Entrevista Xavi Ubeira de Baqueira Beret valorant Nadal i Reis

Més articles

Com serà el juny 2023, la méteo d’en Van der Laan

Com cada mes, donem una ullada als dos grans...

El Pirineu de Lleida acull 8 festivals de senderisme

Els itineraris de natura, que tindran lloc entre els...

Ordino Arcalís inicia l’estiu 2023, obrint el Mirador Solar de Tristaina

Ordino Arcalís enceta la temporada d’estiu aquest dissabte...

Rànquing forfets venuts als Pirineus 2022-2023

Encara que ja fa dies que la temporada 2022-23...

Les 5 claus per a treure el màxim profit a la teva bicicleta aquest estiu

Després del parèntesi de l'hivern són moltes les persones...

Compartir

Seguint amb la ruta que vàrem iniciar per Cap d’Any pels Pirineus de Lleida, en aquesta ocasió pasem el dia de Reis a la Val d’Aran i entrevistem al director comercial de Baqueira Beret, en Xavier Ubeira.

Com diuen els Manel, quin dia feia amics quin dia! Avui ens ha tocat “el dia”?

Fa dos dies que realment les condicions són extraordinàries, neu freda, molta neu gràcies a les darreres nevades potents que hem tingut i sol a dojo.

Quin dia amics! després d’una nevada de 20cm..fred i neu pols!

Aquesta temporada està sent complicada per culpa de la pandèmia, malgrat tot ens pots fer una valoració de la campanya Nadal i Reis a Baqueira?
Com tu has dit, complicada i per a tothom, les estacions d’esquí estem fent molt bona feina, de fet, abans de començar la temporada ja vam fer molta feina junt amb ACEM i ATUDEM, definint els protocols de cada estació, prioritzant la seguretat dels clients.
Pel que fa a Baqueira Beret, vàrem començar temporada amb pocs quilòmetres de pistes obertes i de mica en mica hem anat augmentant gràcies a les abundants nevades i la feina de l’equip, sempre amb una limitació de l’aforament autoimposat per nosaltres del 50%. Malgrat tot, tenim imputs molt positius dels clients, que han esquiat molt bé, malgrat algun episodi d’aforament complet, concretament tres dies vàrem tancar taquilles.

Imatge de Cap de Baqueira amb el dit del reporteru a la foto 😉

Aquest aforament del 50% podries concretar del nombre de persones que serien?
Això depén de molts paràmetres que ens serveixen cada dia per modificar l’aforament permès. Partim de la base que disposem d’un històric de clients fidels dels darrers anys que ens visiten cada temporada, aquest perfil de clients tenen l’accés assegurat a pistes. D’altra banda depenent del nombre de pistes obertes i de la meteorologia del dia, podem augmentar o disminuir la capacitat d’aforament de l’estació. Com que totes les vendes de forfet són en línia, tenim un control molt efectiu de l’afluència a pistes.
Una opció que molts clients han optat ha estat el de forfet de migdia/tarda, de fet, nosaltres hem avançat l’hora d’inici d’aquesta modalitat de forfet i això ha donat la possibilitat de poder esquiar a molta gent que en principi no tenia opció de forfet tot el dia.

Un moment de l’entrevista amb Xavi Ubeira

Una de les mesures Covid ha afectat especialment a la restauració, crec que teniu tots els pàrrecs tancats oi?
Bé, tenim tots els pàrrecs tancats excepte un a Beret i un altre a Bonaigua, de fet ara estan funcionant com a punts de recollida TakeAway.

Precisament en el tema de la restauració hem vist que teniu molt operatiu el tema takeaway, fes-nos cinc cèntims
Això ho apliquem als restaurants que tenim oberts, el Baqueira 1800, el 5Jotas, el Bosque i el Moet, en principi tots ells funcionen amb els horaris i mesures obligades a tota la restauració del país. El nostre sistema és que tu vas a la taula, cada taula té un codi QR que tu llegeixes i pots veure les opcions de menjar i beure des de l’app de Baqueira o via internet amb el navegador que tinguis instal·lat, fas la comanda, i poc desprès una persona et porta la bossa amb la comanda.
Realment ha funcionat molt bé, la gent agraeix el fet que gràcies a aquest sistema s’estalvien les cues, de fet als interiors dels restaurants no es pot accedir si no s’ha reservat taula. La gent ho valora molt positivament i a més la gent s’autoresponsabilitza ella mateixa.

I en l’àmbit d’empresa, entenc que aquestes mesures suposen un estrès considerable, com gestioneu tot plegat?
Cada matí ens arriben les dades, per exemple la zona dels Tucs de la Llança si de bon matí hi ha boira, ja sabem que és una zona que no podràs obrir, el fet d’obrir o no aquesta zona implica de manera directa 500 usuaris. Per tant, cada matí tenim reunió amb el director de muntanya, el director tècnic… també cal comptar amb possibles avaries dels remuntadors a l’estació, imagina’t que la cadira de la Reina s’espatlla, això provocaria una aglomeració indesitjada.
Per això treballem amb aquestes variables, per exemple hi ha hagut dies que l’aforament estava al límit i el director de muntanya ens deia a mig matí que s’havia aixecat la boira del tuc de llança, aleshores podíem ampliar l’aforament a 500 persones. Realment és molt estressant, però l’important és que la gent estigui segura.
Som molt estrictes, hem habilitat carrils d’accés als remuntadors, no massa amples per poder respectar les distàncies, i en els controls d’accés sempre estem amatents de què tothom compleixi les mesures antiCovid.

Sector Blanhibar mode pastís de neu 😉

Per acabar, quina previsió teniu d’ara endavant fins a l’abril?
Ara ens venen els confinaments municipals, a partir del dia 10 hem pres la decisió de mantenir l’estació oberta, tot i que només estarà operatiu el sector de Baqueira amb uns 35 quilòmetres de pistes oberts. Amb el personal de l’estació aprofitarem aquests dies per donar vacances o dies de festa pendents, ja que alguns portaven dues o tres setmanes de molta feina i la intenció és arribar al febrer amb tota la plantilla preparada per poder atendre els clients.
Encara que el sector de Bonmaigua i Beret estiguin tancats, estarem fent manteniment de totes les pistes i instal·lacions. De fet el més difícil i important és arrencar, un cop ho hem fet, ara de moment anirem mantenint els sectors fins a poder tornar a obrir.
Haurem de tornar a fer un altre cop enginyeria de recursos humans de cara a poder quadrar vacances, dies festius i manteniment de l’estació. El compromís amb els empleats és molt important i partir d’aquí esperem que el febrer puguem tornar a gaudir de l’estació.
El que sí que hem demostrat és que pujar a pistes i esquiar és un tema segur, tal com hem fet i hem aplicat els portocols antiCovid, en ser una pràctica a l’aire lliure és ben segur per a la salut.
De fet comentant l’actualitat amb la gent de la vall, en l’àmbit de botigues d’esports, d’hotels tots coincideixen en dir que han tingut un Nadal molt millor del que s’esperaven i veuen que la gent té moltes ganes d’esquiar.
Cal dir també que hem detectat un augment d’afluència del client català, que a causa de les restriccions de Cerdanya, Ripollès i Andorra a descobert Baqueira.
Esperem que la situació millori i de cara a febrer tornem amb positivisme la resta de temporada.

Entrevista realitzada el 5 gener 2021

Podeu escoltar el podcast aquí