Maite Martí: Malgrat la patacada, a Masella, no ens plantegem tancar

Més articles

L’Aran Hostel de Salardú tanca amb èxit la seva primera temporada d’hivern

Després de l’èxit de la temporada d’hivern superant les...

Rànquing 10 estacions dels Pirineus, forfets venuts temporada 23/24

Enllestida, per desgràcia, la temporada de neu a les...

Grandvalira Resorts, Balanç temporada de neu 23/24: superen els 2 milions dies esquí

La segona temporada d’hivern amb totes les estacions d’Andorra...

Balanç temporada de neu 23/24 a Masella: fregant els 300.000 esquiadors

Ahir diumenge 14 d’abril de 2024, Masella ha finalitzat...

Compartir

Malgrat la pandèmia la gent de LaNeucat no parem, seguim donant veu a tots els protagonistes d’una temporada de neu ben diferent. Aquesta setmana hem anat a Cerdanya,  hem visitat ( i si, també esquiat!) una de les estacions que més forfets ven a Catalunya, i la més matinera en obrir i la darrera en tancar la temporada. Malauradament, enguany, la pandèmia del bitxo groc ha capgirat tots els plans de l’estació ceretana i de quina manera! Parlem amb la directora comercial i de màrqueting de Masella, Maite Martí.

Moment de l’entrevista amb Maite Martí

Com va la temporada?
Doncs una temporada atípica, molt dura, perquè estem oberts i amb molt bona neu, però malgrat això, estem sense esquiadors, recordeu que estem en confinament perimetral municipal, es a dir, que només poden venir gent d’Alp i Urús i això és una patacada important per a Masella, com també afecta altres estacions, però cal recordar que Masella som una estació privada.

Aquesta temporada vàrem començar amb un acte de responsabilitat a escala de tot Catalunya, sense obrir les estacions pel pont de la Puríssima, recordeu que no teníem cap impediment ni per part de la Generalitat ni de ningú, és a dir podríem obrir, a més fins i tot teníem neu, cosa important per aquelles dates, però per responsabilitat social, totes les estacions catalanes vàrem decidir de no obrir, per intentar de poder gaudir d’un Nadal una mica en condicions.

I llavors el 22 de desembre…
Si, a les nou del vespre del 22 de desembre ens comuniquen que es fa un tancament perimetral a tota la Cerdanya i al Ripollès pels índexs elevats per la pandèmia. Llavors clar, el greuge comparatiu amb la resta d’estacions catalanes que podien mantenir obertes les instal·lacions, perquè no hi havia restriccions de mobilitat, sí que hi havia toc de queda a les 10 del vespre, però la gent que volia esquiar, podia fer-ho.
En l’àmbit de Cerdanya i Ripollès es va tancar perimetralment i per tant no podia accedir ningú. Com sabeu els perfils dels ‘esquiadors de Masella és de Barcelona i rodalies, de gent amb segona residència Cerdanya i de gent de puja i baixa el mateix dia… això va provocar que vàrem passar unes festes de Nadal, amb poquíssima gent, vaja, un Nadal en família.

Masella un dia de gener i ni deu a pistes!

Quin percentatge d’afluència teniu ara comparant amb altres temporades “normals”?
Podríem dir que estem amb una baixada del 100% d’assistència. Entre setmana estem tenint unes 100 o 150 persones, mentre que temporada normal serien de 3.000 a 4.000 esquiadors. Mentre que els caps de setmana teníem uns 9.000 i ara, en casos de molta afluència de clubs de competició que vénen a entrenar arribaríem a 500 0 600.

Neu pols genial gràcies a les nevades i el fred

Això quina repercussió econòmica té a la vostra empresa?
L’afectació és gran, perquè no teníem cap coixí econòmic, pensa que no vam tenir Pont de la Puríssima, no tenim el coixí del Nadal… Pensa que durant tots el Nadal, Masella va aguantar amb tot el personal operatiu, pensant que per a Reis es flexibilitzarien les mesures de mobilitat per poder mantenir el nostre personal. Vàrem aguantar Nadal amb molt pocs esquiadors i amb pèrdues importants diàries i a partir del dia 7 de gener, ens comenten que passem a confinament municipal. Acte seguint l’empresa va començar a fer un ERTO, que actualment afecta un 48% de la plantilla.
Cal tenir present que a partir del dia 11 de gener les escoles de Cerdanya i sobretot Puigcerdà comencen les seves setmanes blanques, a causa de la mobilitat limitada municipal que no comarcal, només han pogut fer les setmanes blanques els escolars d’Alp. Vàrem demanar de totes les maneres possibles, ja sigui el Consell Català de l’Esport, en l’àmbit polític, que els nens de la comarca poguessin gaudir de la neu. La resposta va ser que no. Van rebre una notificació d’Ensenyament que els hi prohibia taxativament el viatge de Puigcerdà a Masella, fet que nosaltres no entenem de cap manera, per què?, doncs perquè a les escoles la mainada estan tancats dins una aula, i venir a Masella, on manteníem els grups bombolla als autocars, és a dir, Masella feia un esforç de despesa per tal que els nens poguéssin mantenir els grups bombolla dins els autocars, arribar aquí i gaudir de l’esport a l’aire lliure i ni tan sols ens van acceptar això! Això va provocar que la nostra escola d’esquí entrés amb ERTO, malgrat que manteníem la plantilla confiant en aquestes activitats escolars… Aquí estem, aguantant com podem. I la gent es pot preguntar, perquè aguantem tot i la pèrdua diària important de diners, doncs aguantem perquè confiem que si hi ha una millora en les restriccions de mobilitat en un període de quinze dies o tres setmanes poguem respirar una mica, penseu que si l’estació no estigues oberta,la neu no la podríem mantenir en bon estat per l’esquiador i ens veuríem obligats a tancar. Per tant fem l’esforç , amb menys personal ( estem sota mínims) només tenim en funcionament una línia de remuntadors, tot i que gràcies a l’orografia de l’estació i a la distribució de les pistes permet a l’esquiador gaudir del 100 % del desnivell esquiable i força pistes obertes ( uns trenta-cins quilòmetres) tot i que com deia abans estem sota mínims de personal, de restauració oberta, tot per una contingència molt important de la despesa, perquè la clau com a empresa privada que som, és contenir les despeses, perquè els ingressos són els que són i no en podem tenir més i estem esperant aquesta millora en la mobilitat.

