CompartirXAprendre és el nom que rep el vídeo que ha realitzat el guia de muntanya Roger Martorell amb la col·laboració de l’Aleix, l’Aran i en Tommy, els membres del grup que es van veure sorpresos per l’allau de grans dimensions que va tenir lloc al Tuc de la Llança a principis de mes.
El passat 06 de febrer va tenir lloc una allau de grans dimensions al Tuc de la Llança (2.656 m), a la Vall d’Aran. En l’accident s’hi van veure implicats dos snowboarders i un esquiador que havien accedit a la muntanya pel vesant sud, des de l’estació de Baqueira Beret.
Tots ells tenien experiència en alta muntanya i un bon nivell d’esquí i snowboard, així com coneixements bàsics en seguretat i rescat en allaus. De fet, van ser aquests coneixements previs els que van permetre localitzar un dels membres del grup que havia quedat totalment sepultat per la neu.
En el moment en què es va produir l’allau, un guia d’alta muntanya, en Roger Martorell, es trobava molt a prop. De seguida va avisar per telèfon als serveis d’emergència i va anar seguint des de la distància els fets, mentre seguia en contacte en tot moment amb els tècnics del Centre de Predicció de Lauegi del Conselh Generau d’Aran i amb l’equip de rescat dels Pompièrs (GRM).
Gràcies a la col·laboració dels diferents integrants del grup implicat en l’accident, especialment la de l’Aleix Oliveras que narra en primera persona els fets, així com la informació facilitada pels tècnics del Centre de Predicció de Lauegi, en Roger ha editat un vídeo-documental on es fa un repàs dels fets de manera objectiva. El vídeo, que s’allunya del sensacionalisme de les imatges que molts vam poder veure el mateix dia de l’accident, ha estat publicat recentment i ja acumula nombroses visites. L’objectiu és clar: conscienciar als amants de la muntanya sobre la importància de conèixer els perills del terreny d’allaus i de les precaucions que cal prendre entre tots els integrants del grup.
Tal com narra el documental, l’allau va ser de grans dimensions, amb una longitud de 380 m., una amplada de 120 m. i un dipòsit aproximat de 5.000 tones de neu. Amb aquestes dades es considera que és una allau de categoria 3,5 segons l’escala de la EAWS (European Avalanche Warning Services).
En el vídeo hi ha molta informació sobre l’allau, les condicions del mantell de neu i del terreny en què es va produir el desencadenament de la neu, el grup, etc.
Depenem de nosaltres mateixos en el rescat
Es poden extreure moltes conclusions del vídeo, però crec que la més important és que en cas d’accident depenem de nosaltres mateixos, és a dir, dels membres que formen el grup. Per aquest motiu és imprescindible que tots i cadascun dels membres disposi de DVA (ARVA), pala i sonda i estigui familiaritzat amb el seu ús.
A l’Aran el localitzen en Tommy i l’Aleix (minut 08 des de l’accident), i són ells els que aconsegueixen desbloquejar-li les vies respiratòries (minut 10). En aquest cas l’equip de rescat arriba a la zona 22 minuts després.
Des de laneu.cat agraïm enormement la realització d’aquest vídeo per part d’en Roger Martorell.