El Dorado Freeride Junior arrenca a Baqueira Beret amb els millors riders internacionals

Més articles

Grandvalira Resorts referma la seva proposta d’estiu actiu

Les estacions de Grandvalira Resorts han presentat aquest matí...

Baqueira Beret proposa un estiu actiu de natura a la Val d’Aran i Valls d’Àneu

L’estació d’esquí i muntanya de Baqueira Beret continua ampliant...

La FIS no s’estima Andorra

Els pitjors pronòstics, malauradament s'han confirmat. La Federació Internacional...

Com serà el juny 2024, la méteo d’en Van der Laan

Com cada mes, donem una ullada als dos grans...

Compartir

L’estació de Baqueira Beret (Vall d’Aran) ha estat l’escenari de la primera prova del circuit El Dorado Freeride Junior. Aquesta competició consta de 4 proves repartides al llarg del Pirineu i servirà per decidir el proper campió d’Espanya Freeride Junior.

Un total de 46 riders han participat al llarg del passat cap de setmana a les diferents activitats preparades des de l’organització de El Dorado Freeride. Aquesta ha estat la primera parada del circuit EDFJ (El Dorado Freeride Junior) que ha comptat amb la participació de riders nacionals i internacionals, de països amb una gran cultura del món del freeski com Andorra, França, Argentina o Canadà. El Freeride és una disciplina que no ha parat de créixer durant els darrers anys, i cada cop són més els joves que se senten atrets per aquest esport. És per aquest motiu que El Dorado Freeride no només es basa en la part competitiva, sinó que pretén fomentar la seguretat i el respecte per la muntanya a través del seu programa perquè els més joves puguin progressar correctament.

Els joves participants, amb edats compreses entre els 14 i els 17 anys, van ser rebuts dissabte 28 de Gener a l’Hotel Montarto per Joan Masferrer, director de El Dorado Freeride i Xavier Ubeira, director comercial de Baqueira Beret. En primer lloc se’ls va donar la tradicional benvinguda a l’estació de la Vall d’Aran i van poder gaudir d’un esmorzar a les instal·lacions de l’hotel abans de començar la jornada. Seguidament es va donar l’inici amb la tradicional riders meeting, una reunió d’assistència obligada per a tots els participants i principalment destinada a explicar el funcionament de la prova i a introduir (o refrescar) els coneixements de seguretat en muntanya tan necessaris en aquesta disciplina de l’esquí i l’snowboard.

David Sanabria, conegut guia de muntanya i co-fundador de Guide Val d’Aran, va ser l’encarregat de fer la xerrada referent a la seguretat en terreny d’allaus. En aquesta presentació teòrica s’explicava als corredors la importància de saber interpretar correctament la informació que ens proporciona un BPA (Butlletí Perill d’Allaus) o de les eines que cal dur sempre a sobre quan realitzem una activitat fora de les pistes marcades (DVA, pala i sonda). Raúl Díez, director tècnic de la prova i jutge del FWT (Freeride World Tour), va ser la persona que va agafar el relleu per explicar tot allò que fa referència al reglament de la prova i, en especial, a la manera de puntuar dels jutges. En aquest tipus de prova no només es valora la dificultat o la creativitat en l’elecció de la línia de baixada escollida sinó que també es valora el control, la fluïdesa, els salts i la tècnica durant tot el descens. D’aquesta manera tots els riders tenen igualtat de condicions, i no en surten beneficiats els que vénen del món del freestyle, o els que coneixen millor el terreny.

Raúl Díez amb alguns riders realitzant les pràctiques de rescat en cas d'allau
Raúl Díez amb alguns riders realitzant les pràctiques de rescat en cas d’allau

 

Riders amb David Sanàbria realitzant pràctiques
Riders amb David Sanabria realitzant pràctiques

Després de l’entrega de dorsals, tots els riders es van desplaçar fins al sector de l’Orri (1.850m) on van posar en pràctica els coneixements de seguretat explicats prèviament per en David Sanabria. Així doncs, de la mà del mateix Sanabria, Raúl Díez, o altres reconeguts riders del món del freeride com Cristian Boira, els participants van posar en pràctica els coneixements sobre el bon ús del dispositiu DVA (ARVA), la pala i la sonda. Seguidament tots els riders es van desplaçar fins al sector Saumet, on hi havia la pala escollida per la competició, per fer el reconeixement de la mateixa des del peu. La dificultat de la prova otorga a Baqueira Beret amb una qualificació de 2 estrelles (la màxima dificultat és de 4). Per la tarda van ser els responsables de la botiga Copano Ski, especialitzada en Freeride, els encarregats d’explicar als riders tot allò referent al manteniment del material abans i després d’una competició.

 

Si la jornada de dissabte va estar marcada per la boira, baixes temperatures i alguna nevada espontània, el matí de diumenge es va caracteritzar per un cel completament net sense núvols, un fet que va permetre tants als riders com als espectadors de la prova gaudir d’una perfecta visibilitat durant tota la competició.

Molt ambient a l'arribada de El Dorado Freeride Junior a Baqueira Beret

Al llarg de tot el matí es va veure un nivell altíssim per part de tots els participants, tant en les disciplines d’esquí com snowboard. En aquest tipus de prova no hi ha dues mànegues com en altres disciplines de l’esquí alpí, i els riders no tenen la possibilitat de reconèixer prèviament la pala (tot i que alguns si ho van fer donat que no es prohibeix l’accés). Aquest fet fan que els riders hagin de demostrar tot el seu potencial a una baixada única. Malgrat que el dia anterior Raúl Díez va remarcar la importància de “planxar” bé els salts i demostrar fluïdesa durant tota la baixada, van ser molts els riders que ho van donar tot, realitzant trucs tan espectaculars com backflips o rodeos.

Un dels riders fent un backflip
Un dels riders fent un backflip

 

El rider Harry Longden (FRA) en competició
El rider Harry Longden (FRA) en competició

Al final de la prova es va fer la tradicional entrega de premis al costat del restaurant Moët Winter Lounge de la mà de Xavi Ubeira, Raúl Díez i Joan Masferrer. Així van quedar les classificacions en les diferents modalitats:

Podium snow: 1. Alba Terés (ESP) / 2. Oriol Filella (ESP) / 3. Lucas Muñoz (ESP)
Podium ski femení: 1. Rhegan Williamson (CAN) / 2. Naila Vidal (AND) / 3. Ruth Frutos (ESP)
Podium ski masculí: 1. Abel Moga (ESP) / 2. Sebastian Pedreira / 3. Joan Aracil (AND)

La propera prova es realitzarà a Vallnord els propers dies 11 i 12 de Febrer coincidint amb la prova inaugural del Freeride World Tour, després que la primera prova programada a Chamonix s’hagi suspès degut a les males condicions meteorològiques. Aquest serà sens subte un cap de setmana que no us podeu perdre si el que us agrada és el freeride.

Podreu trobar més informació de la prova al Facebook de El Dorado Freeride o a la seva pàgina web.

Verified by ExactMetrics