Aquests dies es va presentar al meu poble de Camprodon el llibre de la tragèdia al Balandrau, 3 nits de torb i 1 Cap d’Any, que narra un dels accidents més greus que hem tingut a la Vall. I la pregunta és: va ser la muntanya qui va matar aquell grup de persones?
La muntanya i les seves males condicions no maten a la gent, és la gent que, moltes vegades, erra a l’hora de pujar a la muntanya. Si les persones acostuméssim a planificar més curosament les sortides pel que fa a meteorologia i allaus, podríem crear estratègies més acurades i tindríem resultats més gratificants. Avui en dia, la tecnologia i la quantitat d’informació que tenim a l’instant per internet fa que podem planificar amb més exactitud les condicions que trobarem a muntanya.
Meteorologia, un dels factors claus per gaudir de la muntanya amb seguretat
La meteorologia és la base per poder saber en quins horaris podrem fer activitat i la duració de la mateixa, sempre agafant uns marges de seguretat per no enganxar-nos els dits. El temps també ens donarà les pautes per saber l’equipament que haurem de portar a sobre per evitar problemes en el medi, cosa bastant habitual en l’era del minimalisme, on podem trobar gent corrent en ple hivern a la muntanya nevada amb malles i bambes.
Actualment, a internet, hi ha vàries pàgines de meteorologia on podem trobar des de pobles, ciutats, estacions d’esquí i, fins i tot, alguns cims. Quan em demanen quina pàgina és la millor jo sempre els dic que faig un popurri de totes, també hem de dir que el temps és un xic boig.
Saps on trobar la informació sobre el perill d’allaus?
Quan les activitats són hivernals, hi ha un altre factor molt important a tenir en compte, els allaus. Avui dia, l’estudi d’aquest factor ha evolucionat molt i, fins i tot, hi ha departaments especialitzats a tots els països on hi ha serralades nevades amb afluència de gent que accedeix a les muntanyes per realitzar activitats lúdiques o per treballar.
A Catalunya podem estar contents dels professionals que tenim i que recorren el territori fent perfils de neu i estudis del mantell nival per, després, comunicar-ho mitjançant el butlletí d’allaus (BPA) que podem trobar per internet i que, sense cap explicació prèvia, qualsevol podria interpretar i treure una conclusió bastant clara de quin nivell de perill podem trobar a la muntanya. Aquesta informació ens ajudarà a buscar les millors traçades, tant per aconseguir arribar a cims com per realitzar els millors i més segurs descensos amb esquís també.
A Guies Nord Sud sempre hem pensat que totes les nostres activitats i formacions a muntanya han de començar per aquestes dues assignatures, així podrem sempre garantir que les nostres sortides amb bicicleta, esquí de muntanya, alpinisme o raquetes seran una experiència brutal i tindrem ganes de més, evitant viure cap tragèdia.
La muntanya no es mourà de lloc
I l’últim consell pels que no teniu la sort de viure a muntanya i teniu pocs dies per fer activitat a la mateixa: tot i que us hagueu aixecat a les 6 del matí i hagueu fet 1h 30 min de cotxe, si quan arribeu fa mal temps o aneu justos per encaixar amb l’horari de la meteo, no dubteu en canviar l’activitat per un estofat de vedella de la zona, perquè les muntanyes no es mouen i, de ben segur, trobareu un altre dia amb bon temps i bones condicions per fer cim.
Gaudiu de l’hivern i sempre amb esquís amples, rodes gruixudes i plats fondus.
Jaume Vila Corbella