El proper 7 de novembre l’ACNA celebra una jornada divulgativa

El proper 7 de novembre l’ACNA celebra una jornada divulgativa

Ja s’estan produint nevades al llarg de tot el Pirineu, i amb aquestes nevades comencen a tenir lloc diferents actes que ens recorden a tots i totes que falten poques setmanes perquè comenci la temporada d’hivern 2020/21. A hores d’ara encara hi ha moltes incògnites sobre com serà l’obertura de les diferents estacions d’esquí i les restriccions d’afluència que es duran a terme, si és que hi ha limitacions d’aforaments. Però el que està clar és que l’hivern arribarà, i els gruixos de neu aniran creixent a la muntanya.

Pels amants de l’esquí de muntanya o l’alpinisme les restriccions COVID no tindran, a priori, molta repercussió. Però el que podria passar, tal com hem vist aquest estiu, és que cada cop hi hagi més afluència a la muntanya. I en aquest sentit, és important conèixer el medi i els riscos que correm quan decidim practicar muntanya hivernal.

En aquest sentit, l’ACNA (Associació per al Coneixement de la Neu i les Allaus) entitat sense ànim de lucre fundada el 2004 amb l’objectiu de divulgar els riscos associats a la neu i les allaus, organitza una jornada on es duran a terme diferents xerrades. L’acte està destinat a qualsevol persona que tingui interès a millorar els coneixements sobre neu i allaus.

Les presentacions seran online i seran gratuïtes pels membres de l’ACNA (25€/any) o tindran un cost de 5€ pels que no són membres de l’associació.

Agenda de la jornada i assemblea ACNA

Josep Remisa : cartografia ATES

Avalanche Terrain Exposure Scale: Escala que classifica el terreny en tres categories segons el grau d’exposició a les allaus; simple, exigent i complex. La classificació es basa en les característiques físiques i la dinàmica d’allaus del terreny.

Manuel Genswein: AvaLife

AvaLife (acrònim fet a partir dels termes Avalanche -allau- i Life -vida), és una eina per a usar en el terreny, que inclou els aspectes tàctics i organitzatius crítics del rescat en allaus i els primers auxilis que s’han de proporcionar. Inclou en un sistema modular i escalable -segons el nivell de l’usuari i la situació d’emergència- l’AvaLife rescat de company SVB, l’AvaLife rescat de company avançat i rescat organitzat SVB, i l’AvaLife rescat organitzat SVA.

Més info: https://mountainsafety.info/es/topics/first-aid–mountain-emergency-medicine/

Bruce Jamieson: mètode classificació allaus

En termes de conseqüències en terreny d’allaus la grandària importa, i molt! Bruce Jamieson presentarà a través d’un vídeo educatiu un nou mètode visual per a classificar la grandària d’allaus basat en el seu potencial destructiu. La pràctica inclourà exemples del Canadà, Colorado i Pirineus.

Serà una ponència on es demanaran exemples als participants de fotografies d’allaus per al seu estudi.

Pere Oller i Glòria Furdada: grans allaus

Reconstrucció d’allaus catastròfiques als Pirineus: El cas de l’allau de les Fonts d’Arinsal de 1996 (Andorra) i l’allau que va destruir el poble de’Àrreu l’any 1803 (Pallars Sobirà). Escenaris, conseqüències, característiques, solucions adoptades. Metodologies aplicades en la reconstrucció de les allaus.

Més info i inscripcions: acna.cat

Previous post
El dispositiu Milo permet mantenir una comunicació grupal en tot moment. Sense quotes ni cobertura mòbil.
Odlo
Next post
Odlo s'uneix a la ONG ecologista Protect Our Winters (POW)
Back
SHARE

El proper 7 de novembre l’ACNA celebra una jornada divulgativa