Els festucs, l’aliment ideal per combatre la fatiga i les baixes temperatures en alçada

Més articles

Grandvalira Resorts referma la seva proposta d’estiu actiu

Les estacions de Grandvalira Resorts han presentat aquest matí...

Baqueira Beret proposa un estiu actiu de natura a la Val d’Aran i Valls d’Àneu

L’estació d’esquí i muntanya de Baqueira Beret continua ampliant...

La FIS no s’estima Andorra

Els pitjors pronòstics, malauradament s'han confirmat. La Federació Internacional...

Com serà el juny 2024, la méteo d’en Van der Laan

Com cada mes, donem una ullada als dos grans...

Compartir

Els festucs americans són bons per combatre la fatiga causada per l’altitud i les baixes temperatures gràcies al seu òptim perfil nutricional

Ja som a plena temporada d’hivern, i som molts els afeccionats dels esports d’hivern que fem una escapada a la muntanya per practicar l’esquí alpí o de muntanya, realitzar excursions amb raquetes, o tan sols, passejar per la muntanya. Moltes vegades, el nostre cos no està acostumat a realitzar exercici físic en altituds altes, per tant, hem de tenir cura i saber quin efecte té l’altitud en el nostre organisme. En aquesta situació, el què acostumem a endur-nos a la motxilla són fruits secs. Ametlles, nous, avellanes o llavors de gira-sol són els més coneguts, però el què molts de nosaltres desconeixem és que el consum de festucs americans, durant i després de realitzar l’activitat esportiva, pot ajudar-nos amb l’entrenament gràcies al seu perfil nutricional que proporciona l’energia i els nutrients que l’organisme necessita en aquestes ocasions.

Festucs americans, una font de proteïnes, potassi i magnesi

L’altitud afecta de manera important a l’organisme humà. A partir dels 2.500 metres aproximadament, ja es comencen a notar els símptomes de la disminució d’oxigen en sang, el que es coneix com a hipòxia. A la muntanya, una mateixa activitat requereix un major esforç i més despesa energètica que a nivell del mar. Portar amb nosaltres fruits secs rics en proteïnes, potassi i magnesi com els festucs americans per consumir-los després de la pràctica d’esports de neu i muntanya, ens proporciona l’energia i els nutrients que el nostre cos necessita.

Com a terme mitjà, a 2.500m es consumeixen 200 kcal menys al dia i es gasten 300 kcal més, comparat amb el que es consumeix normalment a nivell del mar. Això suposa una diferència de com a mínim 500 kcal al dia, encara que pot augmentar-se segons s’incrementa l’altitud o es realitza un major exercici físic. El fred també és un factor que influeix en aquests símptomes, ja que produeix un augment del teixit adipós marró (TAM), que incrementa al mateix temps la despesa energètica amb la finalitat de protegir l’organisme contra el fred.

Festucs Americans, una font d'energia saludable

Els efectes del greix marró per a l’entrenament en altura

Quan sotmetem el cos a baixes temperatures, aquest consumeix els recursos disponibles en l’organisme per protegir-se del fred i superar el cansament, la qual cosa provoca un desgast més elevat d’energia. El greix marró és un teixit amb la finalitat de cremar energia per donar-la-hi a l’organisme, elevant la seva temperatura quan fa fred.

En aquest sentit, els aliments alts en greixos saludables són molt valuosos per als esportistes que entrenen en altura. Entre aquests destaquen els festucs americans, ja que no només són energètics, sinó que són molt saludables perquè contenen grasses poli insaturades i àcids grassos mico insaturats (àcid oleic) que tenen una acció protectora sobre el sistema cardiovascular.

La vitamina I, l’antioxidant de les altures

La pràctica d’exercici físic en alçada augmenta el consum d’oxigen i, amb això, es dispara la producció de radicals lliures, que poden ocasionar alteracions en els teixits. Els antioxidants actuen com a defensa contra els radicals lliures: molècules inestables i altament reactives, que generen una desorganització en les membranes de l’organisme. La complementació amb antioxidants ha mostrat tenir efectes beneficiosos i és una mesura recomanada per atenuar i/o evitar el dany oxidatiu produït per l’associació de l’exercici físic i l’exposició a l’altura, com pot ocórrer en els esports d’hivern. Els festucs americans són una excel·lent font de vitamina I, un potent antioxidant liposoluble, essencial per mantenir la integritat de les membranes cel·lulars.

A més, cal tenir en compte que com més gran sigui l’altitud, menor és l’atenuació dels rajos del sol per l’atmosfera, per la qual cosa la radiació ultraviolada en l’organisme serà major que a nivell del mar i pot generar un dany acumulatiu que afavoreix la presència d’alteracions cutànies i oculars tant de tipus agut com a crònic. En aquest sentit, el festuc americà és un aliment ric en vitamina I (100 g. de festucs contenen 5,20 mg. de vitamina I). La vitamina I protegeix la pell dels rajos UV i actua contra l’envelliment prematur i altres malalties de la pell.

Aliments ideals després de l’entrenament en altura

L’alimentació és sens dubte un element clau en la pràctica de l’exercici físic. Escollir els aliments adequats es converteix en una tasca fonamental per l’esportista per evitar caure en una fatiga crònica, lesió o malaltia, i ajudar a la recuperació física del cos. Els fruits secs són molt recomanables com a font d’energia i micronutrients. Durant una jornada d’exercici intens, el cos perd sodi amb la suor, i potassi, un mineral que juga un paper important en la funció nerviosa i el control muscular del cos; així que perdre-ho pot conduir al fet que els músculs s’afebleixin.

Incloure aliments com el festuc, que és una font natural de potassi, juntament amb l’aigua, pot ajudar a reposar aquest important mineral després de l’exercici. Així que ja ho sabeu, si una cosa no pot faltar a la motxilla per la propera sortida a la muntanya, són els festucs americans! Ah, i no tireu les closques a terra, malgrat i ser degradables, el temps de descomposició és molt elevat.

Més informació sobre els valors nutricionals i receptes: American Pistachios Growers 

Verified by ExactMetrics