauració, potenciant el restaurant La Calmazeille, i perfilarà i adaptarà diverses pistes gràcies al nou telemix, que dotarà l’estació d’una capacitat de transport i comoditat mai vistes.