La novena edició, una Ultra Pirineu de somni

Més articles

L’Aran Hostel de Salardú tanca amb èxit la seva primera temporada d’hivern

Després de l’èxit de la temporada d’hivern superant les...

Rànquing 10 estacions dels Pirineus, forfets venuts temporada 23/24

Enllestida, per desgràcia, la temporada de neu a les...

Grandvalira Resorts, Balanç temporada de neu 23/24: superen els 2 milions dies esquí

La segona temporada d’hivern amb totes les estacions d’Andorra...

Balanç temporada de neu 23/24 a Masella: fregant els 300.000 esquiadors

Ahir diumenge 14 d’abril de 2024, Masella ha finalitzat...

Compartir

Pablo Villa i Ánchel Subirás. El primer i el darrer classificat de la Salomon Ultra Pirineu són la perfecta metàfora d’un cap de setmana rodó. Tot i que han arribat a meta amb setze hores de diferència els dos ho han fet de la mateixa manera: emocionats, alegres i satisfets d’haver complert un somni. I és que això és la base de les ultratrails, que del primer al darrer es puguin viure les mateixes sensacions, es sigui èlit o popular, s’arribi primer o últim. Així, a les 12h17 d’aquest diumenge Pablo Villa rebia al darrer classificat de la Salomon Ultra Pirineu i es tancava una novena edició amb tots els somnis complerts.

Foto: Ultra Pirineu / Oriol Batista

Salomon Ultra Pirineu: Pablo Villa i Maite Maiora són els nous reis de Bagà

A les 7 del matí de dissabte 950 corredors van posar-se el dorsal per enfrontar-se als 110km i 6.800m de desnivell positiu de la Salomon Ultra Pirineu que els durien a recórrer els 8 refugis de la travessa de Cavalls del Vent al Parc Natural del Cadí Moixeró. Finalment, un 63% d’ells (602 atletes) aconseguirien arribar fins a Bagà i completar la prova. En primera posició hi arribava Pablo Villa, el corredor de Salomon que parava el crono en 12:30:09. Només tres minuts després arribava el rus Dmitry Mityaev, que va disputar un duel molt ajustat i emocionant amb Villa fins a l’últim moment. Completant el podi arribava el francès Aurelien Dunand-Pallaz. Els catalans Jordi Gamito i Ivan Camps completaven el top5 deixant les posicions d’honor al costat de casa.
En categoria femenina es va viure un duel intensíssim entre dues rivals de màxim nivell. La basca Maite Maiora i la berguedana Núria Picas es van anar alternant al capdavant de la classificació. Finalment, però, el triomf se’l va endur la basca, que en el darrer tram de la cursa va donar un cop d’efecte i va aturar el crono en 14:22:19 a meta. En arribar explicava: “Estic molt contenta d’aquesta victòria que ha estat una bonica batalla amb la Núria. Vaig començar a l’Ultra Pirineu corrent la Nit i ara per fi m’he pogut enfrontar al gran repte. Estic molt emocionada!”. Núria Picas, quatre vegades campiona de la prova, arribava segona però malgrat tot molt satisfeta: “Fins a l’últim moment no sabia si correria, però finalment vaig sentir que tenia moltes ganes de tornar a córrer l’Ultra Pirineu, la cursa de casa. Ha estat una prova molt dura però arribar de nou a Bagà i sentir els ànims de la gent durant tot el recorregut fa que sempre vulguem tornar”.

Kilian Jornet fa miques el rècord de la Marató Pirineu

Una vegada més, Kilian Jornet va tornar a fer història. Després d’aconseguir el millor temps de la Salomon Ultra Pirineu el 2015 (12:03:27), aquesta vegada va agafar les regnes de la Marató Pirineu i va rebaixar la millor marca en 17 minuts. El de Salomon es converteix d’aquesta manera en el primer corredor que ostenta un doblet històric a l’Ultra Pirineu. Al seu darrere, van creuar la meta de la marató el francès Nicolas Martin i el nepalí Bhim Gurung. Pel que fa el podi femení, Ruth Croft es va estrenar amb força a la Marató Pirineu. La neozelandesa va guanyar la prova, seguida de la catalana Laura Orgué i la grega Glykeria Tziatzia. Una prova que donava el tret de sortida al punt de les 8 del matí de dissabte, quan 853 corredors arrencaven de Bellver per intentar completar els 42 quilòmetres que els quedaven per davant. De nou, l’elevat percentatge de finishers va marcar l’edició d’aquest any i un 91,5% va acabar la cursa per la increïble vessant cerdana del Parc Natural del Cadí Moixeró.

Una Nit Pirineu marca de la casa

La nit de divendres es van complir tots els pronòstics i no hi va haver marge d’error. Dues joves promeses com Jan Margarit i Clàudia Sabata es van emportar la victòria de la Nit Pirineu. Amb aquesta, el corredor de Matadepera suma dues victòries consecutives i va camí de doctorar-se en el quilòmetre vertical que culmina al refugi del Niu de l’Àliga (2.500). Pere Rullan i Adrià Duarri van ser segon i tercer respectivament. En categoria femenina, Sabata va desbancar del podi la guanyadora de l’any passat, la madrilenya Fátima de Diego, que va haver de conformar-se amb el tercer calaix. La segona posició va ser per l’atleta de Sant Pere de Ribes Gisela Carrión. Un total de 156 participants van sortir poc després de les 20.30h des de l’estació de La Molina per completar els 5 quilòmetres i 860 metres de desnivell positiu que la separen del cim del Niu de l’Àliga.

Guanyadora de la Salomon Ultra Pirineu, Maite Maiora Foto: Ultra Pirineu / Oriol Batista

El territori, al costat de l’Ultra Pirineu

El Parc Natural del Cadí Moixeró va tornar a ser el punt de trobada dels millors corredors d’ultra trail. Mig miler de persones van tornar a fer possible que la novena edició de l’Ultra Pirineu fos un èxit rotund. Entre els anònims distribuïts pels 13 avituallaments de les diverses proves, a cavall del Berguedà i la Cerdanya, hi havia voluntaris, membres dels cossos de seguretat, serveis d’emergència o protecció civil, entre altres. Tot plegat, gràcies a la col·laboració dels ajuntaments de la zona i els responsables del parc natural.

Bagà i Bellver van reviure amb màxima emoció l’arribada dels classificats. Més enllà d’això, hotels, restaurants i establiments van tornar a treballar de valent per oferir el millor servei en un dels caps de setmana més intensos de l’any que viu aquest poble del Berguedà.

Més internacional que mai

La novena edició de l’Ultra Pirineu “s’ha convertit en la més internacional de la història”, destacava el director de la prova, David Prieto. La participació de corredors de més de 50 països “demostra l’impacte que té la cursa arreu del món”.

A banda dels centenars de persones que s’han acostat en algun punt del recorregut per animar de ben a prop els corredors, la prova també a tingut un gran seguiment a milers de quilòmetres de distància. Una de les apostes d’aquesta edició ha estat la retransmissió de la prova a través de Facebook Live, que se suma a la senyal en streaming a través del web. La resposta va ser màxima durant tota la cursa i en total es van comptabilitzar més de 500.000 connexions.

L’Ultra Pirineu ha posat el punt i final a la novena edició aquest diumenge després que l’últim finisher de la Salomon Ultra Pirineu, Ánchel Subirás, hagi estat rebut de la millor manera a la plaça de Bagà. A partir d’ara, comença ja el compte enrere per tornar a viure l’any que ve la gran cita, més especial que mai: el  desè aniversari de l’Ultra Pirineu.

Verified by ExactMetrics