10 normes de conducta segons la FIS per evitar accidents a pistes

10 normes de conducta segons la FIS per evitar accidents a pistes

Estem a pocs dies per l’inici oficial de la temporada 2016/2017. Tot i que algunes estacions del Pirineu ja van obrir fa uns dies gràcies a les bones condicions de neu, s’espera que la gran majoria d’esquiadors i snowboarders estrenin oficialment la temporada a partir del proper cap de setmana, coincidint a més amb el pont de la Puríssima. L’hivern passat no va ser massa bo pel que fa a les condicions de la neu i l’estiu s’ha fet molt llarg per tot aquell a qui l’apassiona l’anomenat “or blanc”, així que de ben segur que seran molts els esquiadors i snowboarders que gaudiran de les primeres baixades al llarg dels dies vinents.

Els esports d’hivern són cada cop més populars i accessibles per a tots els públics. Cada any hi ha més afluència d’usuaris de diferents nivells que han de compartir les pistes, i això implica que a vegades hi hagi accidents, lleus o greus, que es podrien evitar amb un bon codi de conducta. Per tal d’evitar aquests accidents, la FIS (Federació Internacional d’Esquí) estableix que cal seguir unes normes de conducta per assegurar que tothom pugui gaudir d’aquest esport sense prendre mal.

1. Respecte pels altres usuaris
Cadascú és responsable de la seva pròpia seguretat i la dels altres. Cal prestar atenció a les persones que estan al voltant i prendre les mesures necessàries per evitar posar en perill o perjudicar a la resta d’usuaris.

2. Control de la velocitat i comportament
Cal controlar la direcció i velocitat en tot moment, adaptant-los a l’habilitat de cadascú i a les condicions del terreny, l’estat de la neu, el temps i la densitat de persones a les pistes.

3. Elecció de la ruta
Seleccionar un camí adequat. L’esquiador o snowboarder que esquia per darrere d’algú altre ha d’escollir la trajectòria sense comprometre la seguretat de l’esquiador o snowboarder que va per davant.

Normes de conducta a pistes
Grup d’esquiadors (Foto: outsideonline.com)

4. Els avançaments
Es pot avançar per dalt o per baix, dreta o esquerra, però sempre respectant una distància de seguretat prudent i necessària per preveure les reaccions voluntàries o involuntàries de l’esquiador o snowboarder que avancem.

5. Accés a pista
Tot esquiador que accedeix a una pista, reprèn la marxa després d’aturar-se o avança cap amunt ha d’assegurar-se que en fer-ho no es posa en perill a ell ni als altres usuaris de la pista.

6. Aturar-se a la pista
Cal evitar aturar-se en general a llocs de mala o poca visibilitat o pistes estretes. En cas de patir una caiguda, cal apartar-se ràpidament si és possible i deixar la zona lliure pels esquiadors o snowboarders que puguin arribar a aquest punt.

7. Pujar i baixar a peu
Tota aquella persona que vulgui pujar o baixar, amb esquís o sense, haurà de fer-ho pel lateral de la pista.

8. Respectar la senyalització en tot moment

9. Oferir ajuda
En cas d’accident, tot esquiador o snowboarder està obligat per llei a oferir ajuda i assistència.

10. Identificació
De la mateixa manera, si l’esquiador o snowboarder és testimoni d’un accident, en siguin o no responsables, estan obligats a donar les seves dades personals.

 

Previous post
L'actualitat i la sorpresa de Boí Taüll per la Puríssima
Next post
Anem a la neu! el nou espai de LaNeu.cat a Ràdio 4
Back
SHARE

10 normes de conducta segons la FIS per evitar accidents a pistes