Així de sorprenent. Confirmat, descobreix els efectes dels festucs com a superaliment. Vege’m perquè, per cada 100 grams d’aliment comestible, el festuc conté 17,6 grams de proteïna; mentre que un ou de gallina conté 12,5 grams. Això significa que, a igualtat de pes, el festuc aporta més quantitat de proteïna que l’ou. Patam!
Segons els resultats de l’estudi realitzat pel Departament de Ciències Animals de la Universitat d’Illinois (als Estats Units), un sol festuc conté els nou aminoàcids essencials pel que pot considerar-se una proteïna completa; i, no sols això sinó que destaca per la seva qualitat. A més, segons la recerca promoguda per American Pistachio Growers, la proteïna del festuc, tant en estat cru com torrat, és de millor qualitat que la d’altres proteïnes vegetals com la dels cereals, les llavors i la majoria de llegums com, per exemple, les mongetes i els pèsols.
La proteïna vegetal de millor qualitat
L’estudi revela que el festuc és un superaliment, constitueix una font proteica de qualitat basada en els estàndards establerts per l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Mitjançant la Puntuació d’Aminoàcids Corregits de Digestibilitat de Proteïnes (PDCAAS) s’han comparat els diferents valors de proteïnes vegetals del festuc -tant cru com torrat- amb l’aïllat de proteïnes del pèsol, de les mongetes, de l’arròs cuit, del segó de blat, del cacauet torrat i del concentrat proteínic d’arròs i de cereal a base de blat de moro i s’ha observat que la proteïna de major qualitat és la del festuc.
El festuc és de millor qualitat que la d’altres proteïnes vegetals com la dels cereals, les llavors i la majoria de llegums com, per exemple, les mongetes i els pèsols.
Concentrat de arginia i leucina
L’estudi revela que el festuc cru conté un major contingut de proteïna crua (27,1%) que el torrat (25,1%). També sobre els majors percentatges d’aminoàcids de què disposa, sent l’arginina seguida de la leucina els més presents, en percentatges iguals tant en cru com torrat.
Entre les propietats de la arginia destaca el seu paper en la dissolució del greix i l’augment de la massa muscular; així com, per enfortir el sistema immunitari, pel seu efecte estimulant i vasodilatador, i per millorar el subministrament de nutrients a les cèl·lules musculars i el rendiment. La leucina, per la seva part, és l’aminoàcid essencial per a sintetitzar les proteïnes. Els aminoàcids menys presents són el triptòfan i la metionina.
Tant potassi com mig plàtan gran
A més, 28 grams o 49 festucs (la ració diària recomanada) contenen tant potassi com mig plàtan gran. El potassi és un mineral imprescindible per a les funcions del sistema muscular i nerviós, alhora que ajuda a equilibrar l’aigua del nostre organisme.
Un de la fruita seca amb més fibra
El festuc aporta un 10% de fibra, a més d’antioxidants i proteïna vegetal d’alta qualitat, alhora és la fruita seca més saciant. A això s’afegeix la seva característica cruixent, que contribueix a reduir la sensació d’ansietat.
Sobre els festucs americans
Els festucs són un nutrient ric en antioxidants, vitamines, proteïna i fibra. Un grapat diari equival a 49 festucs, més ric i saludable que qualsevol altra fruita seca. Estan lliures de colesterol i solament contenen 1,5 grams de greixos saturats i 12,5 grams de greix saludables, provinents de les grasses monosaturades i les polinostaurades. A més, contenen una significant quantitat de potassi, 300mg, i 6gr de fibra.
I recordeu que els festucs són el company imprescible per a les nostres jornades d’esport a a la neu 😉 llegiu el report d’en Josep Carrizo.