A l’entrevista d’avui tindrem l’oportunitat de parlar amb la Judit Gibert, creadora i directora de la primera escola de telemark del Pirineu, la Free Heel Pyrenees.
Aquesta escola ubicada a La Molina, ha estat creada per transmetre l’essència i la passió d’aquest esport i promoure l’ensenyament del Telemark a la nostra comarca, fent arribar la tècnica a tots els públics, grans i petits, animant a tothom a iniciar-se en aquesta modalitat de taló lliure, per experimentar noves sensacions de moviment damunt la neu.
Pels que et coneixem ja sabem que fa uns quants anys que estàs lligada a la neu. En quin moment decideixes provar el Telemark i per què fas aquest salt?
Vaig començar el 2013 a fer telemark com per tenir una segona opció després de l’esquí alpí. Malauradament l’any 2014 vaig tenir una lesió, una condropatia rotuliana al genoll i em van dictaminar que no podria esquiar més, llavors em van donar l’opció que o em posava forta de veritat o se m’ acabava la neu, i bé vaig començar més seriosament amb el telemark i el que va començar com a un entrenament per posar-me forta al final ha acabat sent adictiu! (rialles)
Suposem que quan vas començar hi havia pocs referents a prop amb els que compartir aquesta passió, et va costar molt trobar altres esquiadors amb qui compartir inquietuds o amb els que progressar amb la tècnica?
Al principi el 2013 vaig començar amb una de les meves millors amigues, amb la Laia. Les dues vam començar de zero, sense que ningú ens expliqués res, només mirant vídeos i anar fent sobre la marxa. Després amb els anys vas trobant gent amb experiència que et recomana prova això o fés allò , però difícil, molt difícil…
Sabem que darrerament has viatjat a païssos com Japó o Nova Zelanda on també es practica l’esquí. Has conegut a altres apassionats del Telemark?
Sí, realment fora del país la gent fa telemark. Al Japó per exemple, ens juntàvem amb un grup de telemarkers que a les tardes fèiem les nocturnes amb telemark, ens trobàvem sovint i ens explicàvem tècnica… i a Nova Zelanda també, mooolts telemarkerus!
Quines són les principals diferències en comparació amb l’esquí alpí?
La més òbvia de totes és que anem amb el taló lliure, nosaltres fem una genuflexió per aguantar la força de l’esquí, tot i que el telemark és una transmissió directe a la tècnica del alpí, al cap i a la fi tenen relació els uns i els altres.
Cal una preparació física especial per començar amb aquesta disciplina?
Què va! és el mateix que a l’esquí alpí, només cal tenir una miqueta mes de ganes i ja està!
El cap de setmana del 18 i 19 de Març se celebra la primera edició de l’Open Telemark & Cross La Molina, parla’ns de la cursa!
Aquesta cursa és una gran motivació que he tingut aquesta temporada per promoure el telemark al nostre país, i fer de La Molina un referent del telemark. Hem decidit organitzar el primer cross dels Pirineus. Es tracta d’una baixada per l’itinerari de l’esquí-cross que tenim muntat al sector d’Alabaus on es faran baixades classificatòries i es faran les finals. Pot ser molt divertit, a més que no s’ha fet mai i amb l’afegit que és una activitat oberta a tothom grans i petits, l’ únic que es demana és que es vagi amb telemark.
Què han de fer els lectors de LaNeu.cat que ens estan llegint i que es volen iniciar en això del Telemark?
Home!!! us animo que vingueu a La Molina! aquí ens trobareu, tenim lloguer de material , i a part que a l’escola ens trobareu sense cap problema i gaudireu molt.
Si voleu conèixer més d’aprop aquesta disciplina de l’esquí, podeu visitar la web de l’escola Free Heel Pyrenees.