Alexmeteo: Com serà el mes de novembre?

Més articles

Grandvalira Resorts referma la seva proposta d’estiu actiu

Les estacions de Grandvalira Resorts han presentat aquest matí...

Baqueira Beret proposa un estiu actiu de natura a la Val d’Aran i Valls d’Àneu

L’estació d’esquí i muntanya de Baqueira Beret continua ampliant...

La FIS no s’estima Andorra

Els pitjors pronòstics, malauradament s'han confirmat. La Federació Internacional...

Com serà el juny 2024, la méteo d’en Van der Laan

Com cada mes, donem una ullada als dos grans...

Compartir

Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important dir agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables. La tendència dels dos grans models pel mes de novembre és molt poc diferenciada en l’àmbit de temperatura, ens mostren un altra situació de temperatura per sobre la mitjana, per tan seguim amb aquest escalfament imparable. On els models es diferencien completament és en la precipitació, la gran esperança l’Europeu força precipitació per sobre la mitjana , mentre l’americà segueix amb sequera agreujada.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un novembre càlid amb temperatures un grau per sobre la mitjana, però el que ens fa molt contents (si passa) és la precipitació que podria ser entre un 25 i un 30-35% per sobre del que tocaria. Per tant cara i creu. Ens fa pensar amb nevades al Pirineu i alguna llevantada.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model fins ara era la cara amable, però aquest mes de novembre s’apunta a ser un mes horrible, anomalies de temperatura d’un grau o més i una situació de molta menys precipitació de la que tocaria. Per tant per plorar, en fi s’ha de recordar i comentar que moltes vegades fallen. Potser posa en mitjana el sector més NE del país però no seria gaire consol.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 17 de novembre i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell. Exceptuant els primers dies de novembre fins al 5 /7 tindríem possibilitat de pluges i fred, però a partir d’aquí ens mostra una situació d’anomalies positives cosa que faria pensar que no plouria i temperatures cap amunt.

 

Aquest article està publicat originariament al web del nostre amic Àlex Van der Laan 

El podeu seguir a TWITTER , INSTAGRAM I A YOUTUBE

 

Verified by ExactMetrics