El camí per ser tècnic d’esquí alpí i snowboard

Més articles

Grandvalira Resorts referma la seva proposta d’estiu actiu

Les estacions de Grandvalira Resorts han presentat aquest matí...

Baqueira Beret proposa un estiu actiu de natura a la Val d’Aran i Valls d’Àneu

L’estació d’esquí i muntanya de Baqueira Beret continua ampliant...

La FIS no s’estima Andorra

Els pitjors pronòstics, malauradament s'han confirmat. La Federació Internacional...

Com serà el juny 2024, la méteo d’en Van der Laan

Com cada mes, donem una ullada als dos grans...

Compartir

Dedicar-se professionalment al món de l’esquí i l’snowboard és una opció a tenir en compte per aquelles persones que senten passió per l’ensenyament i l’esport a l’aire lliure. Expliquem breument quin és el camí a seguir.

Som l’escola d’esquí i snowboard Snow&Go ubicada a La Molina i us volem apropar una mica més al món de l’esquí i l’snowboard. Hem preparat una sèrie d’articles sobre temes varis, referents a aquests esports que tant ens agraden. Començarem parlant de la formació que tenen els diferents instructors.

Si us esteu plantejant dedicar-vos professionalment al món de l’ensenyança de l’esquí o l’snowboard, a continuació us explicarem quin és el procés per fer-ho possible.

La formació es divideix en 3 graus: TD1, TD2 i TD3.

El primer que heu de saber és que actualment al nostre país hi ha 3 nivells de formació professional tant per esquí com per snowboard.

Amb el primer nivell, també conegut com a TD1, obtenim un certificat amb el qual ja podem començar a exercir com a tècnics. Amb el segon nivell (TD2) obtenim el títol de Tècnic Esportiu en Esquí Alpí o Snowboard, equivalent a un Cicle Formatiu de Grau Mitjà. Pel que fa al tercer nivell (TD3), és el títol de Tècnic Superior en Esquí Alpí o Snowboard, equivalent a un Cicle Formatiu de Grau Superior.

Pel que fa als estudis previs, per poder accedir a la formació professional de l’esquí o l’snowboard, cal disposar del títol de l’ESO o la prova d’accés als Cicles Formatius de Grau Mitjà.

Per poder accedir a aquesta titulació, és obligatori superar una prova d’accés pràctica d’esquí o snowboard que detallarem més endavant.

Instructors d'esquí i snowboard de l'escola Snow&Go a La Molina
Instructors d’esquí i snowboard de l’escola Snow&Go a La Molina

Com podem saber si tenim el nivell necessari per a les proves d’accés?

Per saber si disposem del nivell necessari per superar la prova, es recomana reservar algunes hores de classe amb un professional de la disciplina escollida, el qual ens dirà si estem o no al nivell, i en el cas de no estar-ho, ens aconsellarà com procedir per arribar fins a assolir aquest nivell.

Un cop tenim clar que tenim prou nivell tècnic, haurem de buscar les dates de les convocatòries a les proves d’accés, que se solen realitzar entre els mesos de Desembre i Abril, havent-hi vàries opcions, i en diferents estacions d’esquí de la geografia catalana i/o espanyola.

Tota la informació sobre les diferents convocatòries de les proves d’accés podem trobar-les al web del departament d’educació de La Generalitat  o als centres de formació públics i privats que imparteixen la formació.

En què consisteixen les proves d’accés?

Són proves pràctiques sobre la neu, on es valora la tècnica i habilitat sobre els esquís o l’snowboard.

Generalment les proves d’accés tenen dues parts, les quals s’han de superar per poder ser apte:

1.- Haurem de realitzar una baixada per un traçat en format de Slalom Gegant, tant per esquí com per snowboard, dins d’un determinat temps establert pel tribunal avaluador. En el cas de no entrar en el temps o saltar-se una porta, l’alumne disposa d’una segona oportunitat.

2.- Haurem de realitzar una baixada per una pista tipus “vermella”, amb la neu compactada, fent diferents viratges on es combinin diferents tipus de radi i canvis de ritme, demostrant control i seguretat. En aquest cas només hi ha una oportunitat.

Podeu trobar tota la informació del contingut de les proves a:

Esquí Alpí: http://ensenyament.gencat.cat/web/.content/home/serveis-tramits/proves/proves-acces/espec-esportius/contingut/cont-esqui-alpi.pdf

Snowboard: http://ensenyament.gencat.cat/web/.content/home/serveis-tramits/proves/proves-acces/espec-esportius/contingut/cont-surfisme.pdf

Un cop som aptes a les proves d’accés, obtenim el certificat de superació i juntament amb el títol de l’ESO o prova d’accés a Grau Mitjà, ja us podeu matricular a qualsevol dels centres, públics o privats, que donen aquest tipus de formació.

Més info: Escola d’esquí i snowboard Snow&Go

Verified by ExactMetrics