El Centre de Predicció Lauegi presenta el nou BPA en 5 llengües i seguint els estàndards EAWS

Related

Compartir

Les nevades han començat a ser importants al Pirineu els darrers dies, i per tant ja es comencen a publicar els diferents BPA (Butlletí de Perill d’Allaus) des dels diferents centres de predicció. Al Pirineu Català hi podem trobar el BPA que s’emet des de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i que es divideix per les següents franges: Aran Franja Nord de la Pallaresa, Ribagorçana – Vall Fosca, Pallaresa, Perafita – Puigpedrós, Vessant Nord Cadí-Moixeró, Ter – Freser i Prepirineu.

A la Vall d’Aran hi trobem el Centre de Predicció de Lauegi d’Aran, del Conselh Generau d’Aran. Situat a Casau, fa més de 25 anys, el centre disposa de 3 tècnics especialitzats que avaluen constantment les condicions del terreny i emeten els diferents BPA, entre d’altres tasques.

Enguany s’ha fet un esforç per emetre un BPA en 5 llengües (aranès, català, castellà, anglès i francès) perquè la informació pugui arribar a tothom que practiqui activitats hivernals per la Vall d’Aran. Aquesta iniciativa dóna resposta a l’increment d’usuaris d’orígens molt diferents dels últims anys.

Un BPA multilingüe basada en els estàndards EAWS

Els serveis de predicció d’allaus de la regió europea alpina del Tirol, Sud-Tirol i Trentino, per mitjà del projecte Interreg Albina, van unir forces per publicar des de la temporada 2018-19 una predicció d’allaus conjunta, multilingüe i transfrontera, basada en els estàndards EAWS. El seu lloc web Avalanche.Report i totes les dades relacionades per al funcionament de la plataforma, preparació i emissió dels butlletins són de lliure accés (Open Data), obrint l’oportunitat a altres centres de predicció europeus a sumar-se al projecte.

Una de les principals novetats del nou butlletí de perill d’allaus és l’horari de publicació del mateix que es farà a les 17:00hrs i que contemplarà el risc vàlid des de la mitjanit i fins la mitjanit del dia següent. En cas de ser necessari es farà una actualització a les 08:00hrs que tindrà validesa fins a la mitjanit del mateix dia. En casos extraordinaris, el BPA es podria actualitzar en qualsevol moment del dia, tot i que aquesta situació rarament és compleix.

Quina informació conté el BPA del Centre de Lauegi

  • El grau de perill d’allaus (opcionalment amb distinció per cota)
  • Un o dos problemes d’allaus (en casos especials més), i la seva distribució espacial (orientacions i cotes)
  • Descripció del perill d’allaus
  • Anàlisi del mantell de neu
  • Tendència per les properes 24-48 hores
BPA lauegi
Exemple de la informació que es pot trobar al BPA del Centre de Lauegi

Les condicions atmosfèriques no afecten per igual les diferents zones de la Vall d’Aran, que presenta una orografia molt diferent. En aquest sentit la situació i el perill d’allaus tampoc és la mateixa a tot arreu. És per això que en el nou butlletí d’allaus es poden distingir fins a 3 regions de predicció:

  • Aran nord i centre
  • Aran límit sud
  • Aran vessant sud

tres regions predicció BPA Lauegi

Cal recordar que el BPA és una predicció del perill regional, per la qual cosa sempre hi ha incertesa. Des de Lauegi es recorda als usuaris que és responsabilitat de cadascú fer ús d’aquesta informació a escala regional com a referència, però que sempre cal avaluar les condicions locals de la vessant o muntanya que vulguem transitar.

El butlletí s’emet pels canals habituals: Facebook i Twitter, i a través del butlletí electrònic de mailing.

Més info: Centre de Lauegi (Conselh Generau d’Aran)