Les estacions d’esquí lleidatanes a punt per estrenar la nova temporada de neu

Més articles

Grandvalira Resorts referma la seva proposta d’estiu actiu

Les estacions de Grandvalira Resorts han presentat aquest matí...

Baqueira Beret proposa un estiu actiu de natura a la Val d’Aran i Valls d’Àneu

L’estació d’esquí i muntanya de Baqueira Beret continua ampliant...

La FIS no s’estima Andorra

Els pitjors pronòstics, malauradament s'han confirmat. La Federació Internacional...

Com serà el juny 2024, la méteo d’en Van der Laan

Com cada mes, donem una ullada als dos grans...

Compartir

Les 11 estacions d’esquí alpí i nòrdic del Pirineu lleidatà estan ultimant els preparatius de cara a la temporada 2021-2022, que segons les previsions podria arrencar entre final de novembre i inici de desembre.

Després d’una excel·lent campanya turística d’estiu, la demarcació de Lleida afronta la campanya d’hivern amb molt bones expectatives, sempre que les condicions climatològiques acompanyin. Els complexos d’esquí del Pirineu de Lleida, que en conjunt formen una de les principals àrees esquiables de referència de l’Estat, estan ultimant les actuacions de millora de les instal·lacions i dels serveis per tal d’optimitzar encara més el nivell d’excel·lència d’aquests centres. Més serveis, millors equipaments i més comoditat per als usuaris, gràcies a unes actuacions portades a terme amb un plantejament sostenible i de respecte a l’entorn natural. Algunes estacions ja han avançat les novetats per a aquesta sessió.

La nova temporada s’encara amb força optimisme per part del sector turístic i dels aficionats al món de l’esquí després que la temporada 2020-2021 resultés singularment atípica, amb molts períodes de fortes restriccions a la mobilitat que van comportar un important descens d’esquiadors. Igualment, la temporada 2019-2020 és va tancar el 14 de març, un mes abans del previst, sense que els usuaris poguessin gaudir de l’esquí durant el període de Setmana Santa.

Baqueira Beret

Amb la previsió d’obrir portes el 27 de novembre, sempre que les condicions ho permetin, les principals novetats de Baqueira Beret per a aquesta temporada les trobem a la zona de Beret, amb més quilòmetres innivats i dos remuntadors nous. L’estació aposta un any més per la sostenibilitat i digitalització en serveis i l’entrada al Freeride World Tour com a primer destí internacional.

Destaca l’estrena del nou telecadira Clòt der Os, un desembragable de sis places que millora la zona de debutants de Beret i facilita la connexió amb el telecadira de Dossau. El nou telecadira té una capacitat de 2.400 esquiadors/hora, amb una cota de sortida situada a 1.850 m, al costat del Nucli Audeth a Beret, i una d’arribada a 2.207 m. La instal·lació cobreix un desnivell de 357 m i té una longitud de 1.992 m. En el marc de la reordenació de la zona de Beret, el telecadira del Pla de Beret ha estat substituït per un telesquí i la zona de debutants ha estat delimitada, com a la zona de Baqueira. El nou telesquí té una capacitat de 650 esquiadors/hora, amb una cota de sortida a 1.838 m i una d’arribada a 1.881, amb una longitud de 337 m que supera un pendent mitjà del 12,8%. La reorganització de la zona de debutants de Beret ha portat la innivació a la pista Audeth i la millora de la de Cabanes, a més de la creació de la nova pista Pins, ja que l’antiga passa a dir-se Stadium 2. Una altra de les novetats seran els accessos amb torns al nou telesquí Pla de Beret, al telecadira Fernández Ochoa de l’Stadium i al telecadira Mirador.

D’altra banda, Baqueira Beret ha continuat implementant diferents accions per al foment de la sostenibilitat i l’autosuficiència en el centre hivernal, dins i fora de l’estació. Quant a restauració, i com a novetat principals enguany els usuaris podran gaudir de les terrasses de Moët Winter Lounge, del Restaurant Cinco Jotas grill Baqueira i del Bar 1.500 fins i tot els dies més freds gràcies a la instal·lació de para-sols calefactats de grans dimensions. L’estació renova l’aposta pel BaqueiraPASS i el BaqueiraTICKET, donant prioritat a la compra de forfets en línia a través de la recàrrega d’aquests dos suports. En aquest sentit ara es poden comprar a compte uns dies d’esquí i vincular-los a un suport físic mitjançant un número.

Pel que fa als esdeveniments esportius, la cita estrella d’aquesta temporada serà el Freeride World Tour, un circuit internacional en què es podrà veure en acció els millors freeriders del món. Entre el 22 i el 28 de gener, adaptantse a la finestra meteorològica del moment, es disputarà la primera prova del tour en un dels vessants més mítics de l’estació.

