Imatges del rescat d’una snowboarder a Verbier després d’una allau

Imatges del rescat d’una snowboarder a Verbier després d’una allau

El passat 30 de gener, una allau de grans dimensions va tenir lloc a l’estació Suïssa de Verbier. Aquell dia va caure quasi un metre de neu nova després de quatre setmanes sense cap precipitació, per la qual cosa el perill d’allaus era molt elevat (4 sobre una escala de 5). Tal i com explica en el seu perfil d’instagram, Victor Liebenguth, el rider que va enregistrar les imatges des de la seva càmera i que va participar en les tasques de rescat, les condicions eren molt delicades per la pràctica del freeride.

En el moment de desencadenar-se l’allau hi havia com a mínim 10 persones baixant a la vegada la mateixa pala, un fet que provoca una sobrecàrrega en el mantell de neu i que incrementa les possibilitats de produir-se una allau. La neu va sepultar a dues persones d’origen britànic. En Victor i altres companys, ràpidament van iniciar les tasques de rescat amb l’ajuda dels dispositius DVA. Ràpidament van trobar la primera víctima i van iniciar les tasques de desenterrament. La segona d’elles, estava 70m més avall i altres persones van iniciar el rescat.

Mentre es realitzava el rescat de les dues noies, altres esquiadors seguien esquiant per la pala, i van provocar una segona allau que va enterrar una tercera persona.

La noia de les imatges, duia un dispositiu airbag, per la qual cosa segurament va quedar molt a prop de la superfície i va facilitar el rescat.

Estupidesa o ignorància

Aquell dia es van cometre molts errors i per sort tot va acabar en un ensurt per les dues protagonistes d’aquesta història, però malauradament en altres ocasions no és així. Després de conèixer la història ens n’adonem de la quantitat d’errades que es van cometre, i que enumerem a continuació:

  • Sortir dels itineraris marcats per l’estació quan el perill d’allaus era de 4 sobre 5.
  • Baixar per una pala en grup sense respectar la distància de seguretat.
  • Possiblement un excés de confiança degut a l’ús de motxilles tipus airbag.

Esperem que amb aquest tipus de vídeos i articles, aconseguim despertar la consciència dels riders que practiquen el freeride. Hi ha un munt de guies de muntanya, clubs i associacions que realitzen tallers al llarg de la temporada per prevenir aquest tipus de situacions i saber com actuar amb rapidesa en cas de que siguem protagonistes.

Gràcies Victor per difondre aquesta informació amb ànims educatius, i no morbosos com veiem en altres mitjans.

View this post on Instagram

Avalanche in Verbier, Switzerland. Thursday 30th of January was a hard day, almost one meter of powder landed on a four weeks dry terrain, the avalanche risk was so high (4/5). We were riding some snug couloirs in @verbier area when we saw an important avalanche going down next door Creblet pass. Maybe 10 people riding at the same time, on the same face. No security precautions at all. Unfortunately two girls were snowboarding in the middle of the face and the avalanche hit them so hard. We were the first on site and immediately started to do the beacon research. We quickly found the first one, second one was 70m down the face and quickly rescued as well. While digging out the girls people around continued to ski in every directions and the inevitable happened, second avalanche hit the area and a third person got stocked in it. Fuck tat was scary. @verbier is the freeride mecca and everyone riding outside the slopes should have the right equipment, get informed of the conditions and more importantly get trained to mountain safety with institutes like @istaeducation to have the right reflex and knowledges. Usually not a big fan of watching that kind of content on the socials but I hope this will help a bit in motivating people to get educated. Here is a condensed 50s of the accident, think it’s enough. #gettrained #istaeducation #avalanche #verbier

A post shared by Victor Liebenguth (@victorliebenguth) on

ceres ecològuiques nzero
Previous post
NZERO: ceres ecològiques per a l'esquí o l'snowboard
Ordino Arcalís acull la tercera prova del Freeride World Tour
Next post
Ordino Arcalís acull la tercera prova del Freeride World Tour
Back
SHARE

Imatges del rescat d’una snowboarder a Verbier després d’una allau