La catalana Miriam Marco es converteix en la primera dona guia d’alta muntanya a Espanya

Més articles

Els millors esquís de pista, per a dones per a la temporada 2024/25

Aquí tens algunes recomanacions dels millors esquís de pista...

Les novetats temporada 24/24 a Baqueira Beret

En l'hivern del 60è aniversari, Baqueira Beret presenta novetats...

La nova línia de màscares per a la neu de Head, és diu Neves

HEAD presenta la seva nova línia de màscares NEVES...

Èxit d’afluència i augment de vendes de forfets a la 45a Fira d’Andorra la Vella

L’estand d’Ordino Arcalís, Pal Arinsal i Grandvalira ha gaudit...

Compartir

A poc a poc les dones són cada vegada més presents en tots els àmbits. Però encara hi ha sectors on a dia d’avui és difícil veure dones. Fins fa poc si volíem comptar amb un guiatge professional d’alta muntanya sempre haviém de recórrer a algun dels diferents guies titulats. Però això ha canviat, i de ben segur que cada vegada podrem veure més dones com a guies de muntanya.

La catalana Miriam Marco ha aconseguit una fita en l’àmbit de la dona i de la muntanya. Convertir-se en la primera dona guia d’alta muntanya a Espanya. “Les dones tenim molt a aportar en la professió de guia d’alta muntanya”, explica Miriam Marco, qui ha estat formant-se durant cinc anys per a aconseguir el TD3, el nivell més alt disponible.

A Espanya hi ha 147 guies, tots homes. Al llarg d’aquesta formació de llarga durada la Miriam ha hagut de superar centenars de reptes i proves vinculades a l’escalada, l’alpinisme i a l’esquí. Tot i que per a ella, i amb les seves paraules, “ha estat un camí d’aprenentatge constant, motivant i molt exigent“.

Quan li preguntem a la Miriam sobre aquesta fita aconseguida i poc accessible pel grau de dificultat que implica, declara: “Ser guia d’alta muntanya és una professió exigent alhora que gratificant. Per poder treballar amb persones que comparteixen la mateixa passió que tu i sentir-te capaç d’ajudar-los a aconseguir un cim, una travessia o una escalada és un repte i una satisfacció al mateix temps. Això et fa sentir que el teu treball val la pena. També és veritat que a vegades pots estar una mica cansada per a adonar-te’n, però quan passa el temps necessari i desapareix el cansament, sempre notes aquesta gratificació d’haver compartit i ajudat. Això sí, no negaré que la professió exigeix molta dedicació i, sobretot, molta motivació”.

miriam marco

Guia de muntanya, una professió exigent

Cal recordar que, des dels origens de l’alpinisme, els guies han estat una part molt important. Al principi eren vilatans de valls alpines, en la seva majoria pastors, fusters o ferrers que eren contractats per adinerats turistes de les grans ciutats perquè els ajudessin en les seves gestes alpines. Aquests primers guies eren grans escaladors que arriscaven les seves vides. No tant per la glòria dels cims sinó més per un bon jornal amb el qual ajudar les seves famílies a passar l’hivern. Amb el temps aquests pioners van anar transmetent el seu saber i experiència durant generacions, fins que, finalment, es va crear la professió als països de l’arc alpí. Avui dia, és una altra història completament diferent.

En l’actualitat ser guia d’alta muntanya UIAGM (acreditació internacional) implica saber moure’s en qualsevol terreny d’alta muntanya amb destresa i seguretat, ja sigui caminant, esquiant o escalant. Per a accedir a la formació de guies s’exigeix un nivell alt en disciplines tan variades com l’esquí de muntanya, l’escalada artificial, l’escalada en gel o en roca… Una vegada superades les proves, comencen cinc anys de formació. En aquests anys has de millorar tant el nivell tècnic, així com dominar les eines necessàries per a portar a la gent per la muntanya en qualsevol circumstància i amb el màxim de seguretat. I això ho ha sabut fer molt bé la Miriam Marco, amb esforç i tenacitat. ¡Enhorabona Miriam!

Més info: Miriam Marco

Miariam Marco

Verified by ExactMetrics