Imatge de la remodelació de l’hostel Abrigall, malauradament tancat de moment.

Una estació com la vostra, acostumada a oferir quasi sempre els màxims dies d’obertura cada any de totes les estacions catalanes, com ho gestiona aquesta temporada?
És complicat de gestionar, , per què realment tenim molts forfets de temporada venuts, amb la problemàtica que si els propietaris són de la comarca encara s’han pogut escapar, però els que són de fora la comarca es troben l’estació oberta, però el tancament perimetral no els permet de gaudir de l’esport a l’aire lliure a Masella. Amb l’afegit que nosaltres fa molts dies acumulats amb pèrdues, perquè no podem assumir les despeses amb els esquiadors que venen a pistes… Tancar? doncs ho haurem de plantejar algun dia, en principi, primer esperar que les restriccions millorin, que per això estem oberts, i si no, nosaltres decidirem setmana a setmana si mantenim obert o la possibilitat de tancament, que el dia d’avui no està en ment, sinó que estem a mantenir oberts amb les mínimes pèrdues possibles.

Masella ha demanat alguna ajuda de suport per aquest greuge?
Com a sector de neu, com a estacions d’esquí , no hi ha cap ajuda, perquè estem oberts, tot i que és com si estiguéssim tancats. Avui dia com que ens diuen que no hi ha diners, no creiem que hi hagin moltes ajudes, les demanarem, però no hi sabem si les rebrem molt aviat o no. Ara de moment estem assumint les pèrdues diàries amb els recursos propis de l’estació, aquest fet anirà en detriment en futures inversions que volíem fer, i a partir d’aquí esperar que si en quinze dies s’obre la mobilitat, si poguéssim fer mig febrer i març, per poder respirar una mica aniria molt bé…

Que en penses de la proposta del conseller Tremosa sobre la mobilitat entre setmana?
Estaria molt bé que es poguessin portar a terme, però realment no ho veiem massa factible, perquè quan el conseller Tremosa deia això, el mateix dia nosaltres havíem sol·licitat si els nens de la comarca podien venir a Masella, que més que un dia blanc, un nen de puigcerda per exemple, pot venir al matí i al migdia se’n va a dinar a casa, sense cap interacció amb més gent , i no ens ho han deixat fer…i ens van dir que no…

En l’àmbit personal, amb la dilatada experiència que portes a Masella, com vius el dia a dia en aquesta temporada atípica?
És un canvi molt bèstia, preveiem una temporada complicada, veníem de tancar el 13 de març de la temporada passada a correcuita, han disminuït les vendes de forfets de temporada per la incertesa de si obríem o no podíem obrir… la incertesa la tenim tot el dia. Penseu que a l’estiu fem les vendes de les agències de viatges en l’àmbit d’Espanya i internacional, amb oferta conjunta amb els nostres hotels, cal dir que el dia 23 de desembre teníem previst obrir els nostres hotels després d’un estiu tancat, i a causa de les restriccions avui dia encara estan tancats. Tot el client d’estada no ha pogut venir, teníem unes reserves tancades, sobretot del mercat internacional (que es gestionen d’un any vista) totes s’han perdut, estem negociant per poder traspassar les reserves fetes per la temporada vinent… hi posem molta paciència, molta mà esquerra per poder gestionar tots aquests canvis en dates de reserves d’hotel i d’estades a la neu.

Per acomiadar-nos només donar-vos les gràcies a Masella per seguir oberts, perquè sabem que sou molt importants per la comarca de Cerdanya, tot i que hi ha gent que ho desconeix i tant de bo puguem arribar a setmana santa fent unes esquiades a casa vostra.
Tant de bo, gràcies a vosaltres.

Entrevista realitzada el 26 gener 2021

Podeu escoltar el podcast clicant aquí.

Verified by ExactMetrics