En menor o major mesura, totes les activitats que l’ésser humà realitza tenen un impacte mediambiental. L’esquí, en les seves diferents especialitats, o el surf de neu no en són una excepció. Cada cop en som més conscients, i a poc a poc sembla que tots, incloent les marques i les estacions d’esquí, anem fent passos cap a una major sostenibilitat que ajudi a preservar la muntanya, i especialment la natura en general, aquest entorn que tant ens agrada.
Cadascú que pensi en un mateix. Des de la neu.cat vam prendre el compromís d’anar fent passos. A vegades són passos petits, però ferms. En aquest sentit no hi ha volta enrere. Però el cert és que hi ha mesures que podem prendre per reduir aquest impacte en la natura, i cada cop són més les alternatives que ofereixen aquesta conversió cap a una pràctica de l’esport més respectuosa amb el medi. Sense anar més lluny, i després de l’entrevista que vam fer a en Guillem Capellades, on ens parlava de l’impacte de les ceres fluorades que molts de nosaltres utilitzem en els nostres esquís i taules, ens vam plantejar quines alternatives teníem a les ceres d’origen químic.
Per què es prohibeixen les ceres fluorades?
Les ceres fluorades que sovint utilitzem per a lliscar-nos millor sobre la neu contenen substàncies químiques derivades del petroli i que són perjudicials per al planeta.
És tal l’impacte de les ceres fluorades en el medi ambient que la Unió Europea ha prohibit la seva fabricació a partir del 2020. A partir de l’any vinent ja no es podran utilitzar aquest tipus de ceres en competicions de la FIS (Federació Internacional d’Esquí).
Afortunadament, hi ha empreses compromeses que porten anys desenvolupant ceres ecològiques per a l’esquí i el surf de neu. És el cas de NZero, una empresa catalana que fabrica i comercialitza ceres vegetals que no produeixen vapors tòxics durant la seva aplicació ni alliberen contaminants en el medi ambient.
Ceres d’origen vegetal vs ceres d’origen químic
La immensa majoria de ceres per a esquí i surf de neu es fabriquen amb parafina, un derivat del petroli. A més, per a facilitar el lliscament s’afegeixen additius com el fluor, que s’obté dels perfluorocarbonis, també coneguts com PFC’s.
Els PFC són ignífugs i tenen propietats impermeables i antiadherentes, però també són molt contaminants perquè no són biodegradables. No podem oblidar que la cera es va desprenent dels esquís i taules i es diposita en la neu. Aquestes restes de PFC arriben finalment als rius amb el desglaç, provocant la contaminació de les aigües.
Si pensem en el volum d’usuaris que reben les estacions d’esquí de tot el món, al voltant d’uns 300 milions de visitants a l’any, podem fer-nos una idea de la magnitud del problema de la contaminació causada per les ceres fluorades.
D’altra banda, els professionals de l’esquí inhalen els vapors tòxics del fluor quan enceren les taules amb aplicació en calent. Aquest és el motiu pel qual es recomana que sempre es faci en llocs ben ventilats i protegits per màscares si és possible.
Quan utilitzem ceres ecològiques evitem la contaminació de l’aigua i altres perjudicis per a la salut.
Característiques de les ceres ecològiques Nzero
Les ceres 100% ecològiques Nzero estan fabricades amb productes totalment naturals. L’empresa catalana Marteen Sports World és l’única a Europa que produeix ceres ecològiques per a esquí i snowboard.
Els productes Nzero respecten el medi ambient i garanteixen un perfecte lliscament sobre la neu al mateix temps que protegeixen els materials. Aquesta alternativa ecològica està disponible en dos formats: cera líquida, per a aplicar en fred, i cera sòlida, per a l’encerat en calent.
Aquestes són les seves propietats:
- Ceres vegetals fabricades amb ingredients 100% naturals
- Lliures d’additius tòxics
- Sense parafines, hidrocarburs, PFC ni uns altres contaminants
- No alliberen fums ni vapors tòxics
- Màxim lliscament en circumstàncies extremes
- Elevada protecció dels materials
Gràcies a la inversió en recerca i desenvolupament de Marteen Sports World, lliscar-se sobre la neu amb eficàcia i sense contaminar ja és possible.
Si vols gaudir de l’esquí i del surf de neu de manera sostenible, a partir d’ara disposes d’una alternativa a les ceres convencionals. Tu tries. L’esquí i l’snowboard, sense petjada en el medi ambient.