– Quan fa que estàs a Cambre d’Aze i com vas venir a parar a la Cerdanya?
Doncs per començar, tinc 40 anys, sóc de Toulouse i de petita venia de vacances a la Cerdanya. Ja fa 20 anys que hi visc tot l’any. Després de diverses feines diferents com cambrera, recepcionista, comercial o distribuïdora per l’hostaleria, vaig trobar aquesta feina al març de l’any 2018.
Aquesta posició reuneix tot el que m’agrada: la natura, l’esport, el contacte humà, el comercial, el màrqueting i el turisme. Quan tinc un dia de descans, vaig a esquiar… a Cambre! Participar en la promoció del territori és molt interessant. Si pogués, obriria una oficina de turisme per promocionar la Cerdanya francesa, la Cerdanya catalana i Andorra.
Vivim en un petit paradís! Parlo el català després de viure 19 anys a Llívia i treballant entre Llívia o Puigcerdà.
– Per a nosaltres, Cambre d’Aze és sinònim de tranquilitat, natura i descensos entremig dels arbres. Creus que aquests són els factors que motiven els esquiadors que s’apropen a l’estació?
El client típic de Cambre d’aze és divers. O bé és una família que busca la tranquil·litat, o bé un esportista que busca molt bones pistes amb desnivell o que ve a fer les famoses canals del circ de Cambre d’Aze. Tant els uns com els altres sempre vénen a buscar la natura i l’ambient familiar de l’estació. Doncs sí, Cambre d’Aze és sinònim de tranquil·litat, natura i descensos entremig dels arbres. En els dos casos, notem una estima, una emoció especial per l’estació de part dels nostres clients. Sense cap dubte, formem part del paisatge de les Neus Catalanes.
– Quines són les novetats de Cambre d’Aze per aquesta temporada 2019/2020?
Les novetats d’aquesta temporada són les excursions amb trineus de gossos, esmorzar al peu del circ cada dijous de les vacances escolars, un photobooth a l’arribada del telecadira per fer-se una foto souvenir gratuïta (amb la col·laboració d’Ouisnap) i estem acabant de preparar el snowtubing (com a Font Romeu).
També vam modificar la nostra venda online, amb l’ajuda d’Altiservice. Ara és més àgil, el client pot triar entre 9 punts on recollir el forfait a peu de pistes (sempre i quan es respecti un mínim de 48 h entre el dia de la comanda i el dia d’esquí). El fet de tenir el forfait en format paper no ens permet fer més, de moment.
– La gestió de l’estació va passar a mans d’Altiservice com a resultat de l’acord que es va signar a finals de l’any passat. Quines repercussions té això? S’espera donar més visibilitat a l’estació, especialment a França?
El mes d’octubre va entrar Altiservice per acompanyar el Sindicat d’Explotació del Cambre d’Aze a la gestió de l’estació: una empresa amb experiència i tot un equip motivat per donar més visibilitat i portar més clients a Cambre d’Aze.
I en la realitat és així, tant a França com a Catalunya. Altiservice disposa d’un equip de 3 comercials que van des de l’oceà Atlàntic fins al mar mediterrani, tant a França com a Espanya. Aquí recordo que Altiservice té la gestió de les estacions d’esquí de Font-Romeu i de Saint Lary. Per a Cambre d’Aze, l’acompanyament és en l’àmbit comercial, màrqueting, recursos humans i tècnic.
A data d’avui, el contracte és per 1 any. Abans de l’octubre del 2020, el Sindicat i Altiservice hauran de decidir pel futur de la gestió. El director de Cambre d’aze des de el mes d’octubre 2019 és Jacques Alvarez (també és sot director de l’estació de Font Romeu).
– La tempesta Glòria va ser especialment generosa a Cambre d’Aze, però també també va provocar desperfectes i problemes, especialment entre els arbres. Com ho vau viure?
La tempesta Glòria va portar molta neu: 1 metre de neu a baix i 2 metres de neu a dalt del domini. Amb una qualitat de pel·lícula! Però també va portar molt de vent i molt poca visiblitat. Com a conseqüència d’aquestes condicions meteorològiques vam haver de tancar l’estació el dimarts 21 i el dimecres 22 de gener. La seguretat dels nostres clients és la nostra prioritat i no la podíem assegurar aquests dos dies. Vam poder obrir a poc a poc a partir del dijous 23 de gener, amb molta feina per treure la neu per poder accedir a l’estació i a les pistes, i per treure molts arbres que havien caigut, tant a les pistes com al damunt dels cables dels teleesquís. Però com tota gran feina, vam gaudir com nens desprès!
– Actualment disposeu de 23 pistes i 16 remuntadors. Hi ha alguna inversió prevista en aquest sentit?
Tenim 23 pistes i 13 remuntadors (12 telesquís i 1 telecadira). Cada any es fan millores: des de l’arribada de la cap d’explotació Bérangère Maurain al setembre 2017, la política és l’optimització de l’existent. El que passa és que són treballs que no es noten pels esquiadors. estem parlant de canvis de cables de teleesquís, de motors o d’altres peces d’instal·lacions.
Treballem tot l’any per assegurar la seguretat i la satisfacció dels nostres clients. Cada any, les instal·lacions passen un tipus d’ITV, un control que és obligatori per poder obrir els remuntadors. Clarament, el nostre objectiu és anar millorant la nostra eina de feina que estimem i volem fer estimar encara més.
– Disposeu d’una de les pistes negres més difícils (diuen) del Pirineu. Què la fa tan especial? Finalment, l’heu pogut obrir al públic aquesta temporada?
La pista negra “Super Cambre” és una de les més difícils del Pirineu: és una pista “natural”, no passen les màquines trepitja-neu, és reservada als esquiadors confirmats i és una pista dins del circ, al mig de les canals. És exclusiva i fantàstica, dóna un ambient salvatge d’alta muntanya i pels molt bons esquiadors, correspon a un nivell tècnic perfecte. Va tornar a obrir l’any 2017, després de més de 20 anys d’estar tancada. Aquesta temporada la vam poder obrir però molt pocs dies.
– Quina és la teva pista preferida?
Tinc dues pistes preferides: la Petite Combe (blava…. però llarga, molt ampla amb un bon desnivell, vistes al mar Mediterrani i a la ciutadella de Mont Louis) i la Jacques Solère (vermella, amb vistes panoràmiques a tota la vall de la Cerdanya, de la Serra del Cadí fins a la col del Puymorens). Gaudeixo molt de la neu i de l’esquí amb aquestes dues pistes.
Acabaré explicant que Cambre d’Aze és més que una estació d’esquí: és una destinació de muntanya amb activitat d’esquí, d’esquí de muntanya, de raquetes, que reuneix dos pobles molt bonics (Eina i Sant-Pere-dels-Forcats). Aquests proposen allotjaments, escoles d’esquí, botigues de lloguer i venda de material, restauració, un punt d’informació molt complet a Eina, que és “La Maison de la Vallée”, i productors locals que proposen mel, carn i formatges del Cambre d’Aze.
També tenim molts visitants a l’estiu que gaudeixen de la muntanya, dels recorreguts amb BTT o a peu. Som una família nombrosa, apassionada pel món de la muntanya i obrim la porta de la casa a tothom!