Mont-Rebei: com visitar-lo sense destrossar-lo

Mont-Rebei: com visitar-lo sense destrossar-lo

Mont-rebei és un d’aquests paratges que enamora. I enamora tant que ara per ara corre el risc d’acabar massificat i sobreexplotat de caminants, caiacs, barques privades, barques turístiques, paddle-surfs, i altres invents que estan apareixent a un congost que, fins fa tres anys, era pràcticament verge.

La bellesa de Mont-rebei no només radica en el seu paisatge, sinó en el seu silenci, en la seva tranquil·litat, en la seva llum de quan cau la tarda i només s’escolta el lleu murmur de l’aire.

Mont-rebei és molt més que una caminada per les escales de Montfalcó, i naturalment també molt més que una passejada de mitja hora en una barca, al més pur estil golondrines del Port de Barcelona.

mont-rebei
Espectacular imatge del llac, amb un grup fent caiac i altres al pont entre roques…flipaaaaa

Quina és la millor manera doncs de gaudir d’aquest famós congost sense acabar amb la sensació d’aglomeració que es té al Portal de l’Àngel un dissabte? Quina és la millor manera de visitar aquest paisatge digne de veure sense contribuir a la seva massificació i, per tant, a la seva progressiva destrucció?

La respostes són relativament senzilles:

1.  Primer de tot, valer-nos dels nostres mitjans físics per recórrer el pantà o el camí excavat a la roca; és a dir: caminar o remar. Les barques turístiques, els quads, les motos… no han estat
mai gaire amigues de la natura, a cap lloc; però a un pantà que corre el risc de perdre tot el seu encant a base de gent, vehicles i sorolls, encara menys.

2. En segon lloc, no contribuir a formar multituds. Quan pel camí de roca excavat a la pedra hi circulen mil persones al día, el desgast de l’entorn és salvatge, i no només pateix el camí, sino sobretot la fauna i la flora del Montsec. Visitar l’indret fora de temporada, entre setmana, afegeix un plus de soledat, silenci, bellesa i pau que no trobarem mai un dissabte o diumenge
de juliol, per exemple.

3. En tercer lloc, fer valdre tot el territori, no fer de “pixapins” i pujar només per tirar la foto al Congost i tornar-nos-en cap a Barcelona. El Montsec, una de les muntanyes que formen el congost de Mont-rebei, té molt més a oferir. Té rutes de senderisme, escalada, BTT i E-bike. Té coves per fer-hi espeleologia i un dels camps d’enlairament més importants d’Europa per la pràctica del parapent i l’ala-delta. Zenith Experience és una de les empreses que ofereix rutes que posen en valor tot el territori, no només Mont-rebei.

 

També té un cel únic per l’observació astronòmica declarat reserva Starlight per la UNESCO, i cellers de la DO Costers del Segre amb vins de renom internacional. Té una gastronomia molt rica on hi destaca el corder, els embotits, les coques de recapte, les receptes cuinades amb mel i els formatges artesans de cabra. A Zenith Experience ofereixen experiències integrals a la zona que combinen esports d’aventura, gastronomia i astronomia i que permeten descobrir tot el territori amb rutes autònomes on no es fan servir vehicles a motor.

Tots volem veure els indrets meravellosos que hi ha a la Terra, és natural, per molt concorreguts que estiguin. Però a l’hora de visitar-los tenim moltes maneres de fer-ho, unes més sostenibles que les altres, unes més respectuoses que les altres i, ho podem ben assegurar, unes molt més gratificants que les altres.

Us animeu?

Previous post
Helly Hansen redefineix al Calçat outdoor amb la Nova Col·lecció de Muntanya
Next post
La temporada d'estiu a Boí Taüll a punt!
Back
SHARE

Mont-Rebei: com visitar-lo sense destrossar-lo