Núria Castán, podi històric en el Freeride World Tour d’Ordino-Arcalís

Núria Castán, podi històric en el Freeride World Tour d’Ordino-Arcalís

La snowboarder Núria Castán va acabar segona a la tercera prova del circuit del FWT celebrada a Andorra, sota una intermitent nevada. Aymar Navarro, en esquís, va finalitzar dècim.

Núria Castán
Núria Castán va entrar en el circuit professional del Freeride World Tour aquesta temporada 2020. (Copyright/Dominique Daher/*FWT)

Núria Castán va aprofitar el gran coneixement de la zona de freeride d’Ordino-Arcalis per a convertir-se en la primera espanyola a pujar al podi del Freeride World Tour. Aymar Navarro ja ho va fer l’any 2017

Núria Castán va saber treure partit del seu gran coneixement de l’àrea de freeride de Arcalís i va finalitzar segona en la tercera prova del Freeride Wolrd Tour (FWT) disputada a Ordino-Arcalis, Andorra. La snowboarder reusenca en la seva primera temporada en l’elit es va convertir en la primera espanyola a pujar al podi de la selectiva competició del FWT. En categoria masculina, tal honor ho va aconseguir l’aranès Aymar Navarro, també en la prova andorrana, l’any 2017.

Inicialment la prova estava prevista per a divendres passat, 28 de febrer, però la falta de neu va obligar a posposar la prova. La finestra de la competició s’acabava el dimecres 4 de març, però no va fer falta apurar. Les nevades de les últimes jornades van permetre la celebració de la competició en un ambient hivernal. No va resultar fàcil per a l’organització. La prova va començar a dos quarts de nou del matí amb la visibilitat justa per a competir, però es va haver de suspendre a mig matí a causa de la intensa nevada que es va prolongar durant hores. Els riders de snowboard masculí no van poder competir per falta de visibilitat i l’organització del FWT va anunciar la seva recuperació en la pròxima prova, que es disputarà en Fieberbrunn (Àustria).

Núria Castán
El podi de snowboard femení del FWT d’Ordino Arcalis. Núria Castán, primera de l’esquerra. (Copyright/Dominique Daher/*FWT)

La Portella d’Arcalís i la zona anomenada «15 metres» va acollir la tercera prova del Freeride World Tour 2020. Castán va completar una línia tècnica i fluida, mantenint el control en tot moment, i amb diferents salts de roca durant el descens que li van permetre millorar la puntuació final. El jurat li va atorgar 79 punts. Núria Castán va sortir en cinquena posició, i va superar a les quatre riders que li havien precedit. No obstant això, l’australiana Michaela Davis i última participant -en snowboard tant sols participen 6 atletes- va superar a la catalana amb 80,33 punts.

Aymar Navarro va fer un descens arriscat, però com el català es resisteix a fer trucs va finalitzar dècim

A Núria Castán la segona posició d’Ordino-Arcalís li permet millorar dues posicions en la general i situar-se en quart lloc quan manca l’última prova del circuit regular que es celebrarà del 7 al 13 març a Fieberbrunn. Si passa el tall i acaba entre les quatre primeres podrà assegurar-se la seva participació en la gran final de Verbier i assegurar-se la seva continuïtat en el circuit del FWT.

Núria Castán
El Freeride World Tour està evolucionant i els trucs comencen a marcar diferències en les puntuacions. (Copyright/Dominique Daher/*FWT)

En categoria masculina d’esquí, la més competida del FWT, l’aranès Aymar Navarro (83 punts) va acabar en desena posició. El català va tenir bones sensacions i va fer una baixada directa, ràpida i amb un gran salt aeri en el tram intermedi. L’arriscat descens va ser excel·lent i uns anys enrere la seva puntuació hauria estat molt superior, però en l’actualitat la competició del Freeride World Tour està evolucionant cap a freestyle i el jurat també vol trucs. De moment, Aymar Navarro es resisteix a incorporar trucs als seus descensos. Navarro no va quedar satisfet amb la puntuació final, però no va criticar la puntuació dels jutges.

“Tinc una sensació agredolça amb el resultat. Aquestes últimes setmanes vaig donar tot el que vaig poder per a estar a Andorra després de la caiguda que vaig patir al Canadà. Volia lluitar per mantenir-me en el top10 del mundial i ho he aconseguit. He fet una línia de la qual estic orgullós, realitzant una entrada molt tècnica en la cara i esquiant ràpid i fluid com m’agrada. El desè lloc, no obstant això, em fa gust de poc. Ara estic centrat al cent per cent en la següent prova d’Àustria. D’altre banda a Fieberbrunn tocarà estar al cent per cent per a classificar-me per a la gran final de Verbier”.

Reaparició triomfal de Leo Slemett

Léo Slemett va tornar amb força, després de perdre’s les dues primeres proves per lesió. Slemett va prendre la sortida amb velocitat i confiança, en una línia recta tècnica i ben controlada, seguida d’un enorme backflip to transfer amb gran estil i un 360 elegant amb molt d’aire, per a acabar amb un altre gran aeri ben planxat. Es tracta de la tercera victòria obtinguda per l’ex-Campió del Món de Chamonix, a Ordino-Arcalis, després de les de l’any 2017 i 2019.

Aymar Navarro
Aymar Navarro va fer un descens rapidíssim i molt arriscat, però de moment es resisteix a realitzar trucs. (Copyright/Dominique Daher/*FWT)

Completant el podi amb Isaac Freeland i Kristofer Turdell

El rookie nord-americà Isaac Freeland va sorprendre de sortida planxant un switch misty flip des del tallat de la part superior. Va seguir amb un aeri suau amb muti grab, un altre vol a gran velocitat en la part mitjana, un gran daffy old-school, un aeri més de shifty i va acabar la seva línia amb un aeri perfectament planxat. Freeland va acabar segon i va signar el seu primer podium en FWT.

El canadenc Kristofer Turdell, guanyador en Kicking Horse Golden, el Canadà, va completar el podi. Turdell va executar una impressionant ronda que va començar amb una línia recta veloç i segura en la zona alta, un backflip enorme impecable, seguit d’un altre backflip gegant i un aeri net en la zona baixa. Els punts sumats amb aquesta tercera posició catapulten a Turdell al capdavant de la classificació general el FWT.

Article original en castellà a Turiski

altitoy ternua
Previous post
Presentada la XII edició de la Altitoy Ternua
Next post
Boí Taüll tanca el millor febrer de l'última dècada
Back
SHARE

Núria Castán, podi històric en el Freeride World Tour d’Ordino-Arcalís