Baqueira Beret apunt per la primera prova de El Dorado Freeride Junior

Baqueira Beret apunt per la primera prova de El Dorado Freeride Junior

Les últimes nevades han deixat unes condicions immillorables per realitzar la primera prova del circuit El Dorado Freeride Junior que arrenca a Baqueira Beret el proper cap de setmana.

A Baqueira Beret ja ho tenen tot a punt per donar el tret de sortida al circuit El Dorado Freeride Junior, on es decidirà qui serà el futur campió Junior d’Espanya de Freeride. Si fa alguns dies la realització de la prova perillava com a conseqüència de la falta de neu, ara podríem dir més aviat el contrari. Els gruixos de neu arriben ara mateix als 180 cms en zones marcades, per la qual cosa els riders que participin en la prova gaudiran d’un autèntic paquet de neu. Això sí, amb les millors garanties i seguretat gràcies a l’organització de la prova.

La competició El Dorado Freeride Junior consta de quatre proves repartides pels Pirineus, on els riders provinents d’arreu del món hauran de demostrar que són uns autèntics freeriders tant en la modalitat d’esquí com de snowboard.

Baqueira Beret és ben coneguda arreu del món per ser un referent del freeride internacional gràcies a riders locals coneguts com Suso Folgar, Alex Martínez, Marc Moga, Adria Pérez de Rozas, Txema Trull, Adrià Millan o com no, Aymar Navarro, però també per les bones condicions de neu, ja que es tracta d’una estació d’esquí orientada a nord.

Foto: Angel Enguita
Foto: Angel Enguita

Molt més que una competició, EDFJ és una escola per joves talents del freeride

Aquest esdeveniment forma part del circuit mundial del Freeride World Tour (FWT) i està pensat per a donar a conèixer aquesta disciplina tan espectacular als joves d’entre 14 i 17 anys.

El freeride és una de les disciplines més exigents físicament de l’esquí i l’snowboard, ja que en la majoria de vegades cal progressar a peu, sense cap mena d’ajuda mecànica per assolir els cims des d’on els riders iniciaran el descens. Donat que el descens es realitza fora de les pistes marcades i controlades per l’estació, els que ho practiquen necessiten també uns coneixements bàsics de meteorologia que els permetin saber interpretar un BPA (Butlletí de Perill d’Allaus), i de com utilitzar el material de seguretat (DVA, conegut com ARVA, la pala i la sonda) que cal dur sempre a sobre en cas d’estar implicat amb una allau.

Per tots aquests motius, El Dorado Freeride Junior no només es basa en la part competitiva, sinó que té com a objectiu potenciar el freeride entre els més joves, ensenyant-los les bones formes i el respecte per la muntanya. A més, gràcies a l’ajuda dels guies titulats per l’AEGM (Associació Espanyola de Guies de Muntanya) i experts en freeride, els participants gaudiran d’un cap de setmana complert combinant aprenentatge, competició i bona companyia de riders i organitzadors.

Una competició nascuda al Pirineu català de la mà de Joan Masferrer

El Dorado Freeride va néixer a la Vall de Núria el 1998 de la mà de Joan Masferrer, un apassionat de la muntanya amb la visió posada en el fora pista, passant per Espot Esquí, Tavascan i Boí Taüll. Finalment l’any 2006 es va assentar a l’estació andorrana de Vallnord Arcalís. Va adquirir el reglament del Freeride World Tour (FWT) l’any 2009 i va entrar a ser una competició del Freeride World Qualifier (FWQ). Arribant a ser catalogada amb quatre estrelles (el nivell més alt de competició dins del FWQ), El Dorado Freeride va deixar pas al FWT l’any 2015, que fins al 2019 se seguirà celebrant a Vallnord Arcalís.

Amb la gran experiència acumulada i pensant amb l’auge que té el freeride arreu del món, l’organització de El Dorado Freeride va decidir obrir les portes als més joves i l’any 2013 es va celebrar la primera competició (Freeride Junior) del Pirineu.

Foto: Angel Enguita
Foto: Angel Enguita

Agenda del cap de setmana a Baqueira

08:30h. Dissabte, 28 de gener

 • Recepció dels Riders
 • Comprovació de les inscripcions
 • Esmorzar
 • Vídeo presentació
 • Benvinguda, director Joan Masferrer
 • Benvinguda, Pompiers de Vielha, seguretat
 • David Sanabria – Guia de muntanya titut per la AEGM, part teòrica
 • Raúl Díez – Director Tècnic, Sistema de la competició, reglament

11:30h. Control d’ARVA, pràctiques de rescat
15:30h. Fi de la jornada (pic-nic)
19.00h. Taller de reparació a la botiga COPANO Vielha

Diumenge, 29 de gener

08:30h. Recepció dels Riders
09:00h. Control d’ARVA / Accés als cims
10:00h. Inici de la competició
13:00h. Fi de la jornada
14.00h. Barbacoa, repartiment de premis i comiat

El Dorado Freeride Junior
Cartell de la prova EDFJ a Baqueira Beret

Calendari del circuit

Pel que fa a la resta de proves que es realitzaran al Pirineu, a continuació detallem les dates:

 1. ELDORADO FREERIDE JUNIOR Baqueira FJT2* 2017
  Data: 28 i 29 de Gener.
  Localitat: Baqueira Beret
 2. ELDORADO FREERIDE JUNIOR Vallnord FJT3* 2017
  Data: 11 i 12 de Febrer.
  Localitat: Vallnord Ordino – Arcalís
 3. ELDORADO FREERIDE JUNIOR Cerler FJT1* 2017
  Data: 18 i 19 de Febrer.
  Localitat: Aramón Cerler
 4. ELDORADO FREERIDE JUNIOR FINAL Boí Taüll FJT2* 2017
  Data: 11 i 12 de Març.
  Localitat: Boí Taüll

Per més informació i inscripcions consulteu: www.eldoradofreeride.com

Previous post
Inaugurat l’Snow Club Gourmet a Grandvalira amb duel gastronòmic, cuina Flexiteriana o Tradicional?
Next post
Aquest cap de setmana a Grandvalira 100% tot obert
Back
SHARE

Baqueira Beret apunt per la primera prova de El Dorado Freeride Junior