Dos esquiadors contemplant el pastís de neu a Boí, nyam nyam

Boí Taüll i les estacions del Pallars

Un any més Boí Taüll ha invertit en la millora i l’adequació dels equipaments de l’estació (remuntadors, maquinària de pistes, vehicles de neu i neu artificial). Les estacions de muntanya d’Espot Esquí i Port Ainé, gestionades com l’anterior per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), han fet diferents treballs de manteniment i han planificat els preparatius per poder obrir entre el 26 de novembre i el 4 de desembre, en funció de la quantitat de neu i de les condicions per esquiar.

Cal dir que FGC ha posat a la venda la seva oferta de forfets de temporada de les seves estacions de muntanya per a aquest hivern, que es podran adquirir amb descompte a les botigues en línia dels mateixos complexos fins al 28 de novembre. A més, les persones usuàries gaudiran d’una àmplia selecció d’avantatges i promocions així com de descomptes fins al 20%. L’oferta de forfets de temporada està composta pel forfet de temporada FGC Turisme, que dona accés a les estacions de FGC, Tavascan i a les de Tot Nòrdic; els forfets de temporada territorials, que permeten esquiar, en el cas de Lleida, a les estacions del Pallars (Espot, Port Ainé i Tavascan), a Boí Taüll i a les de Tot Nòrdic; i el forfet de temporada d’esquí de muntanya, que permet la pràctica d’aquesta modalitat a les estacions de FGC.

Baixant per Portainé

Port del Comte

Port del Comte ha centrat els seus esforços en assegurar les condicions per a l’esquí. Enguany ha potenciat la col·locació a les pistes de biomassa extreta dels boscos de l’entorn barrejada amb terra, cosa que facilita l’arrelament de l’herba i la pràctica de l’esquí amb tota seguretat fins i tot amb gruixos de neu mínims (de només 10 cm), així com el drenatge òptim de les pistes, que permet un estalvi d’entre el 50 i el 80% de l’aigua necessària per a la innivació artificial (i que en cas contrari cal bombejar des de cotes molt inferiors). També s’han allargat algunes pistes i s’han eliminat alguns desnivells accentuats per evitar incidents.

L’estació ha reforçat el sistema de neu artificial, amb la instal·lació de 10 canons de baix consum (produeixen el doble de neu i consumeixen la meitat), perquè una altra de les iniciatives que han abraçat els responsables d’aquest complex hivernal és la sensibilitat a l’entorn i ser el més ecològics possible. En aquesta aposta per la sostenibilitat, en algunes zones s’ha plantat herba reciclada procedent de camps de futbol.

Cal afegir que la Generalitat millorarà la comoditat i la seguretat en la conducció a la via d’accés a l’estació d’esquí de Port del Comte des de la LV-4421 a Coll de Jou. Les obres, que es desenvoluparan en un tram d’uns tres quilòmetres, consistiran principalment en la renovació del paviment del ferm i a suavitzar els revolts en una via que té un traçat sinuós, i inclouran l’adequació dels elements de drenatge de la carretera i de la senyalització, les barreres de seguretat i les proteccions per despreniments i allaus. L’execució dels treballs, adjudicats aquest agost, és de vuit mesos, que es planificaran segons la climatologia i els períodes hivernals.

Esquí nòrdic

Les estacions d’esquí nòrdic del Pirineu de Lleida també han portat a terme diverses tasques de manteniment i de millora dels circuits tant d’esquí com de raquetes. També han invertit en renovació de material i millora de la senyalització i condicionament dels edificis de serveis dels complexos.

Les estacions d’Aransa, Lles de Cerdanya, Tavascan, Baqueira Beret, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera ofereixen més de 130 quilòmetres per a l’esquí de fons i un centenar d’itineraris marcats per a raquetes. Els centes exclusivament de nòrdic, agrupats sota la marca Tot Nòrdic, obriran les pistes quan les condicions meteorològiques ho permetin, el mes de desembre, probablement cap al pont de la Puríssima.

L’estació d’alta muntanya de Tavascan, situada al municipi de Lladorre, ha reforçat a més la seva seguretat amb la instal·lació de noves barreres paraallaus que estan situades a la zona de l’aparcament. Amb l’actuació, aquesta zona de l’estació està protegida amb barreres paraallaus entre les cotes 2.015 a 1.915 m. La instal·lació permetrà evitar allaus més avall de la cota 1.915 m. Els treballs han comportat una inversió de 626.000 euros duta a terme per la Generalitat de Catalunya.

Fira de la Neu a La Coma i la Pedra

El municipi de La Coma i la Pedra acollirà el proper 21 de novembre la 4a edició de la Fira de la Neu, amb la presència d’empreses del sector, que oferiran els seus serveis i productes, propostes infantils i una àmplia zona exterior multifuncional per fer tot tipus d’activitats i circuïts d’habilitat.

Verified by ExactMetrics