Xavi Ubeira: Ha estat la millor temporada de la història

Més articles

Com serà el juny 2023, la méteo d’en Van der Laan

Com cada mes, donem una ullada als dos grans...

El Pirineu de Lleida acull 8 festivals de senderisme

Els itineraris de natura, que tindran lloc entre els...

Ordino Arcalís inicia l’estiu 2023, obrint el Mirador Solar de Tristaina

Ordino Arcalís enceta la temporada d’estiu aquest dissabte...

Rànquing forfets venuts als Pirineus 2022-2023

Encara que ja fa dies que la temporada 2022-23...

Les 5 claus per a treure el màxim profit a la teva bicicleta aquest estiu

Després del parèntesi de l'hivern són moltes les persones...

Compartir

Enllestint la temporada de neu als Pirineus, visitem la Val d’Aran en plena Setmana Santa. Ens trobem al director comercial de Baqueira Beret, en Xavi Ubeira a peu de pistes. Estem a tres dies del tancament de temporada hivern a l’estació aranesa, un bon moment per saber com ha anat la temporada d’enguany, la primera després de la pandèmia del bitxo groc.

Xavi, com a anat aquesta temporada 2021-22?
Ha estat una temporada espectacular, possiblement a falta de tancar els números finals, ha estat la millor temporada de la història. Crec que la temporada que per culpa de la pandèmia i vàrem tancar el 14 de març de 2019, portàvem uns números semblants a enguany, però crec que els hem superat. Realment a estat una temporada espectacular, potser també per la quantitat de neu rebuda des de començaments de temporada i després perquè hem gaudit de dos mesos i mig amb bon temps. Ens van nevar 3 metres després de la puríssima i a partir d’aquí ha fet bon temps, tret d’un dia que ens va ploure fins a 2.500 metres d’altitud, però pel fet que teníem trepitjada la neu a pista, va fer que la pluja compactés la neu i de fet és la que encara mantenim. I també destacable que Nadal vàrem tenir bon temps, excepte un dia que va caure una mica de neu, la resta genial. El gener amb l’anticicló, molt de sol i bona neu, i pel febrer bona afluència d’esquiadors francesos en plenes festes blanques i un carnaval amb tota l’estació oberta.

Quanta precipitació de neu, heu tingut enguany?
Ara mateix desconec les dades exactes, però estaríem sobre els cinc o sis metres.

Com ha gestionat l’estació la fase final de la pandèmia?
Podríem dir que el factor més delicat era la restauració, ja que en l’àmbit de pistes no hi havia gaire risc.
La gent ha estat bastant respectuosa pel que fa a portar les mascaretes. En l’àmbit del personal de l’estació, vàrem tenir algun problema a Nadal, a causa de brots de covid entre el personal, malgrat que estàvem tots en diferents grups bombolla per poder minimitzar al màxim, el risc de contagi.

En aquesta fase post-covid, heu notat alguna diferència, quant a la procedència dels esquiadors?
Voldria destacar dos temes importants. Per un costat, durant el període de la pandèmia abans del 14 de març del 2019, vàrem rebre i recuperar molts clients catalans que com que Andorra i França estaven tancats, van redescobrir Baqueira. Per descomptat també hem tornat a recuperar el client madrileny que és molt rellevant per nosaltres, ja que és gairebé un 30% del total de visitants. També hem rebut la visita del client del nord d’Espanya, Astúries Galícia, País Basc, Cantàbria… També és destacable el visitant francès de proximitat, gent de Toulousse que feia un puja baixa el mateix dia. Creiem que tenim marge de millora perquè els dos mercats ascendents, com son el britànic i el suec, degut a les restriccions dels seus països d’enguany, no hem tingut grans afluències.

En Xavi Ubeira a la base de Baqueira 1500

Una de les fites esportives d’aquest any ha sigut la disputa del Freeride World Tour per primera volta a les vostra estació. Quina valoració en fas?
Va ser un espectacle total! De fet, el director de FWT, Nicolas Hale-Woods, ens comentava que després de les 15 edicions del FWT, Baqueira estava en el top 10. Les condicions de la neu i de la meteo van ser brutals i els nostres riders locals, Abel Moga va fer segon lloc i l’Aymar Navarro que per desgràcia va caure i no va poder finalitzar una línia increïble. A més va tenir una afluència de públic de 3.000 persones en l’amfiteatre que es va muntar a la part final de la pista. Va sortir tot rodó.

Teniu dades del retorn de la inversió feta per aquest esdeveniment?
FWT ens van fer arribar els informes de xifres d’audiència i de xarxes i les dades son brutals, doblant les xifres de la cursa de la Copa del Món d’Snowcrossde la FIS. En l’àmbit online i streaming, cal dir que a nivell de televisió les dades són més baixes, ja que la FIS té més drets de televisió.

Imatge de riders del FWT, visualitzant les línies a fer

Podrem comptar amb la pròxima edició de l’any que ve, a Baqueira?
Ho hem de parlar amb l’organització, amb l’administració que ens ha donat molt suport juntament amb els valuosos patrocinadors. Una vegada ho valorem tots plegats, decidirem. Realment, s’ha de reconèixer que com a territori ens situa en l’àmbit internacional. És a dir, en l’àmbit nacional i sud d’Europa estem molt ben posicionats, però en aquest cas estem parlant d’arreu del món. Com a exemple, jo tinc amics a Estats Units que em van trucar en una retransmissió del FWT, van veure la transmissió de la cursa a Baqueira. Però els impactes mediatics arriben al Japó, nord d’Europa i Estats Units.

La zona d’Argulls en ple gener 2022

Quina valoració fas del nou remuntador Clot de l’Os, estrenat aquest any?
Ha estat un èxit, la gent està encantada, perquè tothom pensava que seria un remuntador per debutants i al final ha estat un remuntador per obrir una nova zona d’esquí impressionant i dona accés al sector Dossau. Això ens ha fet tenir una nova zona d’esquí molt ample i molt còmode perquè hi ha gent que vol un esquí fàcil, de pistes blaves, a part de les vermelles i negres.

Per acabar, en pots avançar alguna novetat prevista per la temporada que ve?
Com bé saps, l’any passat amb la pandèmia desbocada, vàrem perdre 8 milions d’euros i tot i això, vàrem fer una inversió de 7 milions d’euros al sector Beret. Per la temporada vinent les inversions seran molt bones, donarem una bona sorpresa quan toqui perquè tenim ganes de fer coses. I aprofitant la nova temporada d’enguany, segur que seran bones.