Tal com vàrem comentar en el primer podcast que vam fer, ens agradi o no, per primera vegada en molt temps, el protagonista de la temporada que tenim a punt d’estrenar, no serà la neu i les nevades, serà el maleït bitxet groc, la Covid19.
A poc a poc s’acosten les dates d’obertures de les estacions d’esquí, i encara tenim molts dubtes. Per tant, hem cregut molt necessari parlar amb el director de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya, coneguda com l’ACEM. Una entitat prou important dins el nostre país i de la qual volem saber quines expectatives tenen pocs dies abans de l’inici de la temporada.
Parlem amb el director de l’ACEM, Joaquim Alsina.
Després del patètic espectacle que ens han ofert els governs tant de casa com de més enllà amb les mesures covid-19, com valoreu el nou pla de desescalada?
No sé si perquè teníem una expectativa molt negre, molt preocupant que no havíem comptat fins fa poc, ens sembla bé, perquè a més hi havia un element que no teníem clar, fins i tot abans de la filtració i era que Catalunya pogués obrir aviat, perquè és important pels esquiadors de fora de cat. Les estacions han decidit anar obrint progressivament quan arribi la neu, sabem que al principi pot venir més gent de la comarca, però sobretot entre setmana comptem que poden venir gent de tot el país, confiem que tinguin tantes ganes d’esquiar com nosaltres i vinguin a les estacions. Ara passa com sempre, ara mana la neu, al final, la covid influeix, però mana la neu.
Detectem un cert nerviosisme i incertesa en el sector, tenim sort que encara no ha nevat, perquè si hagués passat com l’any passat amb el paquet de neu a l’octubre…
Penseu que això és una cosa de fa pocs anys, que al mes de novembre s’hagi esquiat aquests últims sis o set anys, l’any que Masella va obrir el dia 8, els més antics no ho recordaven d’haver estrenat la temporada tant aviat. Des d’aleshores hem pogut obrir temporada per novembre més d’un any i en bones condicions.
Des de l’Acem fem cursos de formació dels treballadors la tercera setmana de novembre,i l’any passat en els cursos de nivologia gaudíem perquè no era el que fèiem sovint de només teoria sinó que podíem posar-ho a la pràctica perquè disposàvem de neu.
Amb aquestes mesures que a poc a poc es van desvetllant, les estacions d’ofertes de forfets de temporada les acostumen a fer fins a finals de novembre, en aquest sentit com està afectant la covid en aquesta promoció?
Estem contents, no tinc les dades exactes personalitzades per cada estació de com va la venda, però quan vàrem presentar al Guia de Bones Pràctiques, ja vàrem avançar que totes les estacions compensarien, en cas que per covid la gent tingues un forfet de temporada no amortitzat, les estacions compensarien d’una manera o altra.
Malauradament ja podem donar per perduda el primer gran pont de la temporada, la Purissima, però de cara a Nadal, Cap d’any o Reis quina proposta teniu al cap?
El que hem preparat aquest any és primer és tenir eines per reaccionar de pressa en qualsevol situació, això és molt important, perquè arreu s’han reorganitzat procediments de com actuar en cada moment i cada situació, per exemple hem treballat un supòsit que tot Catalunya estigui oberta, però en un lloc concret en què els riscos siguin molt alts, calgui actuar.
Sovint faig un seguiment de les dades de la covid, per exemple on visc a Alella fa poc estàvem a 800 index de rebrot i ahir ho miro i estem a 130, potser per un comportament incívic de 20 persones això és desmesura, i això pot passar en qualsevol lloc de Catalunya, podríem fer una extrapolació i dir que en un lloc petit que hi ha una estació d’esquí la covid es dispara, llavors has de reaccionar.
Per això diem que previsió de xifres no s’han fet dins les estacions, el que si s’ha fet és que si el tema s’allarga, perquè pot passar, és que si hi ha mesures restrictives de mobilitat, no tindrem el nombre de clients que permetran amortitzar la inversió que fem a les estacions, la decisió és que tirarem endavant, perquè pensem que la muntanya viu molt de l’esquí i que com més embranzida fem nosaltres , més animarem a tots els col·laboradors, els petits negocis, els restaurants, botigues de tirar endavant.
