Entrevista Antonio Martin, Neus Catalanes: Les mesures de Macron han estat un gerro aigua freda

Més articles

Compartir

Si la setmana passada trobàvem una mica d’optimisme i positivisme amb el comunicat de la Generalitat amb les fases de desescalada, aquesta setmana ha estat tot el contrari.

Fa un parell de dies, el president de la república francesa, Emmanuel Macron, anunciava una desescalada en 3 fases que suposa mantenir tancades les estacions d’esquí fins al 20 de gener.

Aquesta mesura ha estat un cop molt dur per tots els actors del món de la neu i l’hivern i dels que tant ens agrada esquiar a la Catalunya del Nord. De fet, les vacances de Nadal suposen entre un 20-25% de la facturació de tota la temporada. Avui parlem amb l’Antonio Martín,  responsable comercial de Neus Catalanes i director de l’oficina de turisme dels Angles.

©Diari de la Neu

Després d’aquesta patacada governamental com esteu?
Bé, per dir-ho de manera políticament correcte. Amb molt il·lusió d’intentar obrir, perquè portàvem treballant molt dur. Realment ha estat un gerro d’aigua freda, el que hem tingut dimarts. Però continuem amb l’il·lusió de què si no podem obrir el dia 15 desembre, doncs obrirem el dia 20 gener. Aquí estarem.

Moltes personalitats del món de la neu i la muntanya han signat un manifest per demanar al president Macron l’obertura de les estacions d’esquí. Tot i així…

Fa setmanes que estem fent la pressió, tant l’associació d’alcaldes de pobles d’esquí i de muntanya, l’associació d’estacions d’esquí francesa i l’escola d’esquí francesa, hem fet molta pressió, perquè el fet de no obrir per la campanya de Nadal són molts milions d’euros que les estacions d’esquí perdem, però no només les estacions, si no tot el que envolta les estacions, començos, lloguers, restauració, etc.
Avui hem rebut un mail del govern de París, amb el missatge de pareu, pareu de fer pressió,perquè no servirà de res, la decisió és ferma, avui ho ha tornat a dir el primer ministre francès Jean Castex que fins el 20 de gener cap estació d’esquí a França estarà oberta. O sigui que per molta pressió que fem , per molt que protestem i enviem missatges, la decisió es ferma i no hi ha marxa enrere, no hi ha res a fer.

Fins i tot si els indicadors de contagis de la covid milloressin, hi ha alguna opció d’obrir abans?

Cap opció, de fet la setmana passada vàrem tenir una reunió per videoconferència amb el primer ministre Jean Castex en la que va deixar entreveure que a partir del dia 15 o 18 desembre en parlaríem, però ahir mateix quan va parlar Macron, ja va dir que no. I avui ho ha reblat Castex, encara que millorin els indicadors. No volen agafar cap risc i que a mitjans de gener tornin a tancar les estacions.
També una de les preocupacions és el fet que si obrim les estacions, hi hagi accidents i col·lapsin els centres hospitalaris… bé, és l’excusa que donen. La veritat és que estem molt emprenyats perquè hem preparat les estacions, hem condicionat els espais seguint les normatives. Hem tingut moltes despeses en l’àmbit de senyalització covid i productes relacionats com a mascaretes, etc i ara no serveix de res, bé, servirà quan obrim suposo.

Està previst algun tipus de compensació econòmica per part del govern francès?

El govern està forçat a donar ajuda, perquè clar, totes aquestes pèrdues que tenim, no les recuperarem amb les vacances escolars de febrer. Ens han promès que donarien ajudes econòmiques a les estacions i intentar recuperar una part del que hem perdut, sobretot la campanya del pont de la Purisima i de Nadal. Són dues campanyes molt fortes, gràcies a la proximitat amb Catalunya.

És que el 20 de gener, és molt lluny!
Queda molt, però malgrat l’emprenyada que portem, estem animats i il·lusionats, per tornar a preparar les estacions per obrir. Estem a punt, a Font Romeu i Cambre d’Ase que han començat a produir neu, Formigueres també,i Les Angles comencem la setmana que ve. En el fons l’il·lusió mai la perdem, perquè seria massa fàcil d’abaixar els braços i dir serà una temporada perduda. Però no ho volem. Volem donar l’opció a la gent que pugi a la muntanya, gaudeixi de la neu i una mica oblidar-se una mica de tot el problema sanitari que tenim ara.

Per aquesta època molts de nosaltres ja ha comprat el forfet de temporada, però enguany la cosa ha canviat. Com ha anat la prevenda de forfets de temporada?
Podríem dir que ha estat nul·la, nosaltres fins al dia 30 hi havia la promoció del forfet amb 15% dte, però imaginàvem que la gent no voldria assumir el risc, per molt que hem posat una assegurança per la covid, em sembla que neus catalanes s’han venut una quinzena com molt. Això a nivell econòmic és molt important, no hi ha entrada de diners.

Heu previst allargar els terminis?
En un principi la data la volíem allargar fins al 30 desembre, però vist que no podem obrir fins al 20 de gener, farem un forfet de temporada amb un preu especial que anirà del 20 gener fins a 11 abril, crec que anirà sobre un 40% menys del preu actual, està per confirmar, però ben aviat ho farem públic, serà un forfet de mitja temporada.

PortéPuymorens van presentar una solució flexible i que sembla que ha tingut bona resposta. Un forfet no nominatiu que permet gaudir de vint dies d’esquí i que es pot utilitzar al llarg de les properes dues temporades. S’estan estudiant aquest tipus de forfets a altres estacions?
És una de les solucions que ha trobat Porté, és una mica donar l’opció a l’esquiador, compra 20 forfets i pots repartir amb amics o família, és una bona opció.

L’any passat Altiservice es va fer càrrec de la gestió de Cambre d’Ase.
La sensació és positiva, han intentat fer millores, i per la nostra part estem contents que Altiservice es faci càrrec de la gestió. Ells tenen un potencial econòmic important, que l’estació en si, al ser municipal no podria assumir, s’hi ha de reconèixer que Altiservice sempre estan millorant, tant la gestió com el domini esquiable i la infraestructura de l’estació i això atrau més gent a les Neus Catalanes.

Explican’s una de les novetats més potents de Neiges i en particular de la teva estació Les Angles? El trineu monoraïl!

Si és clar, per a nosaltres ha estat una gran inversió, perquè dóna una oferta après-esqui i esqui, perquè està adreçada a qualsevol perfil de visitant. Són gairebé dos quilòmetres de baixada, 450 metres de desnivell i amb pendents de gairebé 70%. Serà adrenalina pura. Una activitat per fer amb família, mainada, molt divertida. I es podrà fer de dia i de nit. Si de dia ja és espectacular, de nit encara més, ja que estarà il·luminada i hi ha molts punts cecs amb poca visibilitat, llavors quan agafes el pendent de 70% inclinació i no veus com segueix la traça…serà molt divertit.

Podeu escoltar l’entrevista sencera dins l’episodi 3 del nostre megapodcast xulo, cliqueu aquí per gaudir-lo.

Entrevista feta el dijous 26NOV per Josep Carrizo i Pep Pont

 

 

 

Verified by ExactMetrics