Entrevista al creador de NZERO Guillem Capellades

Més articles

Els millors esquís de pista, per a dones per a la temporada 2024/25

Aquí tens algunes recomanacions dels millors esquís de pista...

Les novetats temporada 24/24 a Baqueira Beret

En l'hivern del 60è aniversari, Baqueira Beret presenta novetats...

La nova línia de màscares per a la neu de Head, és diu Neves

HEAD presenta la seva nova línia de màscares NEVES...

Èxit d’afluència i augment de vendes de forfets a la 45a Fira d’Andorra la Vella

L’estand d’Ordino Arcalís, Pal Arinsal i Grandvalira ha gaudit...

Compartir

Quan hem d’encerar els esquís o la taula d’snowboard?

Els esquiadors o snowboarders que fan competició ho fan cada dia pràcticament. En el seu cas fan soles i cantells amb molta freqüència. Si parlem d’un esquiador o snowboarder com la majoria de nosaltres, podem fer-ho cada dues setmanes o un cop al mes… tot depèn de la freqüència i del tipus de neu que podem trobar a la muntanya.

Les ceres Nzero són 100% biodegradables. Això vol dir que no contaminen gens el medi ambient?

Exacte, aquesta és la filosofia que tenim a l’empresa i aquest és el nostre objectiu. Fins fa poc, només existien al mercat les ceres que utilitzen productes derivats del petroli com poden ser la parafina, els fluors… i el problema amb aquest tipus d’elements és que perduren molt i molt temps en el medi natural, i no són biodegradables.

Quin tipus de ceres són millors pel que fa a l’efectivitat i com afecten a l’esquí?

Totes tenen els seus pros i contres. Les ceres químiques que vénen del petroli són molt bones i efectives. De fet, són les que s’utilitzen en competició a dia d’avui, però com hem comentat, contaminen. Aquí és on cal meditar sobre quina cera utilitzar…. i en aquest sentit és l’usuari el que ha de meditar. Per sort, la sostenibilitat i la consciència pel medi ambient cada cop estan més en boca de tots, i és per això que cada cop més esquiadors opten per l’ús de ceres ecològiques.

La normativa europea prohibeix des de l’1 de gener del 2020 l’ús de ceres fluorades. Què són les ceres fluorades?

El que està clar és que les lleis s’han posat al dia pel que fa a sostenibilitat en el món de l’esquí. Si més no el que fa referència a les ceres. Definitivament des del dia 1 de gener s’ha prohibit la fabricació de ceres d’esquí que continguin fluorats. Més enllà d’això, de cara la temporada vinent la FIS ha prohibit l’ús d’aquestes ceres en competició oficial pel que fa a Europa, però per exemple, com molt bé sabem als Estats Units, les coses avancen a un ritme diferent. Cal que aquest tipus de mesures siguin globals, però el fet que sigui una entitat com la FIS la que ha pres la decisió ens dóna esperances. Ara bé, caldrà seguint treballant en el desenvolupament de les ceres ecològiques per aconseguir el rendiment que es busca en el món de la competició.

Suposo que vosaltres esteu treballant en això?

Exacte, és una oportunitat molt important per a nosaltres. En el nostre cas, fa 5 anys, des de que vam fundar l’empresa, que vam néixer amb aquest objectiu. No és quelcom que ve sobrevingut com els passa a altres fabricants de ceres tradicionals i que ara s’han d’adaptar a la normativa. Per a nosaltres és un repte donar solució al món de la competició, i en aquesta línia estem col·laborant amb un laboratori de la universitat d’Estocolm, on desenvolupem solucions pensades per l’àmbit competitiu.

Quants tipus de cera hauria de tenir un esquiador del Pirineu?

Bàsicament n’hauria de tenir dues. N’hi ha moltes evidentment, per a cada temperatura, tipus de neu, humitat… els professionals mesuren moltes variables. Per l’usuari normal amb una de primavera i amb una més freda n’hi hauria suficient. Sempre hi ha l’opció d’escollir una cera universal, que tenen un rang de temperatures més ampli, que et permet cobrir tota la temporada. En el cas dels que practiquen esquí de muntanya, NZERO disposa d’una cera pensada per les pells de foca, per evitar els pans de neu que s’hi enganxen i sigui més fàcil lliscar amunt sense arrossegar pes innecessari.

D’aquí a pocs dies, marxes cap a Munich, cap a la ISPO?

Exacte, tornem a estar presents allà. Enguany serà la sisena vegada que hi som presents i realment és l’aparador mundial on contactem amb els proveïdors, clients i també amb la competència.

Guillem Capellades en l’última edició de ISPO

Heu recollit alguna vegada el premi ISPO Eco Responsability Award…

Sí, va ser el 2017 i ens van donar el premi al millor producte ecològic de la fira ISPO d’aquell any. A més, aquest darrer mes de maig de 2019, ens van donar el premi al millor producte ecològic que atorga la DSV, la federació alemanya d’esquí. És un altre reconeixement a la feina i a la decisió presa fa 5 anys. I és una senyal de què anem pel bon camí. En aquest sentit també ens ho està demostrant el canvi de normativa. Sembla que aquella idea boja que teníem fa uns quants anys, doncs no era tan boja, si més no original i ara s’està demostrant.

Altres empreses del sector s’estan posant les piles amb el tema sostenibilitat i ecologia?

Òbviament, i per sort no som els únics que estan treballant per la sostenibilitat en el món de l’outdoor. Totes les empreses estan notant què el mercat està demanant solucions i que la normativa és cada cop més estricta en aquest sentit.

Més info: Nzero

Verified by ExactMetrics