Envoltada per més de 40 cims que superen els 4.000 metres i amb vistes privilegiades a la glacera més gran dels Alps. Calen més motius per visitar Aletsch Arena?
Quan parlem de Suïssa a l’hivern de seguida ens vénen al cap estacions d’esquí molt conegudes com Zermatt, Saas Fee, Laax o Verbier, però el cert és que n’hi ha d’altres que no ho són tant i que amaguen tresors sorprenents. Nosaltres vam tenir la sort de conèixer de ben a prop una d’aquestes estacions més “desconegudes”. Parlem d’Aletsch Arena, ubicada a la vall del Roine, al cantó de Valais.
El domini esquiable ofereix un total de 104 kms de pistes que es divideixen en 3 grans zones: Riederalp (1.925m), Bettmeralp (1.950m) y Fiescheralp (2.212m), donant a l’esquiador o snowboarder la possibilitat de gaudir de diferents itineraris pensats per a tots els nivells.
L’estació disposa d’un total de 36 remuntadors mecànics, tots ells ràpids i còmodes, fent que pràcticament no s’hagi de fer cues enlloc.
Aletsch Arena forma part de la comunitat de ressorts suïssos sense cotxes (GaST), per la qual cosa si volem accedir a l’altiplà on es troben els hotels i cabanes per allotjar-nos haurem d’agafar un dels telecabines que surten des de la vall. Podrem fer-ho a les poblacions de Mörelo, Betten Talstation o Fiesch. Aquestes poblacions estan perfectament connectades amb el sistema ferroviari, d’aquesta manera, si hem decidit accedir-hi amb tren, no caldrà que agafem cap autocar com passa amb alguna altra estació d’esquí de la zona.
La glacera més gran dels alps
Si hi ha una cosa que no deixa indiferent a ningú convertint-se en un dels principals reclams de l’esatció és l’anomenada Gran Glacera d’Aletsch, la més gran dels Alps. La glacera té una longitud de 23 kms i una superfície total de gel de 86 km2, i forma part de la regió protegida Jungfrau-Aletsch, reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
Per poder apreciar la màgia de la glacera amb tot detall podrem fer-ho des d’algun dels miradors ubicats a les cotes més altes de l’estació: Hohffluh (2.227m.) al sector de Riederalp, Moosfluh (2.333m) i Bergstation Bettmerhorn (2.647m.) a Bettmeralp o des del punt més alt de tot el domini, situat a Bergstation Eggishorn (2.869m.) al sector de Fiescheralp. A més, podrem experimentar tota la immensitat de la glacera amb seguretat si ho fem de la mà d’un dels guies de muntanya, ja que s’organitzen excursions cada dia des de qualsevol dels 3 sectors.
Com passa amb pràcticament totes les glaceres d’arreu del món, els efectes del canvi climàtic i l’escalfament global fan que cada any la seva longitud disminueixi en 50 metres.
Una estació pensada per a tots els públics
Aletsch Arena té la certificació oficial suïssa d’estació familiar, cosa que la converteix en un destí ideal per aquelles famílies amb nens i nenes de totes les edats. L’estació disposa de pistes pensades pels més menuts i els remuntadors tenen mesures de seguretat perquè els pares puguin estar ben tranquils. Dels 104 kms de pistes, 40 es consideren de nivell fàcil.
Si el visitant no és un apassionat de l’esquí alpí o l’snowboard, Aletsch Arena ofereix altres activitats, com els 14 kms d’itineraris pensats pels amants de l’esquí nòrdic o els més de 90 kms per practicar-hi senderisme hivernal.
I si amb això no n’hi ha prou, sempre podrem contractar un dels guies de la zona perquè ens ensenyi els racons més salvatges i bonics de la regió on només s’arriba amb l’esquí de muntanya.
Com accedir a Aletsch Arena
Amb tren
Per arribar a Aletsch Arena podem volar des de Barcelona als aeroports de Zurich (1h55min) o Ginebra (1h40min) amb Swiss Air. Cal recordar que volant amb Swiss podrem portar tot el nostre material d’esquí o snowboard sense cap cost afegit.
Un cop arribem a Suïssa haurem d’agafar un tren que ens porti fins a Brig o Göschenen. Per fer-ho podem utilitzar la línia Zurich – Lucerne – Göschenen o bé la Zurich – Bern – Brig, ambdues surten des del mateix aeroport. El recorregut en tren en aquest país mai es fa llarg gràcies a la comoditat i a la bellesa dels paisatges que ens envolten en tot moment. Des de Brig o Göschenen agafarem un últim tren que ens deixarà a la vall, des d’on agafarem un dels telecabines que surten cap a Riederalp, Bettmeralp i Fiescheralp amb una durada entre 7 i 10 minuts per arribar a la base de l’estació.
Amb cotxe
Com comentàvem anteriorment, l’estació és un espai lliure de cotxes, per la qual cosa si volem recórrer els 1.003 kms (10 hores aproximadament) que separen Barcelona de Mörel, cal recordar que haurem de deixar el cotxe aparcat en un dels llocs habilitats per fer-ho.
Swiss Travel Pass: la forma més econòmica de moure’t per Suïssa
La millor forma de moure’t pel país és mitjançant el Swiss Travel Pass, que ens permet utilitzar el ferrocarril, el bus o el vaixell a tot el territori. Té una validesa de 3, 4, 8 o 15 dies consecutius i el bitllet ens donarà la possibilitat de desplaçar-nos de manera còmoda, a la vegada que ens ofereix la lliure entrada a multitud de museus i altres avantatges.
Informació destacada
[row]
[column size=’1/2′]Alçada mínima[/column]
[column size=’1/2′]1.845 m[/column]
[/row]
[row]
[column size=’1/2′]Alçada màxima[/column]
[column size=’1/2′]2.869 m[/column]
[/row]
[row]
[column size=’1/2′]Zona esquiable[/column]
[column size=’1/2′]104 kms.[/column]
[/row]
Més informació:
Swiss Travel Pass (www.swisstravelsystem.com)
Swiss Air (www.swiss.com)
Oficina de Turisme de Suïssa (www.myswitzerland.com)
Oficina de Turisme de Aletsch Arena (www.aletscharena.ch).