Les valls depenen molt de l’esquí i nosaltres després de debatre i reflexió vàrem decidir de tirar endavant.
En aquesta primera fase, els caps de setmana queden exclosos, però en l’àmbit d’estacions que fareu?
Un cop tinguem neu començarem a obrir, a veure, no obrirà tota una estació al 100%, s’obrirà per zones, en funció de l’afluència de gent que hi hagi, adaptar-se o obrir més zones. Tot i que cada estació té una orografia diferent i capacitat d’actuar d’una forma o altra, és diferent les decisions que pot prendre Baqueira que Tavascan, per buscar un extrem en l’explicació.
A principis d’octubre l’ACEM va publicar un molt ben treballat document amb les “Bones pràctiques a la neu” quins punts destacaria?
El més important de tots és que puguem mantenir les estacions obertes i que no hi hagi contagis, és responsabilitat de tothom, en primer lloc de cada persona.
És a dir nosaltres podem fer el que sigui, tindrem cues controlades, mesures higièniques,, es tindran mascaretes i fins i tot es vendran si algú no en porta, tindrem els remuntadors a la màxima velocitat possible, per evitar cues, però tant se val tot el que fem si nosaltres com a esquiadors passo de tot i vaig sense mascareta, aleshores això no funcionarà. El més important és que siguem tots conscients que el primer responsable és un mateix.
A partir d’aquí que les estacions hem mirat que la gent pugui esquiar sense problemes i amb garanties. Hem estudiat molt el tema, tenim la sort de comptar un metge especialista en la neu, el doctor Enric Subirats, responsable de la càtedra de medicina en medi natural i s’ha documentat a bastament sobre la covid. Per exemple en el manual de Bones Pràctiques s’hi podia apreciar un gràfic de com en els remuntadors, durant el trajecte que solen durar uns 7-10 min, els aerosols que generem van enrere, no hi ha risc de contagi. L’únic punt delicat són les cues, i aquí treballem en diverses línies d’actuació, accelerar la velocitat dels remuntadors, per evitar cues.
Pel que fa a les cabines són ràpides, dura menys el trajecte, disposa de finestres que es poden obrir, en general a hores d’ara la regulació vigent, a tot arreu, és que poden anar al 100% de capacitat, tot i que hi ha casos com a Baqueira que ja han comunicat que les cabines de 9 persones hi aniran un màxim de 6.
Tot també depèn en el nostre cas a Catalunya de l’orografia, ja que hi ha llocs complicats, en aquests casos optarem per fer una fila més llarga. Pel que fa a la restauració, seguirem les mesures que marquin al sector. També formar als treballadors, que tothom estigui molt conscienciat de la importància del mantra de la covid, distancia, netejar mans i mascareta.
Som socis fundadors de FIANET, l’associació europea de les estacions d’esquí i muntanya , i seguim els mateixos anhels i protocols de seguretat envers la Covid.
Penseu que hem treballat molt aquest tema, no només mirant-nos el melic sinó mirant a fora, que es feia als Estats Units, que també han treballat molt. S’ha estudiat molt els protocols a seguir, molt similars a tot Europa.
Ara el que cal que animeu als vostres seguidors tinguin moltes ganes d’esquiar.
Fa unes setmanes Masella anunciava la seva digitalització dels accessos i dels forfets
Exacte, crec que excepte dues estacions la resta ja hi compten amb aquest sistema, que cada cop intentarem que es faci servir, és molt pràctic, evites contactes, evites cues, pèrdua de temps, com a usuari era caríssim esperar a la cua i no poder esquiar amb neu fresca (riures). Una de les poques coses positives de la Covid és que en l’àmbit tecnològic , com que no hi ha hagut més remei, s’ha fet una embranzida que espero que a mitjà termini ens beneficiarà a tots. Curiosament fa un any ni se’ns havia plantejat!
Entrevista feta per Josep Carrizo i Pep Pont i enregistrada al episodi2 dels podcast de LaNeu.cat.
Podeu escoltar el podcast sencer a: